Полуниця: користь та шкода
Полуниця – ароматна, соковита, червона ягода, котра асоціюється з почуттями любові та пристрасті. Вона не лише солодка та смачна, але й надзвичайно корисна для здоров'я — у ній безліч вітамінів та антиоксидантів. Найбільш корисно їсти щойно зірвану полуницю (не пізніше 48 годин) та без термічної обробки.
Полуниця — чудовий афродизіак. Найсексуальнішою ягодою вона була визнана через корисні властивості її насіння. Відомо, що цинк підвищує сексуальний потяг у чоловіків і жінок. А в полуниці цинку найбільше саме в насінні.
Калорійність полуниці становить лише 38 ккал/100 г, що робить її дозволеним продуктом для жінок, котрі слідкують за фігурою, а також для людей, які страждають від ожиріння. Полуницю можна використовувати для розвантажувальних днів, більш того, існує навіть досить ефективна полунична експрес-дієта. Враховуючи те, що полуниця низькокалорійна ягода, це дає можливість їсти її, збагачуючи організм вітамінами, як влітку, так і взимку (в замороженому вигляді).
Таку кількість вітамінів, як у полуниці, мають лише деякі цитрусові і це лише з врахуванням тих вітамінів, які містяться в шкірці. Якщо подумати: що легше з'їсти – півкілограма полуниць чи таку ж кількість лимонів, ягоди беруть гору.
Хімічний склад полуниці багатий на аскорбінову кислоту та вітамін А. Разом ці вітаміни мають корисну властивість піднімати імунітет.
Властивості вітаміну А також забезпечують нормальне сприйняття оком світла, особливо в темну пору доби. Також у ягодах багато заліза, кальцію, фосфору, йоду, цинку, фолієвої та саліцилової кислоти, містяться вітаміни РР; В1; В2; В6; Е; С.
Полуниця має безліч корисних властивостей, основні з яких: профілактика онкологічних захворювань, запобігання вроджених вад розвитку, позитивний вплив на метаболізм, регуляція артеріального тиску, зниження рівня холестерину, стимуляція імунної системи, профілактика остеопорозу, профілактика старіння, антибактеріальна дія, протизапальна дія.
Варто звернути увагу на великий вміст в полуниці антиоксидантів та інших корисних елементів для омолодження організму та шкіри зокрема. Також полуниця містить йод, який потрібен для нормальної роботи мозку та нервової системи, вона полегшує головні болі і корисна для здоров'я ясен.
Вуглеводи, які містяться у полуниці, не підвищують рівень цукру в крові, тому її можна їсти людям, що страждають на цукровий діабет.
Корисна полуниця і для шкіри, що полягає у її відбілюючих властивостях, які можуть нейтралізовувати пігментні плями на шкірі. Особливо корисно робити з полуниці маски для обличчя, змішуючи її з соком лимона та медом. Адже її достигання припадає на час, коли наш організм виснажений, а шкіра підпадає під агресивний вплив сонячних променів.
Завдяки своїм антисептичним властивостям, полуниця корисна для проблемної шкіри обличчя. А мідь, що знаходиться в полуниці, сприяє швидшому виробленню колагену, необхідного для підтримки пружності шкіри.
Незважаючи на велику кількість корисних властивостей, полуниця виступає одним з найбільших алергенів. Не слід вживати ці ягоди при підвищеному виділенні шлункових соків, шлункових коліках, апендициті, гастриті та виразці.
Дітям та вагітним, схильним до алергії, потрібно з обережністю вживати полуницю та різноманітні страви, до складу яких вона входить.
А в цілому – насолоджуйтесь смаком полуниці і будьте здоровими та стрункими!
Ірина ВОЛИНЕЦЬ.
Полуниця – ароматна, соковита, червона ягода, котра асоціюється з почуттями любові та пристрасті. Вона не лише солодка та смачна, але й надзвичайно корисна для здоров'я — у ній безліч вітамінів та антиоксидантів. Найбільш корисно їсти щойно зірвану полуницю (не пізніше 48 годин) та без термічної обробки.
Ірина ВОЛИНЕЦЬ.
Коментарів до новини: 2
Переглядів новини: 834