Поживні, ситні, багаті вітамінами та корисні для здоров'я є крупи. На жаль, подорожчання цін торкнулося і цього продукту харчування. Тому сьогодні наші поради допоможуть вам зберегти не лише сімейний бюджет, а й струнку фігуру (адже не всі каші однаково корисні). Усі вони суттєво відрізняються не тільки виглядом та смаком, а й своєю харчовою цінністю – одні багаті поживними речовинами, в той час як інші містять "порожні" калорії.
Зауважте також, що страви з круп – чудовий спосіб економити на дорогих продуктах та аптечних вітамінних комплексах. Цинк, залізо, мідь, магній, кальцій, кремній, марганець, калій, фтор – всі ці та інші вітаміни в достатній кількості містяться в каші. Більше того, вони набагато краще засвоюються організмом з їжі, ніж з синтетичних капсул і таблеток, тому їх рекомендують вживати щодня.
Дієтологи підрахували разову порцію крупи для однієї людини – не більше 50-200 г розсипчастої вареної крупи або 200-250 г в'язкої каші. Найкраще упродовж тижня вживати не менше 3-5 різних видів круп.
Тож які крупи обрати для своєї сім'ї вирішите, ознайомившись із детальними характеристиками десяти найпопулярніших та найкорисніших для вашого здоров'я продуктів із злаків та бобових.
Гречка.
Найцінніша з усіх круп, адже містить найбільше вітамінів групи B, зокрема, В2, а також РР, С, Е, амінокислоти, рекордну кількість мінералів (магній, калій, фосфор, залізо), рослинний білок.
Особливо корисна для маленьких дітей, школярів, вагітних жінок та хворих. Рекомендується: при анемії (низькому рівні гемоглобіну), цукровому діабеті, захворюваннях судин.
Калорійність: 375 ккал (у 100 г вареної крупи).
Вівсянка.
Містить вітаміни групи В, біотин, селен, клітковину.
Зменшує рівень холестерину, нормалізує кислотність, поліпшує травлення, очищує організм, позитивно впливає на стан шкіри.
Найкраще їсти з молоком, йогуртом, сухофруктами, ягодами та нарізаними шматочками свіжими фруктами.
Мінуси: вівсяні каші, пластівці швидкого приготування легко засвоюються і відкладаються у вигляді зайвих кілограмів. У декого вівсянка викликає алергію. Не рекомендується людям, які не переносять глютен і білок.
Калорійність: 405 ккал.
Сочевиця.
На жаль, колись дуже популярна сочевиця – червона, жовта, сіра, оранжева, зелена і чорна – нині обділена увагою в Україні. Але надзвичайно цінна. Давні греки її називали м'ясом для бідних. 100 г містять 26 мг білка, що рівноцінно 200-грамовій пачці кисломолочного сиру. 200-грамова порція сочевиці – денна норма фолієвої кислоти. Як і всі бобові культури, сочевиця містить набагато більше білків, аніж злакові. Багата на харчові волокна, клітковину, вітамін В1 (тіамін) і фосфор.
Мінуси: погано поєднується з фруктами та тваринними білками, у деяких людей може викликати печію, метеоризм. Протипоказана при подагрі, захворюваннях суглобів і сечокислому діатезі.
Калорійність: 310 ккал.
Кукурудзяна крупа.
Містить залізо, кремній, натрій, фосфор, хром, цинк, вітамін РР, а також каротин (вітамін А). Виводить з організму токсичні речовини, корисна при серцево-судинних захворюваннях.
Мінуси: у дітей здатна викликати діатез на щоках. Любителі мамалиги і поленти, вживаючи їх у великих кількостях, можуть набрати зайву вагу.
Калорійність: 337 ккал.
Рис.
Справжнє джерело енергії та вуглеводів.
Добре виводить шлаки, позитивно впливає на товстий кишківник. Тим, хто хоче схуднути чи при діареї, бажано їсти її, готуючи лише на воді, без жирів. Рекомендується тим, хто погано переносить білок.
Мінуси, білий шліфований рис надто швидко засвоюється. Містить менше білку, ніж попередні крупи. Якщо постійно їсти тільки рис, в організмі не вистачатиме вітаміну В1.
Калорійність: 377 ккал.
Пшоно.
Містить вітаміни, мідь, цинк, магній та фосфор, вітамін D – і тим пшоняна каша набагато корисніша за будь-яку картоплю. Виводить з організму шлаки, токсини, іони важких металів. Допомагає зняти нервову напругу і фізичну втому. Зміцнює нігті та волосся. Корисна для людей із зайвою вагою і мешканців екологічно забруднених регіонів. Рекомендується їсти з медом.
Мінуси: повільно перетравлюється і вступає в реакцію з розігрітими жирами, набуваючи гіркуватого присмаку. Важко засвоюється людьми зі зниженою і нульовою кислотністю.
Калорійність: 380 ккал.
Перловка.
Крупа зі шліфованих зерен ячменю містить такі корисні речовини, як фосфор, магній та кальцій, а також лізин (сприяє зміцненню кісток та сухожиль і має певні противірусні властивості). Допомагає при закрепах. Поліпшує стан шкіри, освіжає колір обличчя. Корисна для спортсменів та людей інтенсивної фізичної праці і розумової праці. Корисно їсти з медом.
Мінус: треба досить довго варити.
Калорійність: 375 ккал.
Пшенична крупа.
Крупа із розмелених зерен пшениці. Містить цинк та срібло, залізо, фосфор, цирконій, бета-каротин, вітаміни В1, В2, РР, рослинні білки, жири, та крохмаль. Відновлює сили, корисна при підвищених фізичних навантаженнях.
Мінус: протипоказана людям з алергією на пшеничний білок і білий хліб.
Калорійність: 327 ккал.
Ячна крупа.
Ця крупа – не що інше, як не шліфовані частинки ядра ячменю. Містить багато клітковини, дає тривале відчуття ситості, чудовий "віник" для організму. Рекомендується для схуднення та очищення організму від шлаків. Корисна для печінки.
Мінуси: погано поєднується з яєчним білком. Не рекомендується у надмірній кількості вагітним (певні речовини можуть викликати передчасні пологи), а також протипоказана хворим на глізинову ентеропатію.
Калорійність: 300 ккал.
Манка.
Містить фітин (органічна сполука фосфору). Корисна дітям, підліткам, хворим з гастритом і виразкою шлунка та надто схудлим, знесиленим людям. Позитивно впливає на кістки, м'язи та шлунково-кишковий тракт.
Мінуси: здоровим дорослим людям манними кашами захоплюватися не варто. Манка містить дуже мало вітамінів. Якщо їсти одну манку, можна швидко набрати зайву вагу і при цьому не отримати багато корисних речовин.
Калорійність: 398-400 ккал.
Вважайте також на те, що популярні сьогодні "швидкі" каші з пакетиків ніякої користі організму не принесуть, оскільки зерна злаків у них очищені від оболонки, а отже, позбавлені цінної клітковини, а також після парової обробки всі вітаміни та мікроелементи в них розпадаються. Найкорисніші каші – зварені з цілісного зерна.
Підготувала Аліна РОМАНЮК.
Залишити коментар