Молоко матері – найкраща їжа для немовлят
Грудне годування – це природний процес, який є продовженням харчування дитини в лоні матері через пуповину.
Практично усі жінки можуть годувати своїх дітей груддю. Лише 2 відсотки матерів не можуть цього робити через особливості анатомічної будови, перенесені операції на грудях або деякі загальні захворювання.
Грудне молоко містить усі поживні речовини, необхідні дитині; воно легко засвоюється і ефективно використовується організмом немовляти захищає малюка від інфекцій, сприяє фізіологічному становленню імунітету у новонароджених та дітей першого року життя; сприяє формуванню фізіологічної мікробної колонізації організму немовляти. Коров'яче молоко стимулює ріст грамнегативної флори, що призводить до дефіциту біфідобактерій, а у подальшому – до розвитку дисбіозу кишківника. Грудне годування забезпечує тісний психоемоційний зв'язок матері і дитини; сприяє гармонійному розвитку немовляти; позитивно впливає на здоров'я матері; продовжує тривалість фізіологічного періоду неплідності після пологів. До того ж, грудне молоко безоплатне на відміну від штучних сумішей.
Харчова цінність грудного молока. Молоко матері – найкраща їжа для немовлят. Воно ідеально пристосоване до всіх особливостей травлення і обміну речовин новонародженої дитини. Білковий, жировий, вуглеводний компоненти грудного молока, вітаміни, мінеральні речовини – цей склад індивідуальний для кожної дитини, а деякі речовини, що входять до молока, є незамінними для фізіологічного росту і розвитку немовляти.
Захисна роль грудного молока забезпечується вмістом у ньому (як і в молозиві) низки специфічних і неспецифічних протиінфекційних факторів. Важлива роль грудного молока у профілактиці харчової алергії. Воно містить цитокіни, які необхідні для фізіологічного становлення імунітету у немовлят; деякі з них мають протипухлинну дію.
Регуляторна роль грудного молока пов'язана з наявністю в ньому різних гормонів: гіпоталамічних, гіпофізарних, гормонів щитовидної залози, наднирників, підшлункової залози, простагландинів, травних ферментів (пепсину трипсину, ліпази, амілази); факторів росту. Ці речовини забезпечують поступовий перехід від внутрішньоутробного до позаутробного живлення дитини; сприяють дозріванню травного каналу маляти; запобігають перевантаженню ендокринної системи новонародженого; регулюють процеси розпаду і синтезу білка.
Психоемоційна єдність матері та дитини. Грудне вигодовування відіграє важливу роль у психоемоційних стосунках матері і немовляти. Тепер саме годування груддю вчені розглядають як могутній емоційний стимул у процесі розвитку психіки дитини. Доведено, що під час годування груддю між матір'ю і дитиною встановлюється особлива близькість, яка зберігається на довгі роки, а за деякими даними – на все життя.
Важливо знати, що новонароджена дитина має чути мову матері та батька. Це сприяє покращенню її психоемоційного розвитку, формуванню почуття єдності з батьками. Те, що немовля з перших годин життя чує голос матері, сприяє формуванню мовлення дитини у майбутньому.
Отже, для повноцінного розвитку маляти вигодовування грудним молоком та тісний необмежений контакт з матір'ю мають надзвичайно важливе значення: це найбільш фізіологічне харчування, під час якого немовля не тільки відчуває звичні запахи і смаки, почувається безпечно і комфортно, а й активно розвивається (налагоджуються всі життєво важливі функції організму, розвиваються імунна, нервова та ендокринна системи).
Вплив грудного молока на здоров'я матері і дитини. Сучасні наукові дослідження довели, що у дітей, які вигодувалися груддю, ризик розвитку в майбутньому ожиріння, атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, інсульту, цукрового діабету, хронічних захворювань органів травлення, ортопедичних захворювань, стоматологічних проблем значно нижчий, ніж у дітей, яких вигодовували штучно.
Вплив годування груддю на здоров'я матері. Грудне годування має важливі переваги для здоров'я матері. Воно сприяє нормальному перебігу післяпологового періоду: запобігає післяпологовим кровотечам та гнійно-септичним захворюванням, маститу, а також зменшує ризик виникнення мастопатій, доброякісних і злоякісних пухлин молочної залози, онкологічних захворювань матки і яєчників у майбутньому.
Годування груддю є фізіологічним етапом репродуктивного циклу, суттєво продовжує фізіологічний період неплідності після пологів.
Переваги грудного вигодовування для сім'ї. Грудне вигодовування має суттєві економічні переваги для всієї сім'ї, оскільки економить сімейний бюджет не тільки на купівлі молочних сумішей, а й ліків для дитини, ризик захворіти у якої набагато нижчий, ніж у немовляти, яке годують молочними сумішами.
Напевно, найбільшою перевагою грудного вигодовування є здоров'я дитини і її позитивна налаштованість у житті, а також формування взаєморозуміння між матір'ю та дитиною, їхня любов і єдність. До речі, згідно з даними Американської академії педіатрії, діти, які споживали материнське молоко, легше контактують з іншими людьми, мають вищий індекс інтелектуального розвитку.
Леся ГОНЧАРОВА,
завідуюча поліклінікою дитячої лікарні Ковельського МТМО.
Грудне годування – це природний процес, який є продовженням харчування дитини в лоні матері через пуповину.
Практично усі жінки можуть годувати своїх дітей груддю. Лише 2 відсотки матерів не можуть цього робити через особливості анатомічної будови, перенесені операції на грудях або деякі загальні захворювання.
Грудне молоко містить усі поживні речовини, необхідні дитині; воно легко засвоюється і ефективно використовується організмом немовляти захищає малюка від інфекцій, сприяє фізіологічному становленню імунітету у новонароджених та дітей першого року життя; сприяє формуванню фізіологічної мікробної колонізації організму немовляти. Коров'яче молоко стимулює ріст грамнегативної флори, що призводить до дефіциту біфідобактерій, а у подальшому – до розвитку дисбіозу кишківника. Грудне годування забезпечує тісний психоемоційний зв'язок матері і дитини; сприяє гармонійному розвитку немовляти; позитивно впливає на здоров'я матері; продовжує тривалість фізіологічного періоду неплідності після пологів. До того ж, грудне молоко безоплатне на відміну від штучних сумішей.
Харчова цінність грудного молока. Молоко матері – найкраща їжа для немовлят. Воно ідеально пристосоване до всіх особливостей травлення і обміну речовин новонародженої дитини. Білковий, жировий, вуглеводний компоненти грудного молока, вітаміни, мінеральні речовини – цей склад індивідуальний для кожної дитини, а деякі речовини, що входять до молока, є незамінними для фізіологічного росту і розвитку немовляти.
Захисна роль грудного молока забезпечується вмістом у ньому (як і в молозиві) низки специфічних і неспецифічних протиінфекційних факторів. Важлива роль грудного молока у профілактиці харчової алергії. Воно містить цитокіни, які необхідні для фізіологічного становлення імунітету у немовлят; деякі з них мають протипухлинну дію.
Регуляторна роль грудного молока пов'язана з наявністю в ньому різних гормонів: гіпоталамічних, гіпофізарних, гормонів щитовидної залози, наднирників, підшлункової залози, простагландинів, травних ферментів (пепсину трипсину, ліпази, амілази); факторів росту. Ці речовини забезпечують поступовий перехід від внутрішньоутробного до позаутробного живлення дитини; сприяють дозріванню травного каналу маляти; запобігають перевантаженню ендокринної системи новонародженого; регулюють процеси розпаду і синтезу білка.
Психоемоційна єдність матері та дитини. Грудне вигодовування відіграє важливу роль у психоемоційних стосунках матері і немовляти. Тепер саме годування груддю вчені розглядають як могутній емоційний стимул у процесі розвитку психіки дитини. Доведено, що під час годування груддю між матір'ю і дитиною встановлюється особлива близькість, яка зберігається на довгі роки, а за деякими даними – на все життя.
Важливо знати, що новонароджена дитина має чути мову матері та батька. Це сприяє покращенню її психоемоційного розвитку, формуванню почуття єдності з батьками. Те, що немовля з перших годин життя чує голос матері, сприяє формуванню мовлення дитини у майбутньому.
Отже, для повноцінного розвитку маляти вигодовування грудним молоком та тісний необмежений контакт з матір'ю мають надзвичайно важливе значення: це найбільш фізіологічне харчування, під час якого немовля не тільки відчуває звичні запахи і смаки, почувається безпечно і комфортно, а й активно розвивається (налагоджуються всі життєво важливі функції організму, розвиваються імунна, нервова та ендокринна системи).
Вплив грудного молока на здоров'я матері і дитини. Сучасні наукові дослідження довели, що у дітей, які вигодувалися груддю, ризик розвитку в майбутньому ожиріння, атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, інсульту, цукрового діабету, хронічних захворювань органів травлення, ортопедичних захворювань, стоматологічних проблем значно нижчий, ніж у дітей, яких вигодовували штучно.
Вплив годування груддю на здоров'я матері. Грудне годування має важливі переваги для здоров'я матері. Воно сприяє нормальному перебігу післяпологового періоду: запобігає післяпологовим кровотечам та гнійно-септичним захворюванням, маститу, а також зменшує ризик виникнення мастопатій, доброякісних і злоякісних пухлин молочної залози, онкологічних захворювань матки і яєчників у майбутньому.
Годування груддю є фізіологічним етапом репродуктивного циклу, суттєво продовжує фізіологічний період неплідності після пологів.
Переваги грудного вигодовування для сім'ї. Грудне вигодовування має суттєві економічні переваги для всієї сім'ї, оскільки економить сімейний бюджет не тільки на купівлі молочних сумішей, а й ліків для дитини, ризик захворіти у якої набагато нижчий, ніж у немовляти, яке годують молочними сумішами.
Напевно, найбільшою перевагою грудного вигодовування є здоров'я дитини і її позитивна налаштованість у житті, а також формування взаєморозуміння між матір'ю та дитиною, їхня любов і єдність. До речі, згідно з даними Американської академії педіатрії, діти, які споживали материнське молоко, легше контактують з іншими людьми, мають вищий індекс інтелектуального розвитку.
Леся ГОНЧАРОВА, завідуюча поліклінікою дитячої лікарні Ковельського МТМО.
Залишити коментар