Раді вітати Вас!
  • Головна
  • Контакти
  • Реклама
Весь архів випусків
  • Головна
  • Категорії
    • Повідомлення в номер
    • Місцева влада
    • Репортаж
    • Політика
    • Погода
    • Редакційна пошта
    • Духовність
    • Закон і ми
    • Благодійність
    • Пам’ять
    • Спорт, природа і здоров’я
    • Всяка всячина
    • Реклама і оголошення
    • З неопублікованого
  • Галерея
  • Про нас
  • Відгуки читачів
  • Передплата
  • Контакти
  • Четвер, 5 червня 2025 року №24 (12 980)

Спорт, природа і здоров’я / Обережно – гриби

06.09.2016

грибиОбережно – гриби!

Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.
Основні причини отруєнь:
– вживання отруйних грибів; 
– неправильне приготування умовно їстивних грибів; 
– вживання старих або зіпсованих їстивних грибів; 
– вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників). 
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Щоб запобігти отруєнню грибами, ми рекомендуємо вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.
Застерігаємо!
– Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків. 
– Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстивні. 
Не збирайте гриби: 
u  якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися; 
u поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках,   в хімічно та радіаційно небезпечних зонах; 
u невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою; 
u з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі; 
u ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них; 
u “шампіньйони” та “печериці”, у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору. 
– Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності. 
– Не куштуйте сирі гриби на смак. 
– Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом, – викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку. 
l Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. 
l При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити. 
l Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстивні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку. 
l Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок. 
l Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає важке отруєння. 
l Значна кількість грибів, які досі вважались їстивними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд, також може статись отруєння. 
l Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин. 
УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
– “Усі їстивні гриби мають приємний смак”. 
– “Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстивні - приємний”. 
– “Усі гриби в молодому віці їстивні”. 
– “Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів”. 
– “Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби”. 
– “Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні”. 
– “Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин”. 
– “Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах”. 
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів. 
Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Перша допомога при отруєнні грибами.
1. Викличте “Швидку медичну допомогу”. Телефон № 103. 
2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими. 
3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану. 
4. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи. 
   Забороняється:  вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, — це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування. 
Запам’ятайте:  Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. 
Дмитро Григорашик,
фахівець з питань цивільного захисту 
Ковельського МТМО.                                                                      
Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.
Основні причини отруєнь:
– вживання отруйних грибів; 
– неправильне приготування умовно їстивних грибів; 
– вживання старих або зіпсованих їстивних грибів; 
– вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників). 
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Щоб запобігти отруєнню грибами, ми рекомендуємо вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.
Застерігаємо!
– Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків. 
– Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстивні. 
Не збирайте гриби: 
  • якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися; 
  • поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках,   в хімічно та радіаційно небезпечних зонах; 
  • невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою; 
  • з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі; 
  • ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них; 
  • “шампіньйони” та “печериці”, у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору. 
– Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності. 
– Не куштуйте сирі гриби на смак. 
– Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом, – викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку. 
l Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. 
l При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити. 
l Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстивні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку. 
l Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок. 
l Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняють

Залишити коментар

Ваш коментар з’явиться після перевірки модератором

ВІСТІ КОВЕЛЬЩИНИ

  • Редактор
    Вельма Микола Григорович
  • Перший заступник редактора
    Ляшук Світлана Олександрівна
  • Головний бухгалтер
    Шостацька Ірина Іванівна

Громадсько-політична газета "Вісті Ковельщини" 2012-2025