Раді вітати Вас!
  • Головна
  • Контакти
  • Реклама
Весь архів випусків
  • Головна
  • Категорії
    • Повідомлення в номер
    • Місцева влада
    • Репортаж
    • Політика
    • Погода
    • Редакційна пошта
    • Духовність
    • Закон і ми
    • Благодійність
    • Пам’ять
    • Спорт, природа і здоров’я
    • Всяка всячина
    • Реклама і оголошення
    • З неопублікованого
  • Галерея
  • Про нас
  • Відгуки читачів
  • Передплата
  • Контакти
  • Четвер, 10 липня 2025 року № 29 (12985)

Всяка всячина / Масляна

20.02.2014

index Зустрічаємо Масляну!

Головне пригощання на Масляну – це млинці, що символізують Cонце і початок весни.
Вважається, скільки млинців на Масляну з'їсте, стільки радощів матимете протягом року.
Для приготування млинців знадобиться:
1 л молока
6 яєць
2 стакани борошна
1/2 ст. л. цукру
1 ст. л. олії
вершкове масло
сіль
1. Збийте яйця, додайте цукор, щіпку солі, 1 стакан борошна. Поступово налийте половину молока і ретельно перемішайте, щоб тісто стало однорідним, без грудочок.
2. Засипте решту борошна, долийте залишки молока і добре вимішайте тісто.
3. Додайте в тісто 1 ст. л. олії, щоб млинці не пригоріли.
4. Добре розігрійте сковорідку, змастіть її маслом або шматочком сала. Тісто вилийте на сковорідку порційною ложкою та розподіліть рівномірно по дну сковорідки. Перевертайте млинець, коли на ньому з'являться бульбашки і тісто "схопиться".
5. Готові млинці змастіть вершковим маслом і накрийте паперовим рушником.
Спробуйте млинці з вівсяного, житнього, гречаного або кукурудзяного борошна. Для приготування тіста необхідно до пшеничного борошна додати гречане (або інше) в пропорції 1:1.

Підказки шеф-кухаря:

  • Щоб тісто було пухким, борошно обов'язково просійте.
  • Щоб млинці були ажурними, додайте до тіста трохи газованої води.
  • Щоб у тісті не було грудочок, молоко чи воду заливайте в борошно, а не навпаки. Будь-яка рідина має бути кімнатної температури.
  • Щоб млинці не розривалися, коли ви їх перевертаєте, додайте до тіста сіль.
  • Щоб млинці "зістрибували" зі сковорідки, додайте до тіста олію.
  • Щоб млинці не пригорали, перш ніж смажити, сильно розігрійте сковорідку на великому вогні, додавши трохи солі.
  • Щоб краї млинців не "засмажувалися", не наливайте олію на сковорідку, а просто змастіть нею дно наколотим на виделку шматочком очищеної картоплини, зануреним в олію.

 

Млинці з грибами та сиром

Підсмажте грибочки (шампіньйони чи опеньки) з цибулею. 1 ст. л. теплої начинки викладіть на готовий млинець, додайте натертого сиру і зберіть краї в торбинку. Зав'яжіть гілочкою зелені (кропу чи петрушки).
 

Млинці з червоною ікрою

Готовий млинець змастіть вершковим маслом, складіть трикутником, відгорніть краї і покладіть чайну ложечку червоної ікри в такий "конвертик". Прикрасьте зеленню та тоненькими кружечками лимону.

Джем і мед

Будь-який джем або мед можна подавати до млинців окремо. Можна змащувати млинець 1 ст. л. джему або меду і згортати його конвертиком або трубочкою.
 

Млинці з фруктами

Для соусу змішайте крохмаль з невеликою кількістю ананасового та апельсинового соку, доведіть його до кипіння. Наріжте апельсин, ананас, подрібніть горіхи, додайте соус та перемішайте. Покладіть на млинець 1ст. л начинки, загорніть його трикутником.
Бажаємо Вам щедрої і веселої Масляної!

Залишити коментар

Ваш коментар з’явиться після перевірки модератором

ВІСТІ КОВЕЛЬЩИНИ

  • Редактор
    Вельма Микола Григорович
  • Перший заступник редактора
    Ляшук Світлана Олександрівна
  • Головний бухгалтер
    Шостацька Ірина Іванівна

Громадсько-політична газета "Вісті Ковельщини" 2012-2025