Коли ціни "кусаються"
У нашій державі – нове загострення хронічної "хвороби": ціни ростуть. Причому відразу на все і надто вже помітно. Офіційний прогноз інфляції в цьому році вже довелося підвищити: коли на початку року влада розраховувала на 7 - 9 відсотків росту цін, то восени стало зрозуміло, що слід очікувати не менше 12 відсотків такого росту, а вже ближче до нового року – цей процент наблизився до чотирнадцяти. Але це лише офіційний показник, а у реальності все значно "веселіше".
Особливо помітно дорожчає бензин. Ціни на паливо побили ще один рекорд, досягнувши тридцяти гривень за літр (популярний бензин А-95 коштує 27 – 30 грн. за літр). В цілому на початку осені пальне здорожчало на 3,5 грн. Водії економлять, як можуть, хтось менше їздить, а хтось перейшов на дешевше паливо або ж взагалі пересів у громадський транспорт. За словами експертів, бензин в Україні дорожчає через ріст світових цін на нафту і курсу валюти.
А подорожчання бензину вдарить по кишеням й тих, хто не має автомобіля, адже ціна пального і валютний курс – в основі ціноутворення всіх груп товарів. Падає гривня, дорожчає бензин – змінюються цінники у магазинах. Буває, деякі продукти дорожчають мало не щодня.
У цьому році найбільше зріс у ціні національний продукт – сало. За даними державної статистики, ціна на нього зросла майже вдвічі. У нас нині за кілограм цього "делікатесу" просять 60 – 80 гривень (хіба товщиною у палець можна придбати за 40 грн./кг). Також в "лідерах" здорожчання – свинина, яловичина і курятина. У цьому переконуємось, скуповуючись на ринку чи місцевих супермаркетах.
Продавці в м'ясному павільйоні, що на центральному ринку, скаржаться, бо купувати м'ясо люди стали набагато менше. Нічого дивного, якщо пропонують ребра чи лопатку в середньому за 90 грн./кг, а кращі сорти м'яса оцінюють у 120 – 150 грн./кг. Тож, аби приготувати борщ, як кажуть, не зовсім із сокири, більшості наших господинь по кишені його приготувати хіба що на кістковому бульйоні.
Продавці переписують цінники декілька разів у місяць, а супермаркети "зваблюють" покупців знижками: акційні пропозиції – на кожному кроці. Та ціни на продукти ростуть значно швидше, ніж пенсії і зарплати.
Аби абстрактні відсотки інфляції перевести в більш зрозумілі величини, експерти вигадали так звані індекси. У світі всім відомий індекс гамбургера, але українській душі "рідніший" індекс борщу або ж актуального перед Новим роком "олів'є". В цьому році цей салат обійдеться дорожче більш, ніж на 20 гривень (приблизно вартуватиме 80 – 90 грн.), а навіть пісний борщ подорожчав на 20 - 24 відсотка.
Єдиний продукт, який здешевшав, – гречка. Її ціна впала майже на чверть (акційна ціна в супермаркеті 18 грн./кг, на ринку 20 – 21 грн./кг) і, власне, як на інші крупи, обіцяють, підніматися не буде найближчі півроку.
Та от кашу маслом тепер точно вже не зіпсуєш. Бо саме молочні продукти з нового року можуть подорожчати. А ще яйця, хліб (який у нас "підскочив" у ціні на 50 копійок і сьогодні вартує 8 гривень), овочі і м'ясо. Однак, як пророкують експерти, не надто помітно, адже українські ціни й без того досягають стелі, бо за своїм стрімким ростом сьогодні випереджають європейські.
l
Ковельчани теж не в захваті від теперішніх цін на продукти. Пані Світлана зізнається, що аби не витрачати зайвого, вона бере у супермаркет лише визначену суму та список з потрібними товарами. На її думку, таке планування дозволяє їй зекономити.
"Якщо, для прикладу, раніше я купувала свинячу вирізку за 80 грн., то тепер мені доводиться викидати майже 130 грн. за кілограм. Це доволі відчутно, тому дозволити таку "розкіш" можу дуже рідко. Щодо цін на овочі, то вони дещо піднялися, але порівняно ціни на них ще не зашкалюють. Тепер замість бутербродів з твердим сиром і маслом на сніданок – звичайна яєчня або ж просто чай чи кава. Бо всі ціни на продукти б'ють по гаманцю, особливо тоді, коли вони ростуть на очах, а стабільного заробітку немає", – зауважує жінка.
Пенсіонерка Валентина Йосипівна свинину і яловичину не купує вже давно – не по кишені. Раніше обходилася курятиною. А зараз і шматочок курячого філе не може собі дозволити. Розповідає, що бере недорогі частини: каркаси, шиї, крила. Четвертини чи стегенця – тільки на свята. Хоча, говорить, що, наприклад, курячу четвертину по акції в супермаркеті можна купити за 40 – 41 грн., а не, як зазвичай, платити 45 – 46 гривень за кілограм.
"Скоро суп на воді будемо варити й на друге дешеві макарони їсти, причому без нічого. Бо ковбасні вироби такі дорогі, що хоч до прилавка не підходь. Нормально харчуватися пенсії не вистачає. Плюс старість – це ліки, без яких не обійтися. А вони теж не дешевшають", – нарікає пенсіонерка.
"На зарплату в 3200 повноцінно харчуватися нереально. Половину "тягне" комуналка. Наш український борщ скоро буде делікатесом. І варити його будемо раз на місяць. Навіть на пісний борщик не дуже то розженешся, в кого немає своєї городини.
Що вже говорити про сім'ї з маленькими дітьми, яким потрібно і м'ясо, і молочне, і фрукти. Та й якою цукеркою чи печивом не всі зайвий раз можуть потішити свою малечу, – каже ковельчанка Олена, мама шестирічної Маринки. – У минулому році з нетерпінням чекала на підвищення зарплати. Сподівалася, що, нарешті, жити стане краще. Помилилась. Тож обіцяне у наступному році підвищення "мінімалки", відверто кажучи, тепер не викликає аж такого оптимізму".
Що ж, дочекаємося нового 2018-го року. Можливо, в рік Собаки із збільшеною на 523 гривні мінімальною зарплатою таки заживемо?..
Вікторія ЗІНЧУК.
У нашій державі – нове загострення хронічної "хвороби": ціни ростуть. Причому відразу на все і надто вже помітно. Офіційний прогноз інфляції в цьому році вже довелося підвищити: коли на початку року влада розраховувала на 7 - 9 відсотків росту цін, то восени стало зрозуміло, що слід очікувати не менше 12 відсотків такого росту, а вже ближче до нового року – цей процент наблизився до чотирнадцяти. Але це лише офіційний показник, а у реальності все значно "веселіше".
Особливо помітно дорожчає бензин. Ціни на паливо побили ще один рекорд, досягнувши тридцяти гривень за літр (популярний бензин А-95 коштує 27 – 30 грн. за літр). В цілому на початку осені пальне здорожчало на 3,5 грн. Водії економлять, як можуть, хтось менше їздить, а хтось перейшов на дешевше паливо або ж взагалі пересів у громадський транспорт. За словами експертів, бензин в Україні дорожчає через ріст світових цін на нафту і курсу валюти.
А подорожчання бензину вдарить по кишеням й тих, хто не має автомобіля, адже ціна пального і валютний курс – в основі ціноутворення всіх груп товарів. Падає гривня, дорожчає бензин – змінюються цінники у магазинах. Буває, деякі продукти дорожчають мало не щодня.
У цьому році найбільше зріс у ціні національний продукт – сало. За даними державної статистики, ціна на нього зросла майже вдвічі. У нас нині за кілограм цього "делікатесу" просять 60 – 80 гривень (хіба товщиною у палець можна придбати за 40 грн./кг). Також в "лідерах" здорожчання – свинина, яловичина і курятина. У цьому переконуємось, скуповуючись на ринку чи місцевих супермаркетах.
Продавці в м'ясному павільйоні, що на центральному ринку, скаржаться, бо купувати м'ясо люди стали набагато менше. Нічого дивного, якщо пропонують ребра чи лопатку в середньому за 90 грн./кг, а кращі сорти м'яса оцінюють у 120 – 150 грн./кг. Тож, аби приготувати борщ, як кажуть, не зовсім із сокири, більшості наших господинь по кишені його приготувати хіба що на кістковому бульйоні.
Продавці переписують цінники декілька разів у місяць, а супермаркети "зваблюють" покупців знижками: акційні пропозиції – на кожному кроці. Та ціни на продукти ростуть значно швидше, ніж пенсії і зарплати.
Аби абстрактні відсотки інфляції перевести в більш зрозумілі величини, експерти вигадали так звані індекси. У світі всім відомий індекс гамбургера, але українській душі "рідніший" індекс борщу або ж актуального перед Новим роком "олів'є". В цьому році цей салат обійдеться дорожче більш, ніж на 20 гривень (приблизно вартуватиме 80 – 90 грн.), а навіть пісний борщ подорожчав на 20 - 24 відсотка.
Єдиний продукт, який здешевшав, – гречка. Її ціна впала майже на чверть (акційна ціна в супермаркеті 18 грн./кг, на ринку 20 – 21 грн./кг) і, власне, як на інші крупи, обіцяють, підніматися не буде найближчі півроку.
Та от кашу маслом тепер точно вже не зіпсуєш. Бо саме молочні продукти з нового року можуть подорожчати. А ще яйця, хліб (який у нас "підскочив" у ціні на 50 копійок і сьогодні вартує 8 гривень), овочі і м'ясо. Однак, як пророкують експерти, не надто помітно, адже українські ціни й без того досягають стелі, бо за своїм стрімким ростом сьогодні випереджають європейські.
ххх
Ковельчани теж не в захваті від теперішніх цін на продукти. Пані Світлана зізнається, що аби не витрачати зайвого, вона бере у супермаркет лише визначену суму та список з потрібними товарами. На її думку, таке планування дозволяє їй зекономити.
"Якщо, для прикладу, раніше я купувала свинячу вирізку за 80 грн., то тепер мені доводиться викидати майже 130 грн. за кілограм. Це доволі відчутно, тому дозволити таку "розкіш" можу дуже рідко. Щодо цін на овочі, то вони дещо піднялися, але порівняно ціни на них ще не зашкалюють. Тепер замість бутербродів з твердим сиром і маслом на сніданок – звичайна яєчня або ж просто чай чи кава. Бо всі ціни на продукти б'ють по гаманцю, особливо тоді, коли вони ростуть на очах, а стабільного заробітку немає", – зауважує жінка.
Пенсіонерка Валентина Йосипівна свинину і яловичину не купує вже давно – не по кишені. Раніше обходилася курятиною. А зараз і шматочок курячого філе не може собі дозволити. Розповідає, що бере недорогі частини: каркаси, шиї, крила. Четвертини чи стегенця – тільки на свята. Хоча, говорить, що, наприклад, курячу четвертину по акції в супермаркеті можна купити за 40 – 41 грн., а не, як зазвичай, платити 45 – 46 гривень за кілограм.
"Скоро суп на воді будемо варити й на друге дешеві макарони їсти, причому без нічого. Бо ковбасні вироби такі дорогі, що хоч до прилавка не підходь. Нормально харчуватися пенсії не вистачає. Плюс старість – це ліки, без яких не обійтися. А вони теж не дешевшають", – нарікає пенсіонерка.
"На зарплату в 3200 повноцінно харчуватися нереально. Половину "тягне" комуналка. Наш український борщ скоро буде делікатесом. І варити його будемо раз на місяць. Навіть на пісний борщик не дуже то розженешся, в кого немає своєї городини.
Що вже говорити про сім'ї з маленькими дітьми, яким потрібно і м'ясо, і молочне, і фрукти. Та й якою цукеркою чи печивом не всі зайвий раз можуть потішити свою малечу, – каже ковельчанка Олена, мама шестирічної Маринки. – У минулому році з нетерпінням чекала на підвищення зарплати. Сподівалася, що, нарешті, жити стане краще. Помилилась. Тож обіцяне у наступному році підвищення "мінімалки", відверто кажучи, тепер не викликає аж такого оптимізму".
Що ж, дочекаємося нового 2018-го року. Можливо, в рік Собаки із збільшеною на 523 гривні мінімальною зарплатою таки заживемо?..
Вікторія ЗІНЧУК.
Залишити коментар