Журавлина – унікальна ягода, яку в народі називають «північним виноградом» і «ягодою здоров’я». Журавлина є однією з найбільш корисних ягід лісу. Це дуже цінна харчова рослина. Плоди її містять багато вітамінів, їх їдять свіжими, а також готують з них варення, соки, сиропи тощо.
Ягоди журавлини містять велику кількість антиоксидантів – речовин, здатних поглинати в організмі шкідливу дію вільних радикалів. У журавлині містяться такі важливі мікроелементи, як фосфор, калій, кальцій, марганець, залізо, кобальт та йод. У великій кількості в ягодах містяться: вітаміни С (30 мл) та Р (0,1 мл), вітамін В1 (0,03 мл) і вітамін В2 (0,02 мл).
Журавлиновий сік чудовий засіб для лікування багатьох хвороб, у т. ч. респіраторних захворювань та грипу. Він знижує високу температуру, виводить шлаки, а також посилює дію ліків (антибіотиків і сульфаніламідів) у декілька разів, тому так корисно запивати ці ліки журавлиновим соком. Свіжі ягоди використовують для лікування гастритів у пониженою кислотністю і при запаленні підшлункової залози. Вони попереджують утворення каміння в нирках.
Журавлина знижує рівень холестерину в крові й бореться з гіпертонією. Саме тому її рекомендується приймати в їжу людям, у яких є проблеми з судинами і серцем. Журавлина використовується також при циститі, при розладах шлунка й кишечника, хворобах нирок.
Тож, шановні читачі, не забувайте, що поряд із звичайними ліками існують природні ліки, і серед них – цілюща волинська ягода журавлина, яка допоможе вам зміцнити своє здоров’я.
Тамара ВОЗНЮК, сімейний лікар, позаштатний лікар-нефролог Ковельського МТМО.
Залишити коментар