Кінець «епохи бідності»: продуктові картки в Україні?
В Офісі президента обговорили можливість введення талонів на їжу. Радник Володимира Зеленського Олег Устенко у своєму нещодавньому коментарі заявив, що непогано було б впровадити в Україні систему так званих продуктових карток, які, швидше за все, отримають найменш захищені верстви населення.
Ціни на газ в державі зараз досить високі, тому виробники товарів пропонували владі підтримати їх зниженням ПДВ (податку на додану вартість). Однак Устенко запропонував іншу ідею.
«Це можуть бути і додаткові виплати для компенсації зростання цін, і запровадження food stamps у системі «Дія» — так званих «продуктових чеків», як це практикується в США», — сказав він.
Нині така соціальна допомога діє в багатьох країнах світу, але українці, які ще пам’ятають талони на продукти у 90-х, цю ініціативу, швидше, асоціюють із Радянським Союзом і, м’яко кажучи, скептично сприймають цю ідею.
«Це буде апогеєм роботи нинішньої влади – введення по суті продуктових карток на фоні сьогоднішніх злиднів. Тільки не потрібно порівнювати себе з США!», — зокрема, пишуть у соцмережах.
Ніби то й добре, що держава запозичує досвід інших країн у наданні адресної допомоги. Але в розвинених країнах зазвичай просто виділяється адресна фінансова допомога, яку людина може витратити на власний розсуд, а продовольча допомога надається через благодійні організації. Також існують продовольчі банки, де малозабезпеченим громадянам роздають продукти. Вони є у США, Канаді, Росії, Великій Британії, Чехії та інших країнах.
Але повернемося до України. Через зростання цін на енергоносії серйозно можуть подорожчати продукти першої необхідності – хліб, молоко, м’ясо, яйця, цукор та олія. За прогнозами, їхня вартість може зрости на 20 відсотків. А з огляду на те, що продовольча група в українському споживчому кошику більш, ніж вагома – майже 50 відсотків, таке збільшення цін може помітно вдарити по наших кишенях.
– Цього року на 10 – 20 відсотків можуть зрости ціни на сировинну продовольчу групу. Ідеться про зерно, цукор, какао. Це призведе до інфляції від 8 до 10 відсотків. Максимально допустимий рівень інфляції – 7 відсотків. Такий розвиток подій вимагатиме антикризових заходів. Але ситуація залежить не лише від України, а й від зовнішніх чинників, — заявив Олег Устенко.
Пізніше він уточнив, що в Офісі президента лише дискутують про можливі варіанти підтримки українців – про запровадження продуктових карток чи субсидій поки що не йдеться. Крім того, питання у тому, де взяти кошти на таку підтримку.
Якщо ціни все ж таки різко зростуть, і влада введе програми підтримки, розраховувати на допомогу, за словами радника президента, зможуть тільки ті, хто живе на мінімальну зарплату і прожитковий мінімум.
Водночас експерти пояснюють, що не йдеться про продуктові картки, які запроваджуються в умовах дефіциту на кшталт колишнього СРСР, які вводилися для забезпечення населення мінімумом необхідних продуктів чи товарів.
Колишній в.о. міністра економіки Павло Кухта детальніше розповів про ідею з продуктовими картками. «Це не будуть радянські продкартки, коли обмежується продаж чогось в одні руки. Це – американська система, коли уряд виділяє людям кошти безпосередньо для придбання їжі. У «Дії» є «єПідтримка» – аналогічно можна виділяти гроші на продовольство. Можна це робити через «Дію», а можна надрукувати захищені продовольчі чеки, які люди можуть витрачати на продовольство. Тому що смартфони мають не всі бідні люди», – сказав він.
За словами П. Кухти, розрахувати, кому потрібна підтримка, можна за допомогою системи субсидій. А якщо зайнятися використанням продуктових карток вже зараз, навесні механізм може бути реалізований.
Логічно, що продуктові картки можна використовувати лише для купівлі соціально значущих товарів. В Україні – це гречка, цукор, пшеничне борошно, макаронні вироби, пастеризоване молоко 2,5% жирності, житньо-пшеничний хліб, курячі яйця, м’ясо птиці (курятина), мінеральна негазована вода, вершкове масло 72,5% жирності.
Поки що влада не назвала критерії отримання продуктових карток. Відомо, що талони призначаються для малозабезпечених. За різними підрахунками, в Україні на цей час налічується від 20% до 50% бідного населення.
Нагадаємо, що комунальну субсидію в Україні отримують 2,5 мільйона домогосподарств. Тому можна очікувати, що і продуктові картки отримають мільйони українців. Деякі експерти припускають, що в першу чергу картки видадуть пенсіонерам з мінімальною пенсією.
За оцінками експертів, для введення продуктових талонів доведеться витратити 50 млрд. гривень. Сума немаленька, тому інші соціальні програми можливо доведеться “урізати”.
Підготувала
Вікторія ЗІНЧУК.
В Офісі президента обговорили можливість введення талонів на їжу. Радник Володимира Зеленського Олег Устенко у своєму нещодавньому коментарі заявив, що непогано було б впровадити в Україні систему так званих продуктових карток, які, швидше за все, отримають найменш захищені верстви населення.
Ціни на газ в державі зараз досить високі, тому виробники товарів пропонували владі підтримати їх зниженням ПДВ (податку на додану вартість). Однак Устенко запропонував іншу ідею.
«Це можуть бути і додаткові виплати для компенсації зростання цін, і запровадження food stamps у системі «Дія» — так званих «продуктових чеків», як це практикується в США», — сказав він.
Нині така соціальна допомога діє в багатьох країнах світу, але українці, які ще пам’ятають талони на продукти у 90-х, цю ініціативу, швидше, асоціюють із Радянським Союзом і, м’яко кажучи, скептично сприймають цю ідею.
«Це буде апогеєм роботи нинішньої влади – введення по суті продуктових карток на фоні сьогоднішніх злиднів. Тільки не потрібно порівнювати себе з США!», — зокрема, пишуть у соцмережах.
Ніби то й добре, що держава запозичує досвід інших країн у наданні адресної допомоги. Але в розвинених країнах зазвичай просто виділяється адресна фінансова допомога, яку людина може витратити на власний розсуд, а продовольча допомога надається через благодійні організації. Також існують продовольчі банки, де малозабезпеченим громадянам роздають продукти. Вони є у США, Канаді, Росії, Великій Британії, Чехії та інших країнах.
Але повернемося до України. Через зростання цін на енергоносії серйозно можуть подорожчати продукти першої необхідності – хліб, молоко, м’ясо, яйця, цукор та олія. За прогнозами, їхня вартість може зрости на 20 відсотків. А з огляду на те, що продовольча група в українському споживчому кошику більш, ніж вагома – майже 50 відсотків, таке збільшення цін може помітно вдарити по наших кишенях.
– Цього року на 10 – 20 відсотків можуть зрости ціни на сировинну продовольчу групу. Ідеться про зерно, цукор, какао. Це призведе до інфляції від 8 до 10 відсотків. Максимально допустимий рівень інфляції – 7 відсотків. Такий розвиток подій вимагатиме антикризових заходів. Але ситуація залежить не лише від України, а й від зовнішніх чинників, — заявив Олег Устенко.
Пізніше він уточнив, що в Офісі президента лише дискутують про можливі варіанти підтримки українців – про запровадження продуктових карток чи субсидій поки що не йдеться. Крім того, питання у тому, де взяти кошти на таку підтримку.
Якщо ціни все ж таки різко зростуть, і влада введе програми підтримки, розраховувати на допомогу, за словами радника президента, зможуть тільки ті, хто живе на мінімальну зарплату і прожитковий мінімум.
Водночас експерти пояснюють, що не йдеться про продуктові картки, які запроваджуються в умовах дефіциту на кшталт колишнього СРСР, які вводилися для забезпечення населення мінімумом необхідних продуктів чи товарів.
Колишній в.о. міністра економіки Павло Кухта детальніше розповів про ідею з продуктовими картками. «Це не будуть радянські продкартки, коли обмежується продаж чогось в одні руки. Це – американська система, коли уряд виділяє людям кошти безпосередньо для придбання їжі. У «Дії» є «єПідтримка» – аналогічно можна виділяти гроші на продовольство. Можна це робити через «Дію», а можна надрукувати захищені продовольчі чеки, які люди можуть витрачати на продовольство. Тому що смартфони мають не всі бідні люди», – сказав він.
За словами П. Кухти, розрахувати, кому потрібна підтримка, можна за допомогою системи субсидій. А якщо зайнятися використанням продуктових карток вже зараз, навесні механізм може бути реалізований.
Логічно, що продуктові картки можна використовувати лише для купівлі соціально значущих товарів. В Україні – це гречка, цукор, пшеничне борошно, макаронні вироби, пастеризоване молоко 2,5% жирності, житньо-пшеничний хліб, курячі яйця, м’ясо птиці (курятина), мінеральна негазована вода, вершкове масло 72,5% жирності.
Поки що влада не назвала критерії отримання продуктових карток. Відомо, що талони призначаються для малозабезпечених. За різними підрахунками, в Україні на цей час налічується від 20% до 50% бідного населення.
Нагадаємо, що комунальну субсидію в Україні отримують 2,5 мільйона домогосподарств. Тому можна очікувати, що і продуктові картки отримають мільйони українців. Деякі експерти припускають, що в першу чергу картки видадуть пенсіонерам з мінімальною пенсією.
За оцінками експертів, для введення продуктових талонів доведеться витратити 50 млрд. гривень. Сума немаленька, тому інші соціальні програми можливо доведеться “урізати”.
Підготувала Вікторія ЗІНЧУК.
Залишити коментар