Раді вітати Вас!
  • Головна
  • Контакти
  • Реклама
Весь архів випусків
  • Головна
  • Категорії
    • Повідомлення в номер
    • Місцева влада
    • Репортаж
    • Політика
    • Погода
    • Редакційна пошта
    • Духовність
    • Закон і ми
    • Благодійність
    • Пам’ять
    • Спорт, природа і здоров’я
    • Всяка всячина
    • Реклама і оголошення
    • З неопублікованого
  • Галерея
  • Про нас
  • Відгуки читачів
  • Передплата
  • Контакти
  • Четвер, 26 червня 2025 року №27 (12983)

Повідомлення в номер / Хоч пісне, зате смачне

01.03.2017 Мороз Оксана Леонідівна
Хоч пісне, 
зате смачне!

пістХоч пісне, зате смачне!

Незабаром – початок Великого посту перед Великоднем. Він розпочнеться 27 лютого і триватиме аж  до 15 квітня. В цей час ті, хто його буде суворо дотримуватися, обмежуватимуть себе в їжі, вчинках та помислах. 

Церква для вагітних, хворих та людей похилого віку робить виняток. А кому здоров'я дозволяє це робити, тому – вперед!

Смачних пісних страв набагато більше, ніж видається на перший погляд. Це і салати, і супи, і каші, і  навіть  пироги. Отож, щоб вам постувалося не так важко  та ще й з користю для свого організму,  пропонуємо кілька кулінарних рецептів.

Але не варто забувати, що піст –  це час, коли потрібно утримуватися від надмірностей. Тому, як радять медики,  ні в якому разі не переїдайте і не вживайте занадто багато прянощів та  спецій в їжу. Приготовлені страви повинні бути дуже простими. Вважається, що подібна дієта очищає не тільки організм людини, але й її душу,  сприяє довголіттю.

 

Рисовий пудинг

Для приготування: круглий рис, (1,5 склянки), вода (3 склянки), яблука (300 г), родзинки (50 г), лимонний сік (1 ст. л.), кориця (щіпка), цукор (5 ст. л.).

Рис необхідно ретельно промити і відкинути на друшляк. Закип'ятити воду, посолити і всипати рис. Довести воду на сильному вогні до кипіння, потім зменшити вогонь і варити кашу до напівготовності близько 10 хвилин. Яблука очистити від шкірки і серцевини та дрібно нарізати. Збризнути лимонним соком. Родзинки залити окропом і залишити на 10 хвилин, злити воду. Скласти яблука й родзинки у миску, додати корицю, перемішати.

Розігріти духовку до 150°С. Викласти у форму (а краще у казан з кришкою) половину підготовленого рису. На нього покласти начинку з яблук та родзинок, посипати цукром. Викласти рис, що залишився, розрівняти поверхню. Накрити кришкою і запікати 15-20 хвилин, зняти кришку і залишити кашу ще на 5 хвилин.

 

Салат з буряком і грецькими горіхами

Інгредієнти: 2 буряки, жменя грецьких  горіхів, 75-100 грамів чорносливу, рослинна олія, сіль, чорний мелений перець.

Буряк необхідно відварити, остудити, натерти на середній терці. Чорнослив і горіхи дрібно нарубати (або подрібнити у м'ясорубці), перемішати з буряком, приправити сіллю, перцем, олією.

 

Салат з картоплею, грибами і капустою

Інгредієнти: 6 середніх картоплин, 250 г шампіньйонів, 1 велика цибулина, 150 г квашеної капусти, 2 ст. л. оливкового масла, 1 ст. л. бальзамного оцту, 0,5 ч. л. цукру.

Картоплю і гриби відварити, нарізати дрібними скибочками. Додати квашену капусту й нарізану півкільцями цибулю. Заправити сумішшю бальзамного оцту, цукру й оливкового масла.

 

Арабський салат

Інгредієнти: 100 г зеленої сочевиці, 1 крупний маринований болгарський перець, половина червоної цибулини, 1 ст. л. оцту, 3 ст. л. рослинної олії, кілька гілочок кінзи, лавровий листок, щіпка чебрецю, сіль.

Сочевицю замочити на кілька годин, воду злити, промити, залити свіжою водою, в яку додати лавровий листок, чебрець, сіль і цибулю та зварити до готовності на слабкому вогні.

Перець нарізати тонкими смужками. Сочевицю заправити половиною олії й оцтом, остудити, потім з'єднати з перцем та подрібненою зеленню, посолити за смаком, приправити другою половиною олії.

 

Запіканка з капусти

Інгредієнти: 1 качан капусти (500 г), 1 кг картоплі, 250 г грибів, 100 г соняшникової або оливкової олії, 2-3 ст. л. борошна, мелений червоний перець, лимонна кислота, 1 цибулина, 2 зубчика часнику.

У підсоленій воді відварити картоплю до напівготовності. Гриби обсмажити з цибулею і загасити у невеликій кількості масла з додаванням води. Капусту крупно порубати і ошпарити окропом.

Для соусу: обсмажити борошно з олією, додати сік від грибів, лимонну кислоту, червоний мелений перець, сіль, сушену петрушку й кріп, довести соус до кипіння. У глибоку пательню викласти половину капусти, картоплю, гриби, іншу половину, яка залишилася зверху, залити отриманим соусом й поставити у духовку. Запікати при середній температурі до готовності (20-30 хвилин), за 5 хвилин до готовності часник розрізати навпіл й помістити в середину запіканки.

 

Гречані котлети з грибами

Інгредієнти: 1 склянка гречаної крупи, 200-300 грамів грибів (шампіньйони), 1 цибулина, 1 морква, 100 грамів житнього хліба, часник, зелень, сіль, спеції для м'ясного фаршу.

Приготування: варену гречку остудити. Гриби обсмажити на рослинній олії з цибулею і морквою. З'єднати гречку та обсмажені гриби, додати розмочений хліб, спеції й зелень, перемішати (можна в блендері). Зробити з гречаного фаршу котлети і обваляти їх у сухарях для панірування. Обсмажити на рослинній олії.

 

Яблучні кекси з курагою

Інгредієнти: борошно (200 г), цукор (100-150 г), розпушувач (1,5 ч. л.), кориця (1 ч. л.), рослинна олія (4 ст. л.), яблучне пюре (250 г), курага (жменя).

Курагу дрібно порізати. Борошно, цукор, розпушувач, корицю і курагу змішати у великій мисці. Яблучне пюре змішати з рослинною олією. З'єднати яблучне пюре і масло з сухими інгредієнтами. 

Змастити форми рослинною олією і наповнити їх тістом. Пекти при температурі 180 градусів близько 30 хвилин. Готовність перевірити дерев'яною паличкою. Остудити у духовці, посипати кекси цукровою пудрою.

Аби приготувати пюре, потрібно запекти яблука у духовці (видаливши серцевину), потім подрібнити, додавши трохи води. Шкірку викинути (або ж взяти готове яблучне пюре для дитячого харчування.

Підготувала Оксана МОРОЗ.


Залишити коментар

Ваш коментар з’явиться після перевірки модератором

ВІСТІ КОВЕЛЬЩИНИ

  • Редактор
    Вельма Микола Григорович
  • Перший заступник редактора
    Ляшук Світлана Олександрівна
  • Головний бухгалтер
    Шостацька Ірина Іванівна

Громадсько-політична газета "Вісті Ковельщини" 2012-2025