Кишкові інфекції – група гострих інфекційних захворювань, які характеризуються ураженням травного тракту і перебігають з підвищенням температури тіла, болями в животі, нудотою, блюванням та проносом. Час від зараження збудниками цих інфекцій до перших клінічних проявів хвороби – від декількох годин до двох-трьох діб.
До кишкових інфекцій відносять черевний тиф, дизентерія, харчові токсикоінфекції, сальмонельоз, ешеріхіози, ентеро- та ротавірусна інфекції. Всі ці захворювання виникають внаслідок вживання інфікованих харчових продуктів чи води та зараження через брудні руки. Для кишкових інфекцій характерна літньо-осіння сезонність – саме в цей період відбувається ріст захворюваності.
Джерелом зараження збудниками кишкових інфекцій може бути хвора на цю патологію людина чи бактеріоносій. "Носії" збудників становлять найбільшу епідеміологічну небезпеку, оскільки вони ведуть активний спосіб життя, при цьому контактують зі здоровими людьми, займаються готуванням страв, працюють на об'єктах громадського харчування та підприємствах з виготовлення продуктів харчування.
Для попередження захворювання необхідно дотримуватися наступних порад: перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов'язково мити руки з милом; обов'язково мити руки після відвідування туалету; не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду із сумнівних джерел (ставків, струмків, озер, річок, затоплених колодязів тощо); для пиття і приготування їжі використовувати питну бутильовану воду чи кип'ячену воду з водогону.
Не можна купувати харчові продукти на стихійних ринках; допускати споживання продуктів та напоїв з терміном зберігання, котрий минув. При купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі чи на ринку споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції. Овочі та фрукти перед вживанням слід ретельно мити й обдавати окропом. Готові страви поза холодильником можуть зберігатися не більше двох годин. Зберігати продукти харчування треба тільки у спосіб, зазначений на упаковці та у встановлені терміни. Тим, хто збирається в дорогу, не рекомендовано брати продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби, м'ясні салати, паштети та інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні). На відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки, чи страв, які швидко псуються (заливні страви, страви із м'ясним фаршем, м'ясні салати, салати зі сметаною, торти, тістечка тощо).
У випадку виявлення перших ознак шлунково-кишкових розладів необхідно терміново звернутись до лікувальної установи. Не можна займатись самолікуванням. При груповому відпочинку, скупченнях людей хворого з шлунково-кишковими розладами потрібно ізолювати до прибуття лікаря.
Анжела Шумин,
лікар-епідеміолог.
Залишити коментар