Чим корисна. Сто грамів ягід обліпихи забезпечують добову потребу людини у вітамінах. Плодами обліпихи лікують опіки, пролежні, гайморит, ларингіт. Вони зміцнюють стінки кровоносних судин, покращують обмін речовин, помічні при гастритах і виразках. Застосовують ягоди обліпихи й у офтальмології — з плодів роблять препарати для лікування дефектів рогівки та опіків очей.
Чим корисна. За вмістом аскорбінової кислоти ягоди червоної горобини перевершують цитрусові плоди, містять багато вітамінів групи В (покращують роботу нервової системи, помічні при безсонні й депресії), вітамін Е (рятує від передчасного старіння та проблем із серцем), вітамін А (корисний для гостроти зору та здоров'я шкіри).
Горобиною лікують хвороби нирок і печінки. Вживають ці ягоди при недокрів'ї, цукровому діабеті, для стимуляції кровообігу, а також при порушеннях роботи шлунково-кишкового тракту. Крім цього, плоди горобини мають сечогінну, жовчогінну, протинабрякову та відхаркувальну дію.
Світлана УСИК, Лілія БОГДАНОВИЧ.
Навчально-методичний центр цивільного захисту та бе6зпеки життєдіяльності Волинської області.
Залишити коментар