Раді вітати Вас!
  • Головна
  • Контакти
  • Реклама
Весь архів випусків
  • Головна
  • Категорії
    • Повідомлення в номер
    • Місцева влада
    • Репортаж
    • Політика
    • Погода
    • Редакційна пошта
    • Духовність
    • Закон і ми
    • Благодійність
    • Пам’ять
    • Спорт, природа і здоров’я
    • Всяка всячина
    • Реклама і оголошення
    • З неопублікованого
  • Галерея
  • Про нас
  • Відгуки читачів
  • Передплата
  • Контакти
  • Четвер, 15 травня 2025 року №21 (12977)

Повідомлення в номер / Коли в кишені сто гривень...

23.06.2022 Зінчук Вікторія Петрівна

прооКоли в кишені сто гривень...

В Україні зросли ціни майже на всі продукти. Час від часу в магазинах виникає ажіотажний попит  то на сіль, то на цукор, то на гречку. Однак для багатьох українців проблема не у дефіциті окремих продуктів, а у тому, за які кошти їх придбати.
Пройшовшись по найпопулярніших супермаркетах нашого міста, дізналася про ціни, які сьогодні встановилися на основні продукти. Отож, бакалія: пшоно-28 грн./кг, рис – 47 грн./кг, макарони – 25.40 грн./кг, олія рафінована – 52 грн./літр, борошно пшеничне – 14 грн./кг, цукор – 30-32 грн./кг. Окремо варто сказати про гречку, якої на момент написання матеріалу на прилавках місцевих супермаркетів не було у наявності, лише – цінники, на яких значилася вартість 85 грн./кг.
На молочні продукти ціни такі: масло вершкове – 243 грн./кг, молоко – 23.50 грн./літр, сметана (10%) – 27 грн., сир кисломолочний – 77 грн./кг.
М’ясні продукти: ковбаса варена лікарська –  155  грн./кг, куряча четвертина – 62.50 грн./кг, свинячі ребра – 142.50 грн./кг. 
З рибних продуктів, зокрема, пропонують кілограм тушки хека свіжомороженого за 98 гривень.
Буханець ковельського хліба коштує 17 гривень. За 10 штук яєць курячих просять 39,80 гривень.
Ціни за кілограм овочів такі: капуста білокачанна – 36 грн., “стара” картопля – 8 грн., цибуля ріпчаста – 36 грн., морква – 28 грн., буряк – 25 грн.
Загалом ситуація відрізняється в різних магазинах і супермаркетах, а різниця в цінах може становити кілька гривень.
А от привокзальний ринок міста нарешті радує цінами на перші подарунки літа. Бабусі продають черешню свою, домашню за нижчою ціною – 30-35 гривень за кілограм. Хоча продавці з розкладок за значно вищою –  70-120 гривень за кілограм.
Полуниця теж подешевшала: проти 80-100 гривень наразі кілограм солодкої ягоди коштує 40-50 гривень.
Ціни на ранні овочі почали поступово знижуватися. Хоча огірків, помідорів, перцю з відкритого грунту ще майже немає – лише тепличні. Помідори, приміром, є й по 45 гривень за кілограм. Все більше на прилавках з’являється молодої картоплі, яку оцінюють у 40 гривень за кілограм.
— Ціни «кусаються». Скільки-то заробляти треба? — почула якось в супермаркеті. Цілком погоджуюся з покупцем, бо щоб прогодувати свою невеличку сім’ю із двох осіб, моєї зарплати, чесно кажучи, не завжди вистачає.
А чи можливо прожити сьогодні, як кажуть, по-мінімуму? Отож, в кишені сто гривень. Чи вистачить цього, аби харчуватися декілька днів? Перевіряла на собі.
На обід готуємо борщ  (щоправда, без м’яса). Купуємо  картоплю,  цибулину,  дві морквини та буряк, невеличку капустину і пакетик томатної пасти – все це вкладеться десь у 55 гривень.
Вечеряємо гарніром з картоплі та сосисками: кілограм старої картоплі та 300 грамів тоненьких сосисок. Платимо за все 36 гривень.
Для сніданку купуємо десяток яєць, півкілограма пшоняної крупи. Витрачаємо ще 54 гривні. І от — ліміт перевершено. Тож висновок один: ста гривень на тиждень, а то й на кілька днів для повноцінного харчування явно не вистачає.
Однак зекономити можна, наприклад, завдяки тому, що купувати лише базові крупи, макарони  чи картоплю, а до них додавати домашню консервацію або  інші запаси.
В Україні зросли ціни майже на всі продукти. Час від часу в магазинах виникає ажіотажний попит  то на сіль, то на цукор, то на гречку. Однак для багатьох українців проблема не у дефіциті окремих продуктів, а у тому, за які кошти їх придбати.
Пройшовшись по найпопулярніших супермаркетах нашого міста, дізналася про ціни, які сьогодні встановилися на основні продукти. Отож, бакалія: пшоно-28 грн./кг, рис – 47 грн./кг, макарони – 25.40 грн./кг, олія рафінована – 52 грн./літр, борошно пшеничне – 14 грн./кг, цукор – 30-32 грн./кг. Окремо варто сказати про гречку, якої на момент написання матеріалу на прилавках місцевих супермаркетів не було у наявності, лише – цінники, на яких значилася вартість 85 грн./кг.
На молочні продукти ціни такі: масло вершкове – 243 грн./кг, молоко – 23.50 грн./літр, сметана (10%) – 27 грн., сир кисломолочний – 77 грн./кг.
М’ясні продукти: ковбаса варена лікарська –  155  грн./кг, куряча четвертина – 62.50 грн./кг, свинячі ребра – 142.50 грн./кг. 
З рибних продуктів, зокрема, пропонують кілограм тушки хека свіжомороженого за 98 гривень.
Буханець ковельського хліба коштує 17 гривень. За 10 штук яєць курячих просять 39,80 гривень.
Ціни за кілограм овочів такі: капуста білокачанна – 36 грн., “стара” картопля – 8 грн., цибуля ріпчаста – 36 грн., морква – 28 грн., буряк – 25 грн.
Загалом ситуація відрізняється в різних магазинах і супермаркетах, а різниця в цінах може становити кілька гривень.
А от привокзальний ринок міста нарешті радує цінами на перші подарунки літа. Бабусі продають черешню свою, домашню за нижчою ціною – 30-35 гривень за кілограм. Хоча продавці з розкладок за значно вищою –  70-120 гривень за кілограм.
Полуниця теж подешевшала: проти 80-100 гривень наразі кілограм солодкої ягоди коштує 40-50 гривень.
Ціни на ранні овочі почали поступово знижуватися. Хоча огірків, помідорів, перцю з відкритого грунту ще майже немає – лише тепличні. Помідори, приміром, є й по 45 гривень за кілограм. Все більше на прилавках з’являється молодої картоплі, яку оцінюють у 40 гривень за кілограм.
— Ціни «кусаються». Скільки-то заробляти треба? — почула якось в супермаркеті. Цілком погоджуюся з покупцем, бо щоб прогодувати свою невеличку сім’ю із двох осіб, моєї зарплати, чесно кажучи, не завжди вистачає.
А чи можливо прожити сьогодні, як кажуть, по-мінімуму? Отож, в кишені сто гривень. Чи вистачить цього, аби харчуватися декілька днів? Перевіряла на собі.
На обід готуємо борщ  (щоправда, без м’яса). Купуємо  картоплю,  цибулину,  дві морквини та буряк, невеличку капустину і пакетик томатної пасти – все це вкладеться десь у 55 гривень.
Вечеряємо гарніром з картоплі та сосисками: кілограм старої картоплі та 300 грамів тоненьких сосисок. Платимо за все 36 гривень.
Для сніданку купуємо десяток яєць, півкілограма пшоняної крупи. Витрачаємо ще 54 гривні. І от — ліміт перевершено. Тож висновок один: ста гривень на тиждень, а то й на кілька днів для повноцінного харчування явно не вистачає.
Однак зекономити можна, наприклад, завдяки тому, що купувати лише базові крупи, макарони  чи картоплю, а до них додавати домашню консервацію або  інші запаси.
Вікторія ЗІНЧУК.

Залишити коментар

Ваш коментар з’явиться після перевірки модератором

ВІСТІ КОВЕЛЬЩИНИ

  • Редактор
    Вельма Микола Григорович
  • Перший заступник редактора
    Ляшук Світлана Олександрівна
  • Головний бухгалтер
    Шостацька Ірина Іванівна

Громадсько-політична газета "Вісті Ковельщини" 2012-2025