Раді вітати Вас!
  • Головна
  • Контакти
  • Реклама
Весь архів випусків
  • Головна
  • Категорії
    • Повідомлення в номер
    • Місцева влада
    • Репортаж
    • Політика
    • Погода
    • Редакційна пошта
    • Духовність
    • Закон і ми
    • Благодійність
    • Пам’ять
    • Спорт, природа і здоров’я
    • Всяка всячина
    • Реклама і оголошення
    • З неопублікованого
  • Галерея
  • Про нас
  • Відгуки читачів
  • Передплата
  • Контакти
  • Четвер, 26 червня 2025 року №27 (12983)

Повідомлення в номер / Поради на всі випадки життя

29.09.2016 Мороз Оксана Леонідівна

кролик4Поради на всі випадки життя

Грибку 
легше запобігти
Дерев'яні частини будівель часто вражає грибок. Як правило, найчастіше страждають ті частини, які постійно зволожені і в той же час недостатньо провітрюються.
Появу грибка легко виявити: спочатку можна помітити білі ватоподібні скупчення тонких ниток, з часом вони перетворюються в плівки із сріблястим відтінком. Уражена грибком деревина стає темною,  розтріскується, швидко втрачає міцність. Грибок протягом 6-8 місяців може повністю зруйнувати дошки, колоди та інші дерев'яні частини будівлі. Для його знищення застосовують суміш мідного і залізного купорусу.
Чому кролі 
гризуть клітки?
У кролика  ціле життя ростуть зуби. Якби їх не сточувати, то з часом вони б не поміщалися у роті. Відтак однією із потреб тваринок є гризіння, котре підкореговує довжину різців.
Аби уберегти клітку, кидайте вуханям товсті шматки деревини, отримані при обрізуванні садовини тощо. Незамінний і гілячковий корм (з берези, клена, липи, тополі, дуба, верби), котрий також залюбки "перетиратимуть" ваші кролики. 
Сталь гартується... сіллю
Ножі та секатори, які використовуються для роботи у саду, мають добре різати. Та нерідко ці інструменти виготовляють і далеко не з кращої сталі, тому вони швидко затуплюються, а подекуди і щербляться. 
Частково усунути такі недоліки допоможе кухонна сіль. Ложку солі всипте у склянку води температурою +35-40 градусів та добре розмішайте. Сюди на 25-30 хвилин занурюють щойно придбаний інструмент. Перебування у сольовому розчині додасть йому міцності. Відтак гострити доведеться набагато рідше.
Вітаміни на зиму: як краще?
Є чимало способів зберігання літніх вітамінів на зиму. Ось найпоширеніший із них. 
Заморожування: 
- Саме заморожування дозволяє зберігати у фрутках і овочах запас вітамінів — до 90%, не кажучи вже про мікроелементи — вони зберігаються на всі 100%. Але при розморожуванні частина із них йде у сік: чим більше його, тим менше користі залишається у м'якоті. Заморожувння зберігає вітаміни довше за всі інші способи. 
- При заморожуванні у продуктах можуть зберігатися бактерії. Якщо продукт лежатиме після розморожуваня день у теплому місці, він може спричинити отруєння. Крім того, розморожені продукти не підлягють повторному замороженню й дуже швидко псуються. Так що з'їдати їх треба відразу ж. 
- Перед замороженням пробланшуйте (облийте окропом або гарячою водою) овочі й фрукти, потім охолоджуйте декілька годин. Тепер можна заморожувати — запакуйте овочі й фрутки у спеціальні форми й спокійно ставте у морозильну камеру. Коли у формочках сформувалися "цеглинки" із плодів, можете виймати і пакувати в окремі пакети. 
Проти міксоматозу — "димова завіса"
Одна  із найнебезпечніших  хвороб кролів — міксоматоз. Її ознаками є поява вузликів та набряків на голові, спині, вушних раковинах, повіках та інших органах. 
Передня частина мордочки сильно припухає, шкіра збирається у валткоподібні складки. Крім того,  із очей та носа може виділятися гній. Якщо не лікувати, через два тижні 80-90% вуханів загинуть. 
Недуга спричиняється вірусами. Основні носії мікроорганізмів — комарі. Пік захворювання припадає на кінець літа та осінь, коли складаються сприятливі умови для масового розмноження кровососів. 
Від них,  насамперед,  і слід уберігати кролів. Клітки закривайте дрібненькою сіткою. Ще можна відлякати комарів димом. Для цього увечері спалюють у сараї  зелену траву чи мокре сіно. 
Іншими поширювачами збудників є мухи, кліщі та блохи. Аби позбутися цих паразитів, старанно прибирають фекалії, вчасно змінюють підстилку. Також періодично дезинфікуйте помешкання вуханів, інвентар, тару. 
Важливим профілактичним заходом проти міксоматозу є вакцинація. Проводьте її вчасно, коли молодняк досягне місячного віку.
Підготувала Оксана МОРОЗ.

Грибку легше запобігти

Дерев'яні частини будівель часто вражає грибок. Як правило, найчастіше страждають ті частини, які постійно зволожені і в той же час недостатньо провітрюються.

Появу грибка легко виявити: спочатку можна помітити білі ватоподібні скупчення тонких ниток, з часом вони перетворюються в плівки із сріблястим відтінком. Уражена грибком деревина стає темною,  розтріскується, швидко втрачає міцність. Грибок протягом 6-8 місяців може повністю зруйнувати дошки, колоди та інші дерев'яні частини будівлі. Для його знищення застосовують суміш мідного і залізного купорусу.

Чому кролі гризуть клітки?

У кролика  ціле життя ростуть зуби. Якби їх не сточувати, то з часом вони б не поміщалися у роті. Відтак однією із потреб тваринок є гризіння, котре підкореговує довжину різців.

Аби уберегти клітку, кидайте вуханям товсті шматки деревини, отримані при обрізуванні садовини тощо. Незамінний і гілячковий корм (з берези, клена, липи, тополі, дуба, верби), котрий також залюбки "перетиратимуть" ваші кролики. 

Сталь гартується... сіллю

Ножі та секатори, які використовуються для роботи у саду, мають добре різати. Та нерідко ці інструменти виготовляють і далеко не з кращої сталі, тому вони швидко затуплюються, а подекуди і щербляться. 

Частково усунути такі недоліки допоможе кухонна сіль. Ложку солі всипте у склянку води температурою +35-40 градусів та добре розмішайте. Сюди на 25-30 хвилин занурюють щойно придбаний інструмент. Перебування у сольовому розчині додасть йому міцності. Відтак гострити доведеться набагато рідше.

Вітаміни на зиму: як краще?

Є чимало способів зберігання літніх вітамінів на зиму. Ось найпоширеніший із них.котик

Заморожування: 

- Саме заморожування дозволяє зберігати у фрутках і овочах запас вітамінів — до 90%, не кажучи вже про мікроелементи — вони зберігаються на всі 100%. Але при розморожуванні частина із них йде у сік: чим більше його, тим менше користі залишається у м'якоті. Заморожувння зберігає вітаміни довше за всі інші способи. 

- При заморожуванні у продуктах можуть зберігатися бактерії. Якщо продукт лежатиме після розморожуваня день у теплому місці, він може спричинити отруєння. Крім того, розморожені продукти не підлягють повторному замороженню й дуже швидко псуються. Так що з'їдати їх треба відразу ж. 

- Перед замороженням пробланшуйте (облийте окропом або гарячою водою) овочі й фрукти, потім охолоджуйте декілька годин. Тепер можна заморожувати — запакуйте овочі й фрутки у спеціальні форми й спокійно ставте у морозильну камеру. Коли у формочках сформувалися "цеглинки" із плодів, можете виймати і пакувати в окремі пакети. 

Проти міксоматозу — "димова завіса"

Одна  із найнебезпечніших  хвороб кролів — міксоматоз. Її ознаками є поява вузликів та набряків на голові, спині, вушних раковинах, повіках та інших органах. 

Передня частина мордочки сильно припухає, шкіра збирається у валткоподібні складки. Крім того,  із очей та носа може виділятися гній. Якщо не лікувати, через два тижні 80-90% вуханів загинуть. 

Недуга спричиняється вірусами. Основні носії мікроорганізмів — комарі. Пік захворювання припадає на кінець літа та осінь, коли складаються сприятливі умови для масового розмноження кровососів. 

Від них,  насамперед,  і слід уберігати кролів. Клітки закривайте дрібненькою сіткою. Ще можна відлякати комарів димом. Для цього увечері спалюють у сараї  зелену траву чи мокре сіно. 

Іншими поширювачами збудників є мухи, кліщі та блохи. Аби позбутися цих паразитів, старанно прибирають фекалії, вчасно змінюють підстилку. Також періодично дезинфікуйте помешкання вуханів, інвентар, тару. 

Важливим профілактичним заходом проти міксоматозу є вакцинація. Проводьте її вчасно, коли молодняк досягне місячного віку.

Підготувала Оксана МОРОЗ.

Залишити коментар

Ваш коментар з’явиться після перевірки модератором

ВІСТІ КОВЕЛЬЩИНИ

  • Редактор
    Вельма Микола Григорович
  • Перший заступник редактора
    Ляшук Світлана Олександрівна
  • Головний бухгалтер
    Шостацька Ірина Іванівна

Громадсько-політична газета "Вісті Ковельщини" 2012-2025