СТзОВ ім. Лесі Українки, що в Колодяжному, – одне із найуспішніших господарств у районі. Навіть нині, в пору соціально-економічних негараздів, тут не здають позицій, наполегливо долають існуючі труднощі.
Очолює товариство вже не один рік досвідчений і вмілий господарник Сергій Герез.
"Щоб робота приносила хороші результати, треба працювати, не покладаючи рук", – часто говорить він.
Напередодні Дня працівників сільського господарства ми вирішили побувати в очолюваному ним колективі та поцікавитися тутешніми справами.
Робота приносить користь і задоволення
Кожен в господарстві займався своєю справою у день нашого приїзду. На тракторній бригаді було гамірно від двигунів: механізатори перевіряли своїх сталевих "коней" на справність.
"На часі – підготовка до зими. Вже нині готуємось до весняної посівної. Завершуємо збирання кукурудзи (зібрано 80 % від загальної площі), сої (30 % від загальної площі)", – говорить заступник директора СТзОВ ім. Лесі Українки Олександр Омельчук.
За словами головного агронома Миколи Лозовицького, показники урожайності – на рівні минулорічних. Варто зазначити, що в товаристві оновлено машино-тракторний парк. Так що потужна техніка готова до нових чергових "походів" на просторих ланах.
А на фермі – свої робочі буденні клопоти: нагодувати худобу, забезпечити належні умови її утримання та ін. Зоотехнік із племсправи Сергій Бортнюк провів для нас своєрідну екскурсію.
Чоловік працює тут недовго – два роки, але відразу видно неозброєним оком, що обрана професія йому до душі, бо про свою роботу говорить тепло і з любов'ю. "Неможливо займатися тим, що тобі не подобається", – каже пан Сергій.
Якщо колись щось і не виходить, чоловік шукає поради в старших, більш досвідчених колег. Часто на підмогу приходять й молодші. Серед них – ветлікар і технік штучного осіменіння Микола Шеметюк.
Показуючи господарські приміщення, зоотехнік розказав про їх призначення, поділився деякими "професійними" секретами. В корівнику увагу до себе привернула незнайома металева конструкція.
"Це – пристрій для очищення копит. Відповідну процедуру худобі слід проводити два рази на рік, щоб уникнути накопичення різного роду хвороботворних мікробів. Якість надоїв покаже, наскільки вчасно проведена вона", – зауважив співрозмовник.
В доїльному залі санітарною обробкою доїльних апаратів якраз займались доярки Галина Рибачок та Марія Філіпчук. "Працюємо в три зміни, відповідно по два чоловіки на кожну. Роботою та умовами праці задоволені", – зауважують жіночки.
Слід зазначити, що на фермі працюють по-сучасному. Наприклад, машини для роздачі кормів – комп'ютеризовані, з електричною вагою (оператор – Павло Сухарський). А ще на території ось уже півроку ведеться відеоспостереження. Тут справді умови праці – на рівні європейських, тому й отримують і реалізують молоко екстра-класу.
Не зупинятись на досягнутому
"У зв'язку із тим, що не вистачає місця для утримання телят, яких на даний час маємо майже вісім десятків, ВРХ – 800 голів, будуємо новий телятник. Приємно, що останнім часом зросли надої молока", – розповідає далі Сергій Бортнюк.
Головний зоотехнік господарства Віра Самонюк, що працює у Волошках, в розмові із журналістами додала: "В товаристві налічується 320 дійних корів. Значно збільшилось порівняно із минулим роком поголів'я молодняку. Тож, якщо говорити про перспективи на майбутнє, то серед пріоритетів – розвиток молочного тваринництва".
Як бачимо, в господарстві чітко бачать перспективу в роботі, наполегливо працюють над підвищенням ефективності виробництва. Тож хочеться побажати: нехай задумані плани неодмінно втіляться в життя!
Оксана МОРОЗ.
НА ЗНІМКАХ: трудові будні СТзОВ імені Лесі Українки; кваліфіковані кадри – головне багатство господарства.
Фото Мирослава ДАНИЛЮКА.
Залишити коментар