Не знаєш – не бери
Грибний сезон у розпалі. На "тихе" полювання виходять як досвідчені, так і початківці. На Волині вже є перші цьогорічні жертви нерозбірливого споживання дарів лісу.
За інформацією ДУ "Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України", у вересні до лікувальних закладів Волині з діагнозом "отруєння грибами" потрапили 10 хворих. Усі постраждалі споживали у їжу дикорослі гриби, власноруч зібрані у волинських лісах. Зокрема, серед них жителі Ковеля - бабуся з онуком. З їхніх слів, вони вживали у їжу смажені "сироїжки", котрі не піддавались попередній термічній обробці. На щастя, постраждалих було вчасно госпіталізовано, їм вдалося одужати.
Труяться різними грибами, наприклад, мухоморами, але найстрашніша – бліда поганка. Отрута вражає весь організм, особливо страждає печінка. Бліду поганку часто плутають із зеленицею, сироїжкою. Такий гриб голими руками брати не можна.
Небезпечні для людей також інші отруйні "двійники" їстівних грибів. Скажімо, серед опеньок є ціла низка отруйних так званих хибних опеньок. Лисички теж мають "близнюків", які більш яскраві і мають неприємний запах.
А вам відомо, що для 70 відсотків людей гриби не є корисними? Дітям до 12 років і людям похилого віку взагалі категорично заборонені, бо шлунок їх погано перетравлює.
Але попри повідомлення про отруєння грибами, інші неприємні нюанси, пов'язані з ними, від цих дарів природи на столі мало, хто відмовиться.
– Урожай картоплі зібрав, то тепер зі спокійною душею можу йти в ліс по гриби. Це - і задоволення, і користь, – говорить мій сусід пенсіонер Василь Миколайович. - А яка смачна смажанка виходить у моєї дружини з опеньків. Білих трохи менше вдається знаходити, та на закрутки нам двом до картопельки узимку якраз вистачить.
– Мене з дитинства мама брала з собою по гриби. Це для мене відпочинок і ліки від стресу, – розповідає люблинчанка Тетяна, до якої напросилась за компанію до лісу. Наша перша знахідка - маслюк. Це їстівний гриб. Його розпізнати легко: ніжка та капелюшок слизькі, наче в олії. Під капелюшком - покривальце, що нагадує губку. А от якщо воно пластинчасте, краще не чіпати – це отрута, – попереджає моя співрозмовниця.
Погані гриби - пластинчасті. Зокрема, поганка і мухомор. Ці гриби до біди вистачить з'їсти один раз, а комусь може повести двічі. Тому краще дотримуватися головного правила грибників: якщо ти хоч на один відсоток сумніваєшся, що то за гриб – не ризикуй, адже це може стати останнім, що ви скуштуєте в житті.
Небезпечні вони тим, що містять отруйні речовини такі, як мускарин, мускардин, анатоксин, фалатоксин і гальвелова кислота. Майте на увазі: навіть якщо будете виварювати гриби пів дня, смертельна отрута з них не "вивітриться".
Клінічна картина отруєнь грибами виглядає по-різному, залежно від того, які гриби людина вживала в їжу. Симптоми можуть з'явитися вже через 15 - 30 годин, а можуть і через добу та більше.
Отруєння грибами настає, якщо після їх споживання виникли нудота, блювота, діарея, галюцинації, втрата свідомості, біль у надчеревній ділянці і різке зменшення або навіть припинення сечовиділення, судоми.
Що робити у такому разі? Негайно викликати "швидку". А поки медики у дорозі, промийте потерпілому шлунок – дайте йому випити підсоленої води і штучно викличте блювання. Після очищення кишечнику потрібно випити активованого вугілля (у розрахунку 1 таблетка на 10 кг ваги людини).
То, може, краще куштувати грибочки з прилавків? У супермаркетах за якістю харчових продуктів слідкує Держспоживслужба. А що зі стихійними ринками, де саме й збувають дарунки лісу? Прямуємо на один з таких, що на привокзальній площі. Тут грибів на будь-який смак та шлунок. Ціни також різні, а на деякі "кусаються". Наприклад, за невеличке відерце білих грибів просять 150 - 180 гривень, трохи дешевші лисички - півлітрова баночка 40 – 45, опеньок - 25 гривень.
Продають тут і солені грибочки, й мариновані. Не знаю, як хто, але на свій страх і ризик, я б такі не купувала, довіряючи досвіду грибників-незнайомців. Адже якщо у баночці з маринованими грибами опиниться один лише неїстівний, то він може бути смертельним.
Надумавши купити з рук грибного маринаду, ви не можете знати, коли саме грибочки були законсервовані і як довго можна зберігати такі консерви. Адже для тих, хто не в курсі, у такій баночці з білими чи опеньками може бути найпотужніша отрута, що існує в природі, – бутолотоксин. Його легко можна "придбати" на ринку або "приготувати" у себе на кухні. Розпізнати небезпечний продукт на око неможливо. Отруїшся чи ні, як пощастить.
Отже, на замітку всім. Купуючи в магазині мариновані гриби, читайте етикетку, а от домашні зберігайте не більше двох років, але за низької температури в холодильнику (у підвалі така консервація "проживе" лише рік).
Наслідки отруєння можуть бути фатальними. Уражаються печінка, нирки, шлунково-кишковий тракт. Спочатку через шість і більше годин після вживання грибів людина може відчувати біль у животі, нудоту, мати пронос. Людина може померти за добу.
До речі, в поєднанні з алкоголем гриби теж можуть бути небезпечними для життя. Закусивши ними після келиха міцного, можна влаштувати собі незаплановану екскурсію до реанімації, адже завдяки спирту з грибів виділяються шкідливі речовини, які далі легко потрапляють у кров і викликають отруєння різного ступеня тяжкості.
Але чи варто зовсім відмовлятися від лісових дарунків? Не обов'язково. Адже які тільки корисні речовини не входять до складу грибів: і аскорбінова кислота, і нікотинамід, і тіамін та інші водорозчинні вітаміни, вуглеводи, білки та жири. А який у них неймовірний смак і запаморочливий запах! Насмажиш білих грибочків, викладеш мариновані опеньки – і від страви не відірвешся.
Отож, смачного! І не забувайте бути обережними.
Вікторія ЗІНЧУК.
Грибний сезон у розпалі. На "тихе" полювання виходять як досвідчені, так і початківці. На Волині вже є перші цьогорічні жертви нерозбірливого споживання дарів лісу.
За інформацією ДУ "Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України", у вересні до лікувальних закладів Волині з діагнозом "отруєння грибами" потрапили 10 хворих. Усі постраждалі споживали у їжу дикорослі гриби, власноруч зібрані у волинських лісах. Зокрема, серед них жителі Ковеля - бабуся з онуком. З їхніх слів, вони вживали у їжу смажені "сироїжки", котрі не піддавались попередній термічній обробці. На щастя, постраждалих було вчасно госпіталізовано, їм вдалося одужати.
Труяться різними грибами, наприклад, мухоморами, але найстрашніша – бліда поганка. Отрута вражає весь організм, особливо страждає печінка. Бліду поганку часто плутають із зеленицею, сироїжкою. Такий гриб голими руками брати не можна.
Небезпечні для людей також інші отруйні "двійники" їстівних грибів. Скажімо, серед опеньок є ціла низка отруйних так званих хибних опеньок. Лисички теж мають "близнюків", які більш яскраві і мають неприємний запах.
А вам відомо, що для 70 відсотків людей гриби не є корисними? Дітям до 12 років і людям похилого віку взагалі категорично заборонені, бо шлунок їх погано перетравлює.
Але попри повідомлення про отруєння грибами, інші неприємні нюанси, пов'язані з ними, від цих дарів природи на столі мало, хто відмовиться.
– Урожай картоплі зібрав, то тепер зі спокійною душею можу йти в ліс по гриби. Це - і задоволення, і користь, – говорить мій сусід пенсіонер Василь Миколайович. - А яка смачна смажанка виходить у моєї дружини з опеньків. Білих трохи менше вдається знаходити, та на закрутки нам двом до картопельки узимку якраз вистачить.
– Мене з дитинства мама брала з собою по гриби. Це для мене відпочинок і ліки від стресу, – розповідає люблинчанка Тетяна, до якої напросилась за компанію до лісу. Наша перша знахідка - маслюк. Це їстівний гриб. Його розпізнати легко: ніжка та капелюшок слизькі, наче в олії. Під капелюшком - покривальце, що нагадує губку. А от якщо воно пластинчасте, краще не чіпати – це отрута, – попереджає моя співрозмовниця.
Погані гриби - пластинчасті. Зокрема, поганка і мухомор. Ці гриби до біди вистачить з'їсти один раз, а комусь може повести двічі. Тому краще дотримуватися головного правила грибників: якщо ти хоч на один відсоток сумніваєшся, що то за гриб – не ризикуй, адже це може стати останнім, що ви скуштуєте в житті.
Небезпечні вони тим, що містять отруйні речовини такі, як мускарин, мускардин, анатоксин, фалатоксин і гальвелова кислота. Майте на увазі: навіть якщо будете виварювати гриби пів дня, смертельна отрута з них не "вивітриться".
Клінічна картина отруєнь грибами виглядає по-різному, залежно від того, які гриби людина вживала в їжу. Симптоми можуть з'явитися вже через 15 - 30 годин, а можуть і через добу та більше.
Отруєння грибами настає, якщо після їх споживання виникли нудота, блювота, діарея, галюцинації, втрата свідомості, біль у надчеревній ділянці і різке зменшення або навіть припинення сечовиділення, судоми.
Що робити у такому разі? Негайно викликати "швидку". А поки медики у дорозі, промийте потерпілому шлунок – дайте йому випити підсоленої води і штучно викличте блювання. Після очищення кишечнику потрібно випити активованого вугілля (у розрахунку 1 таблетка на 10 кг ваги людини).
То, може, краще куштувати грибочки з прилавків? У супермаркетах за якістю харчових продуктів слідкує Держспоживслужба. А що зі стихійними ринками, де саме й збувають дарунки лісу? Прямуємо на один з таких, що на привокзальній площі. Тут грибів на будь-який смак та шлунок. Ціни також різні, а на деякі "кусаються". Наприклад, за невеличке відерце білих грибів просять 150 - 180 гривень, трохи дешевші лисички - півлітрова баночка 40 – 45, опеньок - 25 гривень.
Продають тут і солені грибочки, й мариновані. Не знаю, як хто, але на свій страх і ризик, я б такі не купувала, довіряючи досвіду грибників-незнайомців. Адже якщо у баночці з маринованими грибами опиниться один лише неїстівний, то він може бути смертельним.
Надумавши купити з рук грибного маринаду, ви не можете знати, коли саме грибочки були законсервовані і як довго можна зберігати такі консерви. Адже для тих, хто не в курсі, у такій баночці з білими чи опеньками може бути найпотужніша отрута, що існує в природі, – бутолотоксин. Його легко можна "придбати" на ринку або "приготувати" у себе на кухні. Розпізнати небезпечний продукт на око неможливо. Отруїшся чи ні, як пощастить.
Отже, на замітку всім. Купуючи в магазині мариновані гриби, читайте етикетку, а от домашні зберігайте не більше двох років, але за низької температури в холодильнику (у підвалі така консервація "проживе" лише рік).
Наслідки отруєння можуть бути фатальними. Уражаються печінка, нирки, шлунково-кишковий тракт. Спочатку через шість і більше годин після вживання грибів людина може відчувати біль у животі, нудоту, мати пронос. Людина може померти за добу.
До речі, в поєднанні з алкоголем гриби теж можуть бути небезпечними для життя. Закусивши ними після келиха міцного, можна влаштувати собі незаплановану екскурсію до реанімації, адже завдяки спирту з грибів виділяються шкідливі речовини, які далі легко потрапляють у кров і викликають отруєння різного ступеня тяжкості.
Але чи варто зовсім відмовлятися від лісових дарунків? Не обов'язково. Адже які тільки корисні речовини не входять до складу грибів: і аскорбінова кислота, і нікотинамід, і тіамін та інші водорозчинні вітаміни, вуглеводи, білки та жири. А який у них неймовірний смак і запаморочливий запах! Насмажиш білих грибочків, викладеш мариновані опеньки – і від страви не відірвешся.
Отож, смачного! І не забувайте бути обережними.
Вікторія ЗІНЧУК.
Залишити коментар