Раді вітати Вас!
  • Головна
  • Контакти
  • Реклама
Весь архів випусків
  • Головна
  • Категорії
    • Повідомлення в номер
    • Місцева влада
    • Репортаж
    • Політика
    • Погода
    • Редакційна пошта
    • Духовність
    • Закон і ми
    • Благодійність
    • Пам’ять
    • Спорт, природа і здоров’я
    • Всяка всячина
    • Реклама і оголошення
    • З неопублікованого
  • Галерея
  • Про нас
  • Відгуки читачів
  • Передплата
  • Контакти
  • Четвер, 5 червня 2025 року №24 (12 980)

Спорт, природа і здоров’я / Сім "золотих правил" профілактики захворювань

18.06.2013

index Сім "золотих правил" профілактики захворювань

Сім простих правил, розроблених Американською кардіологічною асоціацією, допоможуть не тільки уникнути проблем із серцем, а також знизять ризик розвитку онкологічних захворювань. Ось ці правила: необхідно займатися спортом, не допускати появи зайвої ваги, дотримуватись здорового харчування, стежити за рівнем холестерину в крові, тиском і рівнем цукру. А ще –  кинути палити.

Коли іде мова про правильне харчування, лікарі наполегливо рекомендують дотримуватись середземноморської дієти, котра допомагає знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань майже на третину.
В 50-ті роки XX століття Анселом и Маргарет Кей був вжитий термін "середземноморська дієта" як  система звичок і принципів харчування, яких традиційно дотримуються середземноморські жителі. Дієта стала популярною в зв'язку з так званим "французьким парадоксом": незважаючи на те, що жителі півдня Франції вживають велику кількість жирів, вони мають набагато нижчі показники серцево-судинних захворювань, ніж жителі таких країн, як США.
Середземноморська дієта вирізняється, насамперед, високим відсотком фруктів, овочів, картоплі, бобів, горіхів, насіння, хліба та інших хлібних зернових, які вживаються в їжу; активним використанням під час приготування страв оливкової олії (як для смаження, так і для приправ до різного виду салатів); вживанням помірної кількості риби і невеликої кількості м'яса (в більшості вживаються йогурти із знежиреного молока і сири з низьким відсотком жирності типу моцарелли, фети, халумі, цфатського сиру); помірним вживанням червоного вина (зазвичай з їжею); солодощів  (не щодня) та веденням активного способу життя.
Василь ЛЕВЧУК,
начальник відділу охорони здоров’я міськвиконкому.

Залишити коментар

Ваш коментар з’явиться після перевірки модератором

ВІСТІ КОВЕЛЬЩИНИ

  • Редактор
    Вельма Микола Григорович
  • Перший заступник редактора
    Ляшук Світлана Олександрівна
  • Головний бухгалтер
    Шостацька Ірина Іванівна

Громадсько-політична газета "Вісті Ковельщини" 2012-2025