Борщ – страва українська
Борщ вже пів тисячі років - головна страва на українських столах. Червоний, зелений, з грибами чи реберцями… Якщо в пошуковій системі "Google" набрати слово "борщ", то отримаємо близько тисячі рецептів цієї страви з приміткою, що готують його і поляки, і росіяни, і литовці… Але – після українців. Борщ - це наші традиції, звички, це ті культурні практики, які передаються з покоління в покоління і які більшість українців вважає своїми.
Культура приготування українського борщу увійшла до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. За роки існування його рецептура вдосконалювалася, адже культура їжі і культура рослин змінюється, і це впливає на смак і те, як страва виглядає. Так раніше борщ був без картоплі, а тим більше томатної пасти. Натомість у ньому було, наприклад, пшоно.
Класичного рецепту українського борщу немає. На Черкащині варять його з грибами, помідорами та квашеною капустою, на Сумщині - з яблуками, а в приморських містах додають рибу. У нас на Волині готують так званий чорний борщ. Цю давню волинську страву ще називали юшкою на свіжину. Вариться із свіжої крові, грудинки, картоплі. В деяких селах добавляють квашений столовий буряк, сушені гриби. Я не куштувала, але ті, хто куштував, кажуть, що смачнішого борщику не їли.
Фахівці вважають, що існування такого розмаїття варіантів саме й доводить нашу багату гастрономічну спадщину, яку потрібно зберігати і пропагувати.
А що для вас найголовніше в борщі? Запитуємо у ковельчан.
– Буряк, картопля, квасоля. А із булочками з часником смакує ще краще, – каже домогосподарка Оксана.
– Звичайно, м'ясо, – говорить її чоловік – водій Олег. – Я часто буваю у дальніх і довготривалих поїздках. А як повертаюсь додому, дружина мене відгодовує смачним і ситним моїм улюбленим борщем.
– Найсмачніший борщ, що я їв, варить моя дружина, -- приєднався до розмови його колега Андрій. - Що вона там з ним робить, я не знаю, але виходить - супер! Думаю, найкраще борщ вдається, якщо він приготований з любов'ю.
Здавалося б, які там заперечення, що борщ - це суто українська страва? Аж ні. Вже традиційно зазіхали на наше росіяни. Мовляв, борщ ніякий не борщ, а просто буряковий суп. Ба більше - найголовніший російський суп, відкинувши на задній план безперечно їхні щі.
Сьогодні експерти працюють над тим, щоб українську страву включили до культурної спадщини ЮНЕСКО. Для цього потрібно не просто довести, що це наша традиція – потрібно це задокументувати і надати докази, кажуть науковці. А їх, доказів, є багато. Наприклад, назви самих населених пунктів (села не честь борщу почали називати ще в ХІІІ столітті).
До речі, за версією американського видання CNN, український борщ – у списку двадцяти найсмачніших страв світу.
Але чи всім українцям доступна ця страва? Так, поки що, мабуть, всім (особливо восени, коли ціни на овочі трохи дешевшають). Просто декому доводиться варити його без окремих інгредієнтів, наприклад, м'яса.
Червоний борщ – улюблена страва Олени та її сім'ї. Його варить щотижня. Але останнім часом, каже жінка, готувати борщ стало занадто дорого.
– Зварити борщ зараз дорогувато. У мене немає городу, тому всі овочі доводиться купувати, – розповідає вона.
А ось високі ціни на м'ясо і сало вже нікого не дивують. Тому дедалі частіше господині варять борщ без м'яса. Оленин борщ, який збирається варити вже сьогодні, буде теж вегетаріанським. Надалі ж, каже, буде вибирати для страви птицю.
Однак не всі купують все, що потрібно для страви. Жителька Ковельщини Марія майже весь борщовий набір вирощує в себе на городі.
– Купую тільки тоненьке сальце, з ним борщ виходить смачнішим, – говорить пенсіонерка. – Капуста, бурячок, квасолька, картоплина – все своє. Лише з городу виживаю. При такій пенсії, як, наприклад, в мене, не мати городу – це голодувати.
– Варю борщ дуже часто, – розповідає ковельчанка Валентина. – Нас у сім'ї четверо, і всі його люблять. Овочі не особливо дешевшають навіть восени. Купую весь овочевий набір – від картоплі і морквини до цибулі й буряка. Люблю варити борщ з квасолею і перчиком, але часто від них доводиться відмовлятися. Як і від м'яса. Раніше варила страву зі свининою, тепер частіше беру курятину, хоча вона не так смакує. Так само імпровізую з іншими улюбленими стравами, – наприклад, з голубцями, холодцем, пельменями. На жаль, такі наїдки із повсякденних поступово стають делікатесами.
У скільки ж обійдеться цієї осені господиням "король" українських столів? Дізнавалася на ринку і у супермаркетах.
Візьмемо простий рецепт борщу. Отож, за кілограм свинини нині доведеться заплатити від 110 гривень, кілограм картоплі обійдеться у 8 грн., стільки ж буряку – 7 грн., капусти - 4 – 7 грн., моркви та цибулі - відповідно по 8 – 14 та 8 – 12 гривень, півлітра сметани в межах 20 гривень. Що ж, підіб'ємо підсумки: за такого "розкладу": борщ можна приготувати, витративши в середньому 165 гривень.
Вікторія ЗІНЧУК.
Борщ вже пів тисячі років - головна страва на українських столах. Червоний, зелений, з грибами чи реберцями… Якщо в пошуковій системі "Google" набрати слово "борщ", то отримаємо близько тисячі рецептів цієї страви з приміткою, що готують його і поляки, і росіяни, і литовці… Але – після українців. Борщ - це наші традиції, звички, це ті культурні практики, які передаються з покоління в покоління і які більшість українців вважає своїми.
Культура приготування українського борщу увійшла до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. За роки існування його рецептура вдосконалювалася, адже культура їжі і культура рослин змінюється, і це впливає на смак і те, як страва виглядає. Так раніше борщ був без картоплі, а тим більше томатної пасти. Натомість у ньому було, наприклад, пшоно.
Класичного рецепту українського борщу немає. На Черкащині варять його з грибами, помідорами та квашеною капустою, на Сумщині - з яблуками, а в приморських містах додають рибу. У нас на Волині готують так званий чорний борщ. Цю давню волинську страву ще називали юшкою на свіжину. Вариться із свіжої крові, грудинки, картоплі. В деяких селах добавляють квашений столовий буряк, сушені гриби. Я не куштувала, але ті, хто куштував, кажуть, що смачнішого борщику не їли.
Фахівці вважають, що існування такого розмаїття варіантів саме й доводить нашу багату гастрономічну спадщину, яку потрібно зберігати і пропагувати.
А що для вас найголовніше в борщі? Запитуємо у ковельчан.
– Буряк, картопля, квасоля. А із булочками з часником смакує ще краще, – каже домогосподарка Оксана.
– Звичайно, м'ясо, – говорить її чоловік – водій Олег. – Я часто буваю у дальніх і довготривалих поїздках. А як повертаюсь додому, дружина мене відгодовує смачним і ситним моїм улюбленим борщем.
– Найсмачніший борщ, що я їв, варить моя дружина, -- приєднався до розмови його колега Андрій. - Що вона там з ним робить, я не знаю, але виходить - супер! Думаю, найкраще борщ вдається, якщо він приготований з любов'ю.
Здавалося б, які там заперечення, що борщ - це суто українська страва? Аж ні. Вже традиційно зазіхали на наше росіяни. Мовляв, борщ ніякий не борщ, а просто буряковий суп. Ба більше - найголовніший російський суп, відкинувши на задній план безперечно їхні щі.
Сьогодні експерти працюють над тим, щоб українську страву включили до культурної спадщини ЮНЕСКО. Для цього потрібно не просто довести, що це наша традиція – потрібно це задокументувати і надати докази, кажуть науковці. А їх, доказів, є багато. Наприклад, назви самих населених пунктів (села не честь борщу почали називати ще в ХІІІ столітті).
До речі, за версією американського видання CNN, український борщ – у списку двадцяти найсмачніших страв світу.
Але чи всім українцям доступна ця страва? Так, поки що, мабуть, всім (особливо восени, коли ціни на овочі трохи дешевшають). Просто декому доводиться варити його без окремих інгредієнтів, наприклад, м'яса.
Червоний борщ – улюблена страва Олени та її сім'ї. Його варить щотижня. Але останнім часом, каже жінка, готувати борщ стало занадто дорого.
– Зварити борщ зараз дорогувато. У мене немає городу, тому всі овочі доводиться купувати, – розповідає вона.
А ось високі ціни на м'ясо і сало вже нікого не дивують. Тому дедалі частіше господині варять борщ без м'яса. Оленин борщ, який збирається варити вже сьогодні, буде теж вегетаріанським. Надалі ж, каже, буде вибирати для страви птицю.
Однак не всі купують все, що потрібно для страви. Жителька Ковельщини Марія майже весь борщовий набір вирощує в себе на городі.
– Купую тільки тоненьке сальце, з ним борщ виходить смачнішим, – говорить пенсіонерка. – Капуста, бурячок, квасолька, картоплина – все своє. Лише з городу виживаю. При такій пенсії, як, наприклад, в мене, не мати городу – це голодувати.
– Варю борщ дуже часто, – розповідає ковельчанка Валентина. – Нас у сім'ї четверо, і всі його люблять. Овочі не особливо дешевшають навіть восени. Купую весь овочевий набір – від картоплі і морквини до цибулі й буряка. Люблю варити борщ з квасолею і перчиком, але часто від них доводиться відмовлятися. Як і від м'яса. Раніше варила страву зі свининою, тепер частіше беру курятину, хоча вона не так смакує. Так само імпровізую з іншими улюбленими стравами, – наприклад, з голубцями, холодцем, пельменями. На жаль, такі наїдки із повсякденних поступово стають делікатесами.
У скільки ж обійдеться цієї осені господиням "король" українських столів? Дізнавалася на ринку і у супермаркетах.
Візьмемо простий рецепт борщу. Отож, за кілограм свинини нині доведеться заплатити від 110 гривень, кілограм картоплі обійдеться у 8 грн., стільки ж буряку – 7 грн., капусти - 4 – 7 грн., моркви та цибулі - відповідно по 8 – 14 та 8 – 12 гривень, півлітра сметани в межах 20 гривень. Що ж, підіб'ємо підсумки: за такого "розкладу": борщ можна приготувати, витративши в середньому 165 гривень.
Вікторія ЗІНЧУК.
Залишити коментар