"Фанатизм будь-яку справу доводить до абсурду"
Фредерік Патенод.
Нарешті весна. Здавалося б, потрібно радіти, але чомусь не радісно. Постійна слабкість, сонливість, поганий настрій… Всі говорять про так званий авітаміноз. Його причину не складно зрозуміти із самої назви – це нестача вітамінів.
Чимало людей, наляканих наслідками весняного авітамінозу, активно скуповують вітаміни в аптеках. Шкода тільки, що від цієї "профілактики" весняного недомагання може не вийти нічого путнього.
Виробники вітамінів та всіляких біологічно активних добавок рекламують цей весняний "міф", на чому лише вони й виграють. Тому, напевно, корисно було б дізнатися, чи стануть у пригоді навесні аптечні препарати і в чому причина сезонної нестачі вітамінів?
Справа в тому, що найбільше ми схильні до весняного нездужання при значних температурних перепадах, які й припадають на весняно-осінній період. Це означає, що саме у ці пори року природа "кидає" виклик нашим адаптаційним можливостям.
Які ж фактори цих "перехідних" періодів так впливають на наше самопочуття?
Все дуже просто. Виявляється, природа також вміє "дихати". Молоденьким зеленим травинкам та листочкам вона весною "вдихає" вуглекислий газ, що скупчився за зиму, перетворюючи його за допомогою фотосинтезу в кисень та викликаючи значну зміну співвідношення цих газів в атмосфері. Нестача вуглекислоти та надлишок кисню звужують кровоносні судини головного мозку, що призводить до сонливості, млявості, зниження роботоспроможності.
Восени все відбувається у зворотному процесі. В повітрі зменшується вміст кисню, натомість, воно насичується вуглекислим газом. У відповідь на це мозкові судини розширюються, таким чином сприяючи підвищенню роздратованості, виникненню депресій.
Але є й інші пояснення. Людський організм за зиму вичерпує свій запас вітамінів. А поновити його навесні ще особливо немає чим. Проте, як роз'яснюють лікарі, називати низький імунітет, напівсонний стан і втому проявами авітамінозу не зовсім правильно.
Зазвичай авітаміноз плутають з гіповітамінозом. Авітаміноз характеризується повною тривалою відсутністю в організмі одного або декількох вітамінів. При гіповітамінозі ж маємо часткову нестачу вітамінних і мінеральних елементів протягом певного часу. А далі непомітно розвивається вітамінна недостатність, яка спочатку проявляється роздратуванням, порушенням сну, зниженням апетиту, втомлюваністю.
Але справа не лише у цьому. Такі симптоми можуть бути наслідками стресу, екологічного забруднення тощо. Тому не варто "скидати" все на так зване зимове "голодування" організму. Аби завжди почуватися у формі, в першу чергу, слід прагнути до цього не тільки ковтаючи у величезній кількості все, що нам пропонують в аптеці. Адже усі ті пігулки, драже і льодяники, у вигляді яких пропонують популярні вітамінно-мінеральні препарати, у кращому випадку нам не зашкодять. І не забувайте: не дивлячись на те, що вітаміни – це не ліки, їх можна приймати тільки після рекомендацій лікаря і належного обстеження.
В природі все гармонійно, і вітаміни, що знаходяться в продуктах, надходять, так би мовити, в "комплексі". Це сприяє кращому засвоєнню, а відповідно, всі вітаміни потрапляють в організм і приносять максимальну користь.
Що ж до вітамінів у пігулках та капсулах, то тут не усе так просто. І забудьте у такому разі правило: "Чим дорожче – тим краще". Бо навіть недорога пачка відомого всім з дитинства вітаміну С настільки ж ефективна, як і дорогі полівітаміни, до складу яких він входить разом з іншими мікроелементами та вітамінами. Плюс до всього синтетичні вітаміни гірше засвоюються в організмі, аніж натуральні.
До речі, надлишок вітамінів в організмі може бути не менш шкідливим, ніж їх нестача. І хоч їх може бути забагато, та це не завжди означає, що в ньому вистачає йоду, цинку, кальцію та інших дуже важливих елементів. Тому не варто "лікуватися" від незначних хвороб мегадозами синтетичних вітамінних препаратів. Бо так недалеко й від гіпо- до гіпервітамінозу (захворювання, яке розвивається при перенасиченні організму вітамінами і призводить до порушення обміну речовин, наслідком чого можуть бути серйозні захворювання).
Але, хай там як, однак нестача вітамінів послаблює наш імунітет, порушує захисні сили організму, обмінні процеси і т. д., і т. п. Про це знають всі, але часом аж надто "захоплюються" турботою про своє здоров'я і починають вживати вітаміни понад усяку міру, наївно вважаючи, що роблять правильно. Але при цьому все одно почуваються "не дуже".
То, може, авітаміноз тут зовсім й ні до чого? Можливо, варто у іншому шукати причину поганого самопочуття? Адже, скажімо, слабкий імунітет – це, швидше за все, наслідки неправильного способу життя.
Аби почуватися краще, не завадить інколи "перепрацювати". Адже навіть у тих, хто зайнятий щоденною фізичною працею, постійно задіяна лише певна кількість м'язових груп. При цьому про поліпшення тонусу інших м'язів (а їх у нас аж сімсот!) ніхто з них навіть й не задумується.
А ще не так вже і корисно завжди й від усього "оберігатися". Маю подругу, маму двох маленьких непосид, котра так вже ними опікується, що й пилинці (в буквальному сенсі слова) не дасть на них впасти. На вулицю не можна – холодно ж! Сьогодні теж нехай побудуть вдома, бо обіцяють дощ. Хай краще за комп'ютером та біля телевізора сидять, аніж десь на дворі перемерзнуть чи забрудняться.
Ну, але ж не можна дітей, як рослин, вирощувати у теплиці. Адже тоді, як і парникова рослина, що гине без відповідних умов, дитина може застудитись і від легенького вітерцю.
Аби завжди почуватись "на всі сто" й забути про весняний авітаміноз, слід звернути увагу на своє харчування. Отож, навесні варто скоригувати свій раціон. У ньому мають переважати продукти з найменшим ступенем промислової обробки: нерафіновані рослинні олії, хліб із цільнозернового борошна, домашній сир замість солодких сирків, м'ясо (краще телятина) і птицю замість ковбасних виробів. Рибу та м'ясо бажано готувати на парі або запікати, щоб термічна обробка продуктів якнайменше позначалась на їхній харчовій цінності.
Вживайте якомога більше сирих фруктів і овочів. І хоч до весни вони теж втрачають харчову цінність, але все одно значно корисніші, ніж солодощі. Навіть яблуко, яке довго зберігалося, принесе більше користі, ніж сік із пакета.
Не треба "кидатися" на свіжу зелену цибулю, редиску, капусту, які вже з'явилися на торговельних прилавках, бо ті, хто їх вирощує, щоб підвищити врожайність, іноді вдаються до хімічних засобів. До того ж, ранні овочі вирощують в тепличних умовах, у яких вітамінів синтезується мало. Краще віддайте перевагу квашеним овочам – наприклад, квашеній капусті, яка вмістом вітаміну С не поступається заморським апельсинам і лимонам.
До речі, сприятливо діє на організм постування. Адже у піст замість "важких" тваринних жирів людина споживає більше каш, що деякою мірою сприяють зниженню холестерину, та рослинних продуктів, які містять багато клітковини, у результаті чого виводяться шлаки та токсичні речовини з організму. Але й у цьому потрібно мати міру. Людям, які дотримуються посту, важливо знати, як правильно перейти на звичайний режим харчування.
Улітку обов'язково слід включити в раціон ягоди, адже малина, чорниця, вишня, полуниця – не тільки чудовий десерт, але й джерело здоров'я і краси. Вважається, що влітку необхідно з'їдати щодня по склянці ягід і взимку – не згадаєте про лікарів.
Для зміцнення здоров'я і його загальної профілактики можна пити трав'яні чаї. Втім, з цим теж "не переборщіть", бо трав'яний чай – це не ароматна і смачна водичка, а настій одного або кількох лікарських рослин, які не всім і не завжди показані.
Краще щоранку випивати склянку чистої води, бажано криничної. Це тонізує та очистить організм. І не забувайте при цьому про ранкову зарядку і контрастний душ, які поліпшать настрій та зміцнять імунітет.
Вікторія ЗІНЧУК.
Залишити коментар