Народна мудрість говорить, що той, хто зібрав плоди й листя обліпихи, — запасся бадьорістю й здоров'ям на весь рік.
Це дерево дійсно дуже багате на корисні речовини. Давня тибетська медицина використовувала всю рослину — від коріння до насіння. Обліпиху вважали універсальним лікувальним засобом.
Обліпихова олія має ранозагоювальні і болетамувальні властивості, лікує екземи, опіки, захворювання крові. Її використовують у харчуванні для лікування і профілактики порушень обмінних процесів, гіповітамінозів, шкіряних та інших хвороб. З ягід роблять киселі, компоти, желе, повидло, листя кладуть у чай, супи та бульйони.
Про лікувальні властивості цього дерева пише у своїх дослідженнях відома народна цілителька Наталія Зелена: "Навряд чи треба пояснювати походження назви цього чагарника чи деревця. Варто лише один раз восени побачити його, щоб все зрозуміти: жовто-гарячі, яскраво-оранжеві плоди-костяниці, які "сидять" безпосередньо на гілках, так щільно обліплюють їх, що за цим сонячним сяйвом, здається, навіть листя не видно".
Обліпиха посідає одне з найперших місць за вмістом вітамінів С1, В1, В2, В3, Е, Р, провітаміну А-каротину. До того ж усім нам відомий вітамін С в цій рослині значно стійкіший, ніж у багатьох інших фруктах і ягодах.
Медицина ж, як народна, так і офіційна, найбільш поціновує обліпихову олію. Адже дуже цінний полівітамінний препарат, який застосовують зовнішньо при лікуванні запальних, променевих та інших уражень шкіри і слизових оболочок. Призначають його і всередину.
Оскільки в аптеках на обліпихову олію не завжди можна натрапити, та й за ціною вона там "кусається", приготувати її можна в домашніх умовах.
Збирають обліпиху після перших приморозків, коли плоди втрачають трохи гіркоту й набувають приємного кислуватого смаку. Ягоди миють, вичавлюють сік із них і ставлять його на дві-три доби у холодне місце. Після відстоювання на поверхні обліпихового соку спливає олія.
Тепер її треба акуратно зібрати ложкою, розлити в чисті та сухі скляні пляшечки і можна досить довго зберігати.
Після виготовлення соку, зрозуміло, залишається досить багато вичавок. Їх не можна викидати. Крім шкірочок, залишаються ще й кісточки — насіння обліпихи, в них велика кількість жирної олії. Щоб вилучити і цей скарб, вичавки подрібнюють, і одержану масу заливають оливковою олією.
Як і для чого використовують обліпихову олію? Народна медицина радить вживати, як було вже сказано, для лікування опіків, а також після курсу рентгенотерапії. Не менш ефективно діє вона і при обмороженнях, ранах, що погано заживають.
Кілька крапель в ніс — і відчуємо полегшення, якщо хворієте на хронічний риніт, який особливо загострюється восени і взимку. Допоможуть такі краплі й затятим хропунам, навіть біль у вусі вгамують.
Народна цілителька Наталія Земна рекомендує рецепт. Можна застосовувати напій з листя з медом. На 3-5 л води, жменя листя обліпихи і стільки ж сушеної м'яти, 0,5 склянки меду.
Листя обліпихи і траву м'яти залити окропом, залишити настоюватися на 5-6 годин. Потім процідити і додати меду.
Треба лише пам'ятати, що обліпиха протипоказана при захворюваннях підшлункової залози, а також гострих холециститах і шлунково-кишкових недугах.
Степан СКОКЛЮК.
Залишити коментар