Що нам нині "по кишені"?
В Україні за підсумками попереднього місяця ціни на продукти харчування зросли в середньому на 16,4%. Експерти називають головним чинником різкого зростання продовольчої інфляції накручування експортерами цін. Підвищувати внутрішні ціни дозволяє виробникам і зростання купівельної спроможності населення. Ріст середньої зарплати по Україні у гривнях в цьому році становить 37%, а серед низькооплачуваних працівників – набагато вище.
У той же час більше коштів з'явилося і у пенсіонерів: до кінця року на виплати для них буде витрачено близько 12 мільярдів гривень.
Зростання цін на продовольство для споживачів з невисокими доходами спричинило й скасування держрегулювання цін на соціально значимі товари, оскільки тепер продавцям нічого не заважає робити високу накрутку на найбільш ходовий товар.
Серед інших причин аналітики називають збільшення виробничих витрат сільгоспвиробників. Підвищення мінімальної заробітної плати в два рази змусило підприємства збільшити витрати на фонд оплати праці, а подорожчання палива та послуг ЖКГ автоматично збільшило витрати на перевезення і зберігання продукції.
Негативно впливає на ціни й курс гривні, яка, за прогнозами, до кінця року сягне показника 28 гривень за долар.
На думку експертів, до кінця року можуть подорожчати продукти з "борщового" набору. Це аргументують тим, що серед причин подорожчання овочів та фруктів – неврожай.
“Усі види м'яса стали дорожчими більше, ніж на третину. Так, яловичина – на 31%, курятина – на 34%, свинина – на 44%.
Молочні продукти подорожчали від 31 до 37%, цукор – на 20%", – написав у Facebook директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
Загалом від початку року подорожчали 22 із 23 соціальних продуктів харчування.
У цьому переліку – й цукор, якого стали більше експортувати за кордон. Ще одна причина збільшення ціни солодкого піску – зменшення площі посівів.
Вартість бензину та дизпалива в Україні залишається стабільно високою. Щоправда, останнім часом ціна на цукор дещо впала.
Сьогодні середньостатистична українська родина витрачає від 50 до 55% доходу на продукти харчування. Малозабезпечені сім'ї "проїдають" 80% місячного заробітку. Європейцям вистачає на харчування 12-18% доходу.
"Це означає, що українці фактично не живуть, а виживають. Лише на хліб з початку року ціна зросла на 15%.
При цьому уже зараз можна спостерігати подорожчання перцю, баклажанів та помідорів. На найбільших оптових ринках країни вартість баклажанів останнім часом зросла майже на 75%, а солодкого перцю – на 55%.
У грудні ціни на продукти в Україні злетять на 20%", – коментує Олександр Соколов, директор аналітичного департаменту "Вісті".
Цибуля і картопля стануть дорожчими через поганий врожай, молочні продукти – через отели корів. Грудень традиційно буде не надто "дружелюбним" до гаманців українців.
По-перше, з'їдаються запаси українського врожаю (огірків, перцю, винограду, груш), і ми переходимо на більш дорогі імпортні овочі та фрукти. По-друге, грядуть морози, які псують значну частину продуктів, і ці втрати закладають в підсумкову ціну перекупники.
І, по-третє, з другої половини місяця всі починають активно готуватися до Нового року і Різдва. На святковий стіл грошей звичайно не шкодують, на чому заробляють посередники.
Ціни на більшість продуктів, без яких українці не уявляють свята, збільшаться на 10-20%.
А от гречкою цьогоріч запасатися не варто, бо, як показав нинішній врожай, ціна на цю крупу буде помірною.
l
"Останнім часом подорожчали овочі (перець, помідори, баклажани), на які вже пройшов сезон. Так що не кожен із нас зможе собі дозволити тепер салати із томатів, як це було ще зовсім недавно. Тепер популярними у покупців стали екзотичні фрукти, серед яких – апельсини та мандарини. Правда, зараз вони ще дещо кислуваті. А вже ближче до Новорічно-Різдвяних свят їх смак прийде в норму. Купують охоче городяни й інші фрукти. Це, зокрема, банани, виноград тощо", – зазначає продавчиня одного із місцевих магазинів, де завжди серед бажаючих придбати товар шикувалися черги, чого не скажеш про нинішню ситуацію.
"Для нашої сім'ї (четверо чоловік) стандартний продуктовий набір на тиждень обходиться приблизно в 700-800 гривень. Буває, що ця сума може добігати й до тисячі гривень.
Так, продуктовий кошик традиційно складається з овочів, фруктів, м'яса, риби і молока. Делікатесами "балуємо" себе рідко, бо це, як кажуть, влітає в "копієчку". Якщо ж врахувати те, що моя заробітна плата становить трохи більше п'яти тисяч гривень на місяць, то, виходить, що на харчі йде її більша частина", – ділиться сімейними "секретами" ковельчанка Ірина.
Про "делікатеси" вже давно забула місцева жителька Марія, якій держава збільшила пенсію аж на … 61 гривню! Виходить, тепер вона має повне право жити трішечки "дорожче" – на декілька купюр?
За словами жінки, м'ясо буває на її святковому столі дуже рідко. А так, зазвичай, доводиться перебиватися тим, що є, аби не витрачати зайві кошти на їжу.
"Мені одній багато не треба. Добре, що родичі з села картоплею чи якоюсь городиною час від часу допомагають. Інколи можу потішити себе котлетами (напівфабрикатами), якоюсь цукеркою. Та це не так часто буває (коли пенсію отримаю). Правда, тоді зі мною "шикує" навіть Сірко (кіт)", – не дуже весело жартує ветеран праці.
І таких, як пані Марія, немало…
l
"Я в 2018 рік, якщо стосується цін, дивлюся оптимістичніше, ніж це було у 2017 році", - заявив в інтерв'ю одному із телеканалів Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, зазначивши, що для цього потрібно відновлювати промислове виробництво у країні. А зростання цін на продукти харчування в нинішньому році Прем'єр пов'язує зі збільшенням продовольчого експорту, а також з поганим урожаєм фруктів і овочів.
"У нас було зростання цін на овочі, фрукти, тому що в країні не було достатньо врожаю. Чому ще ціни піднялися? Тому що ми стали країною-експортером, почали наше продовольство продавати за кордон за валюту", – додав Гройсман.
На думку Глави уряду, ціни на м'ясо підвищилися, зокрема через африканську чуму свиней, внаслідок чого скоротилося поголів'я тварин.
"Але зараз ми бачимо зменшення ціни на свинину, це сезон жовтень-листопад. А наше завдання у 2018 році – створити механізми накопичення м'яса в країні, і ми можемо це зробити", – зазначив він.
Нагадаємо, що у вересні, за інформацією Державної служби статистики, споживчі ціни на продукти харчування в Україні підвищилися на 2,0%, на одяг і взуття – на 8,9%, на житлово-комунальні послуги – на 0,4%, на послуги, пов'язані з охороною здоров'я, – на 0, 5%, на освіту – на 12,0%.
Тож побачимо, чи справдяться слова очільника уряду, у що хотілося б дуже вірити…
Підготувала
Оксана МОРОЗ.
В Україні за підсумками попереднього місяця ціни на продукти харчування зросли в середньому на 16,4%. Експерти називають головним чинником різкого зростання продовольчої інфляції накручування експортерами цін. Підвищувати внутрішні ціни дозволяє виробникам і зростання купівельної спроможності населення. Ріст середньої зарплати по Україні у гривнях в цьому році становить 37%, а серед низькооплачуваних працівників – набагато вище.
У той же час більше коштів з'явилося і у пенсіонерів: до кінця року на виплати для них буде витрачено близько 12 мільярдів гривень.
Зростання цін на продовольство для споживачів з невисокими доходами спричинило й скасування держрегулювання цін на соціально значимі товари, оскільки тепер продавцям нічого не заважає робити високу накрутку на найбільш ходовий товар.
Серед інших причин аналітики називають збільшення виробничих витрат сільгоспвиробників. Підвищення мінімальної заробітної плати в два рази змусило підприємства збільшити витрати на фонд оплати праці, а подорожчання палива та послуг ЖКГ автоматично збільшило витрати на перевезення і зберігання продукції.
Негативно впливає на ціни й курс гривні, яка, за прогнозами, до кінця року сягне показника 28 гривень за долар.
На думку експертів, до кінця року можуть подорожчати продукти з "борщового" набору. Це аргументують тим, що серед причин подорожчання овочів та фруктів – неврожай.
“Усі види м'яса стали дорожчими більше, ніж на третину. Так, яловичина – на 31%, курятина – на 34%, свинина – на 44%.
Молочні продукти подорожчали від 31 до 37%, цукор – на 20%", – написав у Facebook директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
Загалом від початку року подорожчали 22 із 23 соціальних продуктів харчування.
У цьому переліку – й цукор, якого стали більше експортувати за кордон. Ще одна причина збільшення ціни солодкого піску – зменшення площі посівів.
Вартість бензину та дизпалива в Україні залишається стабільно високою. Щоправда, останнім часом ціна на цукор дещо впала.
Сьогодні середньостатистична українська родина витрачає від 50 до 55% доходу на продукти харчування. Малозабезпечені сім'ї "проїдають" 80% місячного заробітку. Європейцям вистачає на харчування 12-18% доходу.
"Це означає, що українці фактично не живуть, а виживають. Лише на хліб з початку року ціна зросла на 15%.
При цьому уже зараз можна спостерігати подорожчання перцю, баклажанів та помідорів. На найбільших оптових ринках країни вартість баклажанів останнім часом зросла майже на 75%, а солодкого перцю – на 55%.
У грудні ціни на продукти в Україні злетять на 20%", – коментує Олександр Соколов, директор аналітичного департаменту "Вісті".
Цибуля і картопля стануть дорожчими через поганий врожай, молочні продукти – через отели корів. Грудень традиційно буде не надто "дружелюбним" до гаманців українців.
По-перше, з'їдаються запаси українського врожаю (огірків, перцю, винограду, груш), і ми переходимо на більш дорогі імпортні овочі та фрукти. По-друге, грядуть морози, які псують значну частину продуктів, і ці втрати закладають в підсумкову ціну перекупники.
І, по-третє, з другої половини місяця всі починають активно готуватися до Нового року і Різдва. На святковий стіл грошей звичайно не шкодують, на чому заробляють посередники.
Ціни на більшість продуктів, без яких українці не уявляють свята, збільшаться на 10-20%.
А от гречкою цьогоріч запасатися не варто, бо, як показав нинішній врожай, ціна на цю крупу буде помірною.
l
"Останнім часом подорожчали овочі (перець, помідори, баклажани), на які вже пройшов сезон. Так що не кожен із нас зможе собі дозволити тепер салати із томатів, як це було ще зовсім недавно. Тепер популярними у покупців стали екзотичні фрукти, серед яких – апельсини та мандарини. Правда, зараз вони ще дещо кислуваті. А вже ближче до Новорічно-Різдвяних свят їх смак прийде в норму. Купують охоче городяни й інші фрукти. Це, зокрема, банани, виноград тощо", – зазначає продавчиня одного із місцевих магазинів, де завжди серед бажаючих придбати товар шикувалися черги, чого не скажеш про нинішню ситуацію.
"Для нашої сім'ї (четверо чоловік) стандартний продуктовий набір на тиждень обходиться приблизно в 700-800 гривень. Буває, що ця сума може добігати й до тисячі гривень.
Так, продуктовий кошик традиційно складається з овочів, фруктів, м'яса, риби і молока. Делікатесами "балуємо" себе рідко, бо це, як кажуть, влітає в "копієчку". Якщо ж врахувати те, що моя заробітна плата становить трохи більше п'яти тисяч гривень на місяць, то, виходить, що на харчі йде її більша частина", – ділиться сімейними "секретами" ковельчанка Ірина.
Про "делікатеси" вже давно забула місцева жителька Марія, якій держава збільшила пенсію аж на … 61 гривню! Виходить, тепер вона має повне право жити трішечки "дорожче" – на декілька купюр?
За словами жінки, м'ясо буває на її святковому столі дуже рідко. А так, зазвичай, доводиться перебиватися тим, що є, аби не витрачати зайві кошти на їжу.
"Мені одній багато не треба. Добре, що родичі з села картоплею чи якоюсь городиною час від часу допомагають. Інколи можу потішити себе котлетами (напівфабрикатами), якоюсь цукеркою. Та це не так часто буває (коли пенсію отримаю). Правда, тоді зі мною "шикує" навіть Сірко (кіт)", – не дуже весело жартує ветеран праці.
І таких, як пані Марія, немало…
ххх
"Я в 2018 рік, якщо стосується цін, дивлюся оптимістичніше, ніж це було у 2017 році", - заявив в інтерв'ю одному із телеканалів Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, зазначивши, що для цього потрібно відновлювати промислове виробництво у країні. А зростання цін на продукти харчування в нинішньому році Прем'єр пов'язує зі збільшенням продовольчого експорту, а також з поганим урожаєм фруктів і овочів.
"У нас було зростання цін на овочі, фрукти, тому що в країні не було достатньо врожаю. Чому ще ціни піднялися? Тому що ми стали країною-експортером, почали наше продовольство продавати за кордон за валюту", – додав Гройсман.
На думку Глави уряду, ціни на м'ясо підвищилися, зокрема через африканську чуму свиней, внаслідок чого скоротилося поголів'я тварин.
"Але зараз ми бачимо зменшення ціни на свинину, це сезон жовтень-листопад. А наше завдання у 2018 році – створити механізми накопичення м'яса в країні, і ми можемо це зробити", – зазначив він.
Нагадаємо, що у вересні, за інформацією Державної служби статистики, споживчі ціни на продукти харчування в Україні підвищилися на 2,0%, на одяг і взуття – на 8,9%, на житлово-комунальні послуги – на 0,4%, на послуги, пов'язані з охороною здоров'я, – на 0, 5%, на освіту – на 12,0%.
Тож побачимо, чи справдяться слова очільника уряду, у що хотілося б дуже вірити…
Підготувала Оксана МОРОЗ.
Залишити коментар