Раді вітати Вас!
  • Головна
  • Контакти
  • Реклама
Весь архів випусків
  • Головна
  • Категорії
    • Повідомлення в номер
    • Місцева влада
    • Репортаж
    • Політика
    • Погода
    • Редакційна пошта
    • Духовність
    • Закон і ми
    • Благодійність
    • Пам’ять
    • Спорт, природа і здоров’я
    • Всяка всячина
    • Реклама і оголошення
    • З неопублікованого
  • Галерея
  • Про нас
  • Відгуки читачів
  • Передплата
  • Контакти
  • Четвер, 10 липня 2025 року № 29 (12985)

Всяка всячина / Чари Різдвяних свят

15.01.2013

риздвяне фото Чари Різдвяних свят

В Україні є багато гарних свят. Але одними з найбільш шанованих і хвилюючих є Різдвяні. Підготовку до них, як правило, люди починають заздалегідь. Роблять генеральне прибирання в будинках і квартирах, запасаються продуктами харчування, бо ж кожному хочеться з'їсти на свято щось смачненьке.

Особливий атрибут Різдва і Нового року – ялинка. Нині багато хто, оберігаючи природу, встановлює і прикрашає штучні деревця. Бо шкода дивитися, як у передноворічні дні вирубують тисячі й мільйони "зелених красунь", а потім викидають їх на смітник.
Саме тому у нашій сім'ї заведено встановлювати штучну ялинку, яку тато придбав декілька років тому. Але вона й зараз радує око своїм виглядом, особливо, коли прикрасимо її іграшками та електрогірляндами.
Як відомо, 6 січня православні християни відзначають Надвечір'я Різдва Христового. У цей день я щороку разом із сестрою та бабусею відвідую церкву. Мама з тіткою в цей час готують вечерю. Сім'я збирається за гарно прибраним столом, як тільки зійде перша зірка на небі. На столі – не менше 12 пісних страв. Так було й цього року.
Частувалися ми різними наїдками – рибою, оселедцем, овочевими салатами та ін. Невід'ємною складовою святкової вечері є узвар. За давньою українською традицією, бабуся готує його із різноманітних сушених фруктів. Дуже смачною була й кутя із пшениці, з маком, медом, родзинками.
7 січня – Різдво Христове. Після служби Божої у храмі збираємося ми у нашому великому і дружному сімейному колі. В цей день уже дозволено вживати скоромне: ковбасу, шинку, інші м'ясні страви. Все дуже смачне, бо приготоване з любов'ю.
Після обіду ми колядуємо. Приходять колядники й до нас. До хати треба впускати всіх, бо люди кажуть, що чим більше було колядників, тим щасливішим вдасться рік.
Правда, не завжди колядники вміють гарно колядувати. Дехто, на жаль, ходить лише для того, щоб заробити гроші. Але, думаю, на них ображатися не потрібно і пробачати їм, як Бог прощає усім нам.
Гарними вдалися Різдвяні свята цьогоріч. І погода не підвела: і сніг був, і невеличкий морозець. Тому й настрій мали люди гарний.
Тож нехай цей настрій буде таким цілий рік!
Оля ВЕЛЬМА.

Залишити коментар

Ваш коментар з’явиться після перевірки модератором

ВІСТІ КОВЕЛЬЩИНИ

  • Редактор
    Вельма Микола Григорович
  • Перший заступник редактора
    Ляшук Світлана Олександрівна
  • Головний бухгалтер
    Шостацька Ірина Іванівна

Громадсько-політична газета "Вісті Ковельщини" 2012-2025