Коли в кишені сто гривень...
В Україні зросли ціни майже на всі продукти. Час від часу в магазинах виникає ажіотажний попит то на сіль, то на цукор, то на гречку. Однак для багатьох українців проблема не у дефіциті окремих продуктів, а у тому, за які кошти їх придбати.
Пройшовшись по найпопулярніших супермаркетах нашого міста, дізналася про ціни, які сьогодні встановилися на основні продукти. Отож, бакалія: пшоно-28 грн./кг, рис – 47 грн./кг, макарони – 25.40 грн./кг, олія рафінована – 52 грн./літр, борошно пшеничне – 14 грн./кг, цукор – 30-32 грн./кг. Окремо варто сказати про гречку, якої на момент написання матеріалу на прилавках місцевих супермаркетів не було у наявності, лише – цінники, на яких значилася вартість 85 грн./кг.
На молочні продукти ціни такі: масло вершкове – 243 грн./кг, молоко – 23.50 грн./літр, сметана (10%) – 27 грн., сир кисломолочний – 77 грн./кг.
М’ясні продукти: ковбаса варена лікарська – 155 грн./кг, куряча четвертина – 62.50 грн./кг, свинячі ребра – 142.50 грн./кг.
З рибних продуктів, зокрема, пропонують кілограм тушки хека свіжомороженого за 98 гривень.
Буханець ковельського хліба коштує 17 гривень. За 10 штук яєць курячих просять 39,80 гривень.
Ціни за кілограм овочів такі: капуста білокачанна – 36 грн., “стара” картопля – 8 грн., цибуля ріпчаста – 36 грн., морква – 28 грн., буряк – 25 грн.
Загалом ситуація відрізняється в різних магазинах і супермаркетах, а різниця в цінах може становити кілька гривень.
А от привокзальний ринок міста нарешті радує цінами на перші подарунки літа. Бабусі продають черешню свою, домашню за нижчою ціною – 30-35 гривень за кілограм. Хоча продавці з розкладок за значно вищою – 70-120 гривень за кілограм.
Полуниця теж подешевшала: проти 80-100 гривень наразі кілограм солодкої ягоди коштує 40-50 гривень.
Ціни на ранні овочі почали поступово знижуватися. Хоча огірків, помідорів, перцю з відкритого грунту ще майже немає – лише тепличні. Помідори, приміром, є й по 45 гривень за кілограм. Все більше на прилавках з’являється молодої картоплі, яку оцінюють у 40 гривень за кілограм.
— Ціни «кусаються». Скільки-то заробляти треба? — почула якось в супермаркеті. Цілком погоджуюся з покупцем, бо щоб прогодувати свою невеличку сім’ю із двох осіб, моєї зарплати, чесно кажучи, не завжди вистачає.
А чи можливо прожити сьогодні, як кажуть, по-мінімуму? Отож, в кишені сто гривень. Чи вистачить цього, аби харчуватися декілька днів? Перевіряла на собі.
На обід готуємо борщ (щоправда, без м’яса). Купуємо картоплю, цибулину, дві морквини та буряк, невеличку капустину і пакетик томатної пасти – все це вкладеться десь у 55 гривень.
Вечеряємо гарніром з картоплі та сосисками: кілограм старої картоплі та 300 грамів тоненьких сосисок. Платимо за все 36 гривень.
Для сніданку купуємо десяток яєць, півкілограма пшоняної крупи. Витрачаємо ще 54 гривні. І от — ліміт перевершено. Тож висновок один: ста гривень на тиждень, а то й на кілька днів для повноцінного харчування явно не вистачає.
Однак зекономити можна, наприклад, завдяки тому, що купувати лише базові крупи, макарони чи картоплю, а до них додавати домашню консервацію або інші запаси.
В Україні зросли ціни майже на всі продукти. Час від часу в магазинах виникає ажіотажний попит то на сіль, то на цукор, то на гречку. Однак для багатьох українців проблема не у дефіциті окремих продуктів, а у тому, за які кошти їх придбати.
Пройшовшись по найпопулярніших супермаркетах нашого міста, дізналася про ціни, які сьогодні встановилися на основні продукти. Отож, бакалія: пшоно-28 грн./кг, рис – 47 грн./кг, макарони – 25.40 грн./кг, олія рафінована – 52 грн./літр, борошно пшеничне – 14 грн./кг, цукор – 30-32 грн./кг. Окремо варто сказати про гречку, якої на момент написання матеріалу на прилавках місцевих супермаркетів не було у наявності, лише – цінники, на яких значилася вартість 85 грн./кг.
На молочні продукти ціни такі: масло вершкове – 243 грн./кг, молоко – 23.50 грн./літр, сметана (10%) – 27 грн., сир кисломолочний – 77 грн./кг.
М’ясні продукти: ковбаса варена лікарська – 155 грн./кг, куряча четвертина – 62.50 грн./кг, свинячі ребра – 142.50 грн./кг.
З рибних продуктів, зокрема, пропонують кілограм тушки хека свіжомороженого за 98 гривень.
Буханець ковельського хліба коштує 17 гривень. За 10 штук яєць курячих просять 39,80 гривень.
Ціни за кілограм овочів такі: капуста білокачанна – 36 грн., “стара” картопля – 8 грн., цибуля ріпчаста – 36 грн., морква – 28 грн., буряк – 25 грн.
Загалом ситуація відрізняється в різних магазинах і супермаркетах, а різниця в цінах може становити кілька гривень.
А от привокзальний ринок міста нарешті радує цінами на перші подарунки літа. Бабусі продають черешню свою, домашню за нижчою ціною – 30-35 гривень за кілограм. Хоча продавці з розкладок за значно вищою – 70-120 гривень за кілограм.
Полуниця теж подешевшала: проти 80-100 гривень наразі кілограм солодкої ягоди коштує 40-50 гривень.
Ціни на ранні овочі почали поступово знижуватися. Хоча огірків, помідорів, перцю з відкритого грунту ще майже немає – лише тепличні. Помідори, приміром, є й по 45 гривень за кілограм. Все більше на прилавках з’являється молодої картоплі, яку оцінюють у 40 гривень за кілограм.
— Ціни «кусаються». Скільки-то заробляти треба? — почула якось в супермаркеті. Цілком погоджуюся з покупцем, бо щоб прогодувати свою невеличку сім’ю із двох осіб, моєї зарплати, чесно кажучи, не завжди вистачає.
А чи можливо прожити сьогодні, як кажуть, по-мінімуму? Отож, в кишені сто гривень. Чи вистачить цього, аби харчуватися декілька днів? Перевіряла на собі.
На обід готуємо борщ (щоправда, без м’яса). Купуємо картоплю, цибулину, дві морквини та буряк, невеличку капустину і пакетик томатної пасти – все це вкладеться десь у 55 гривень.
Вечеряємо гарніром з картоплі та сосисками: кілограм старої картоплі та 300 грамів тоненьких сосисок. Платимо за все 36 гривень.
Для сніданку купуємо десяток яєць, півкілограма пшоняної крупи. Витрачаємо ще 54 гривні. І от — ліміт перевершено. Тож висновок один: ста гривень на тиждень, а то й на кілька днів для повноцінного харчування явно не вистачає.
Однак зекономити можна, наприклад, завдяки тому, що купувати лише базові крупи, макарони чи картоплю, а до них додавати домашню консервацію або інші запаси.
Вікторія ЗІНЧУК.
Залишити коментар