Прийшла осінь, і настав час подумати про те, що ми будемо їсти взимку, коли все це розмаїття свіжих овочів і фруктів буде нам тільки снитися...
Правильно! Їсти ми будемо те, що приготуємо зараз на зиму. Консервація, соління – це свого роду турбота про майбутнє. Отож, готуйте на здоров’я!
Солоні помідори
Вам знадобиться:
- 10 кг помідорів,
- 100-200 г зелені кропу,
- 50 г кореня хрону,
- 100 г листя чорної смородини,
- 100 г листя хрону,
- 20-30 г часнику,
- 10-15 г червоного гострого перцю,
- 10 л води,
- 500-700 г солі.
Як приготувати:
Усю зелень і помідори ретельно промийте у проточній воді. На дно банок покладіть половину кропу, перцю, часнику, листя смородини, листя і кореня хрону.
Наповніть банки помідорами і вкладіть зелень, що залишилася. Приготуйте розсіл з 10 літрів води й 500-700 грамів солі. Залийте банки холодним розсолом так, щоб помідори були повністю ним покриті. Накрийте банки кришками й залиште при кімнатній температурі на 2-3 дні, після чого заберіть в прохолодне місце.
Помідори солоні у власному соку
Вам знадобиться:
- 10 кг помідорів,
- 150-200 г зелені кропу,
- 50 г кореня хрону,
- 100 г листя чорної смородини,
- 100 г листя хрону,
- 10-15 г стручків сушеного червоного перцю,
- 20-30 г часнику,
10 л дроблених помідорів,
500-700 г солі.
Як приготувати:
Ретельно вимийте помідори, пропустіть через м’ясорубку й заправте отриману масу сіллю.
Половину зелені вкладіть в банки, потім – помідори і зелень, що залишилася.
Залийте помідори отриманою томатною масою, накрийте банки кришками й залиште при кімнатній температурі на кілька днів.
Солоні помідори з гірчицею
Вам знадобиться:
- 8-10 кг помідорів,
- 10 л води,
- 300 г солі,
- 50 г гірчиці,
- 30 г часнику,
- 200 г кропу,
- 30 г хрону,
- 25 г естрагону,
- 100 г листя вишні,
- 100 г листя чорної смородини,
- 20 горошин чорного перцю.
Як приготувати:
Ретельно вимийте помідори. В емальований посуд покладіть прянощі й посипте порошком сухої гірчиці. Щільно вкладіть помідори, перекладаючи кропом, часником, хроном, перцем, листям чорної смородини, вишні й естрагоном.
Зверху вкрийте помідори листям вишні й чорної смородини, накрийте полотняною серветкою. Залийте розсолом, приготовленим з 10 літрів води й 300 грамів солі. Зверху покладіть дерев’яне коло і на нього встановіть вантаж. Залиште помідори при кімнатній температурі на 6-7 днів, після чого поставте у холодильник. Спробувати помідори можна буде через 30-40 днів.
Мариноване асорті з овочів
Вам знадобляться:
- огірки,
- помідори,
- цвітна капуста,
- перець червоний м’ясистий,
- перець гіркий – 1шт.
- часник – 2 голівки,
- яблуко 1 велике,
- 1 буряк,
- дрібна цибулька або 1середня цибулина,
- кілька листочків селери, кропу, листок хрону, 3 листки чорної смородини, 3 листки вишні.
Як приготувати:
Трилітрову банку ретельно пропарте, кришку теж. Промийте городину. Огірки на 1 годину замочіть в холодній воді. Цибулю наріжте кільцями, буряк півкільцями, яблука середніми сегментами. Цвітну капусту потрібно розділити на суцвіття. Для маринаду візьміть 50 г солі, 60 г цукру, 50 г оцту 9-процентного або 1 чайну ложку лимонної кислоти без гірки. Помідори повинні бути щільними.
Зелень поріжте, часник розділіть на зубки, почистіть. Разом із зеленню викладіть на дно банки. Далі за своїм розсудом викладайте овочі. Чергуйте огірки з помідорами, заповнюючи порожнечі іншими порізаними овочами і яблуками, пересипаючи зеленню.
Скип’ятіть воду й залийте банку, прикривши кришкою. Через 15 хвилин воду злийте назад у каструлю, доведіть до кипіння. Залийте удруге на 15 хвилин. Знову злийте у каструлю, додавши 50 г солі, 60 г цукру. 50 г 9-процентного оцту влийте в банку. Доведіть до кипіння й залийте до краю. Лимонну кислоту всипте у киплячу воду і одразу вилийте у банку.
Смачного усім!
Підготувала Оксана МОРОЗ.
Щоб зберегти картоплю
Розвішайте там, де зберігається картопля, пучки м’яти перцевої.
Пахощі м’яти згубно діють на хвороботворні м
Залишити коментар