0,5 л теплого пряженого молока, 50 г дріжджів, дрібка солі (приблизно 0,5 ч. л.), 300 г цукру , 10 жовтків, 5 білків, 250 г масла, 2 ст. л. олії, 2 ст. л. домашньої сметани, 30 г коньяку, цедра однієї цитрини, 1 п. ванільного цукру, 1 кг борошна, 200 г родзинок.
У теплому молоці розчинити дріжджі, додати сіль, 2 ст. л. цукру і трошки борошна (щоб тісто набуло консистенції густої сметани). Поставити в тепле місце. Коли опара підійде, додати збиті з цукром і сметаною жовтки, коньяк, олію, ваніль, цедру, потроху сипати борошно і місити тісто. Через 10 хв. додати збиті на стійку піну білки, ще через 10 хв. — розтоплене тепле масло. Місити, поки рука буде чиста. Насамкінець дати промиті, висушені родзинки.
Коли тісто підніметься, розкласти його у форми на 1/3 частину. Як підійде до країв, то поставити в духовку і пекти 40 — 50 хв. при температурі 180 градусів (залежить від величини форми).
450 г ніжного домашнього сиру, 200 г масла, 350 г густої домашньої сметани, 1 склянка цукру, 4 варених жовтки, 0,5 ч. л. ванільної есенції, сіль.
Масло розімніть, жовтки розітріть виделкою. Сир, жовтки, цукор, сіль, масло двічі пропустіть через м'ясорубку, додайте есенцію або ванілін, ще раз вимісіть. Форму вистеліть марлею, викладіть туди сирну масу, зверху придавіть гнітом і поставте на ніч, аби витекла сироватка. Паску перекладіть на блюдо і прикрасіть фруктами.
Тісто: 6 яєць, 6 ст. л. цукру, 1 ч. л. порошку для випічки, 6 ст. л. борошна.
Крем: 200 г масла, 0,5 пачки пудингу, 0,5 скл. молока, ванільний цукор, лимонний сік, коньяк, 100 г густого цукрового сиропу (1:1).
Начинка: 1 уп. червоного желе (галяретки).
Для бісквіту жовтки ретельно збиваємо з цукром, додаємо ложкою борошно і порошок для випічки (загашений оцтом). Вимішуємо акуратно і докладаємо збиті білки. Акуратно розмішуємо ложкою. Печемо бісквіт на папері, згортаємо гарячим у рулет із папером.
Для крему заварити пудинг із молоком, ванільним цукром. Охолодити, збити із маслом, лимонним соком, коньяком та цукровим сиропом.
У 300 мл води розчиняємо желе, охолоджуємо, коли застигне, ріжемо на повздовжні смужки.
Розгорнути рулет із папером, зняти папір, намастити кремом, посередині покласти желе, загорнути.
700 г ребер, 500 г фаршу, сіль, перець, цибулина, олія, яйце, 1 ст. л. крохмалю, 150 г печериць.
Для декорування: мариновані гриби, зелена цибуля, майонез.
Ребра замаринувати у солі та перці. Цибулю порізати на кубики і спасерувати на олії, додати до фаршу, посолити і поперчити, вимішати із порізаними печерицями, яйцем і крохмалем. Ребра скрутити у формі пенька, начинити фаршем, зав'язати ниткою або скріпити зубочистками. Пекти у фользі 40 хв., розгорнути і ще припекти 15 хв.
Коричнево-червоні
Цибулиння (чим більше його — тим насиченішим буде відвар) проварити протягом години у невеликій кількості води, охолодити, покласти сирі яйця і варити їх 10 хв. з моменту закипання. Залити холодною водою, а потім яйця натерти олією, щоб блищали.
Сині
0,25 склянки кип'ятку, 0,25 склянки оцту, 1 склянка замороженої чорниці.
Ягоди розморозити, збити в блендері разом з рідиною з них, змішати всі компоненти, проварити і дати настоятися 20 хв. Викласти відварені білі яйця у суміш і залишити фарбуватися на 5-6 годин.
Зелений колір буде, якщо у чорничний відвар додати ложку куркуми.
Жовто-золотий
0,25 скл. кип'ятку, 0,25 скл. оцту, 2 ст. л. молотої куркуми.
Змішати всі компоненти. Покласти варені яйця і залишити фарбуватися на 2-3 години.
Ще золотистий колір буде, якщо варити яйця 10 хв. у готовому відварі березового листя або в шкірці граната.
Яйця у квіточки
Нарвіть молодих листочків рослин, прикладіть до вимитих і сухих яєць та міцно обмотайте капроном. Варіть 15 хв у цибулинному відварі.
Желейні крашанки
За допомогою шприца видалити вміст яєць. Гарно промити всередині. Приготувати желе різного кольору. Шприцом залити желе в шкаралупу яєць, поставити в холодильник. Перед подачею шкаралупу обережно зняти.
До речі, колір має певне значення:
золотий символізує Божественну благодать і Царство Небесне, радість Воскресіння;
багряний — колір Цариці Небесної;
червоний — колір любові, перемоги життя над смертю і його вічного торжества;
голубий і синій — відтінки неба;
зелений — колір життя на землі;
коричневий — колір землі.
Підготувала Людмила ЛЮБЧЕНКО.
Залишити коментар