Відомо, що авітаміноз — це вітамінна недостатність організму, яка проявляється у сонливості, втомі, випадінні волосся тощо. Тож пропонуємо вам прості правила, дотримання яких допоможе уникнути авітамінозу.
Лікарі закликають їсти більше продуктів, що містять вітаміни групи A (курячі яйця, молочні продукти, морква, перець, помідори, зелена цибуля, персики), В (крупи, горіхи, хліб, м`ясо) та С (хрін, капуста).
Дієтологи радять обов`язково їсти крупи протягом цілого року. Весною найкраще надавати перевагу гречці, яка має багато вітамінів та мікроелементів.
З овочів — найпростішим та найдоступнішим продуктом є квашена капуста, що довго зберігається та містить вітамін С. Також добре їсти перець, моркву та буряк (у вигляді свіжих салатів або соку).
З фруктів варто надавати перевагу тим, що були зірвані пізньою осінню, як от зимові сорти яблук.
У період авітамінозу лікарі-імунологи радять не спати більше норми. Доведено, що достатній час для сну — 6 годин. Відпочивати лікарі радять на свіжому повітрі.
А ще, щоб не відчути весняного авітамінозу, потрібно менше дивитися телевізор, а інтернетом користуватись лиш в разі потреби.
Світлана УСИК, Лілія БОГДАНОВИЧ.
Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Волинської області.
Залишити коментар