Чи поласуємо паскою, шинкою й ковбаскою?
Великдень. Його чекають і дорослі, і діти, сповнюються новими надіями та сподіваннями на краще. До цього величного свята готуються заздалегідь – оновлюють гардероб, наводять чистоту і лад в оселях та на подвір’ях. Але чи не найприємнішим клопотом напередодні Христового Воскресіння є складання святкової корзини. Традиційно до неї кладуть паску, крашанки, домашню ковбасу, сир, масло.
Щоправда, дещо захмарює святковий настрій те, що далеко не всім у цьому році ці клопоти видаються надто вже приємними, бо свято – це не лише веселощі та родинні посиденьки, а ще чималі грошові витрати, а більшості з нас сьогодні при всьому бажанні з цим не розженешся.
За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, традиційні пасхальні смаколики на Великдень в цьому році нам обійдуться на 129 гривень, тобто на третину, дорожче, ніж торік. Тоді мінімальний набір продуктів коштував 377 гривень. Тобто за середніми цінами в Україні його ціна складе близько 506 гривень.
Усталених правил, що саме класти в кошик для освячення, немає: паска, крашанки, м’ясо. Для цього є біблійні підстави. Все решта, кажуть церковники, — відповідно до регіональних звичаїв. Але радять нести небагато, щоб освячені продукти не псувались.
Звісно, і цьогоріч — передсвятковий ажіотаж у супермаркетах й на ринках. Та те, що бажали б бачити не на прилавках, а на своєму великодньому столі, більшості лише й залишається, що «смакувати» очима.
– Готуєтесь до Пасхи? – якось запитала старшого віку сусідку, яку на днях випадково зустріла на ринку.
– Ой, за що там маю готуватись? – зітхнула старенька у відповідь. – Може, потім куплю яку пасочку. А так – і не питай…
Немає з чого особливо витрачатися й пенсіонер Олег Миколайович. У них з дружиною все буде по-скромному: паска, яєчко… Бочок, сало, ковбаса – не на їхні статки. Говорить, все йде на ліки, на «комуналку», то й настрій не дуже святковий.
– Ціни за минулий рік дуже зросли. Вже на той ринок і ходити не хочеться. Народ не може купити те, що раніше міг, – журиться колишня медсестра пані Наталія. – Наші люди не з магазину наповнюють свої святкові кошики. Вони давно звикли виживати з підсобного господарства: картопля, консервація, шматок сала в коморі. От і перебиваються, чим Бог послав.
Не поспішають аж надто витрачатися до свята не лише пенсіонери.
– Ми не купуємо багато продуктів на Великдень і не забиваємо холодильник на місяць. Загалом на великодній кошик плануємо витратити десь приблизно 500 гривень, — каже моя знайома Олена, котра працює у приватній фірмі.
А от домогосподарка Ірина виявилась економнішою.
– Великодній кошик не роблю великим. Вважаю, що у ньому мають бути лише традиційні продукти – такі, як паска, яйця, ковбаса, хрін. Не кладу в кошик фруктів чи цукерок або ж вина. Я проти такої “екзотики”. Тому на зайве витрачатися не буду. Тим паче хочу щось вдома приготувати. Думаю, вдасться вкластися десь в двісті гривень.
l
Що ж, поцікавимося, що по чім у продавців. Тож вперед, за покупками.
Для великоднього обряду виберемо пасхальну корзину. Стандартний кошик на привокзальному ринку вартує 90–200 гривень, дитячий – 50 – 70.
А ще ж не забути про пасхальні атрибути: ікони, свічі, статуетки… Одна з продавчинь на привокзальному ринку, де можна все це придбати, зокрема, зауважує, що: «Великодній рушничок ручної вишивки обійдеться від 160 гривень і більше. Дуже багато їх напередодні свята беруть на подарунки. Рушнички з нанесеним малюнком, які коштують від 10 до 50 гривень та серветки – 40 – 50 гривень, теж у нас добре розходяться».
Нарешті, прямуємо до продуктових рядів.
Жоден святковий стіл не обійдеться без паски. Її, звичайно, можна купити. Проте домашня – смачніша. Для її випікання потрібне борошно (вісім-десять гривень за кілограм), масло вершкове (110 — 150 гривень), молоко (15-18 гривень за півтора літра).
Щоб паска була пухкою, туди треба не пожаліти яєць. Для цього краще підійдуть домашні яйця, за десяток яких нині просять – 35 – 40 гривень. Цукор – 14 гривень за кілограм. Плюс іще родзинки, посипка. Тож, зважаючи на кількість великодньої здоби, яку збираєтесь пекти, паска за «бабусиним» рецептом обійдеться десь у дві сотні.
У магазинах й супермаркетах готова паска вартуватиме залежно від розміру, інгредієнтів випічки та її оздоблення (16-52 грн.).
Розмаїті традиційні крашанки завжди прикрашають великодній кошик. У цьому випадку можна й зекономити на «фабричних» яйцях, які коштують значно дешевше домашніх – 24-28 гривень за десяток.
Найдорожчі на великодньому столі традиційно м’ясопродукти. Сьогодні у наших магазинах є вдосталь м’ясних та ковбасних виробів. Вгинаються від них торговельні ряди і на ринку, де продавці «зі стажем» розповідають, що у великодній кошик зазвичай кладуть одне кільце ковбаски. Із загальнодоступних вибирають здебільшого «Домашню», що «стартує» від 130 гривень. Беруть до святкового столу й дорожчі сорти, зокрема, «Баликову», «Дрогобицьку», «Салямі»… Шинка коштує 250 грн. за кг, бочок – 140 грн. за кг.
А ще ж потрібно запекти м’ясце, зробити холодцю, приготувати паштети… Та, зрештою, яка ковбаса з магазину зрівняється зі справжньою домашньою, начиненою власними руками за улюбленим рецептом? Тому не прогадали покупці, які м’ясом запаслися наперед. Бо, як відомо, в Україні, чим ближче до свят, тим вищі ціни.
Хрін – символ сили і здоров’я. А ще – це незамінна приправа до пасхальних страв. На ринку він коштує 5 гривень за кілька корінців. Ціна столового буряка – 7 – 13 гривень за кілограм.
Серед молочних продуктів найбільше правлять за твердий сир (120 – 200 грн. за кг) та вершкове масло (110 – 150 грн. за кг). М’який домашній сир пропонують за 35 – 51 грн. за кг.
Ціни на овочі та фрукти теж захмарні. Ймовірно, через піст та те, що зараз на них не сезон (томати тепличні – 43 – 60 грн. за кг, огірки – 46 – 60 грн. за кг, яблука – 14 – 26 грн. за кг).
Йти в церкву з випивкою не обов’язково. Але можна освятити пляшку червоного вина, зазвичай «Кагору», за яку в середньому доведеться заплатити 90 гривень.
l
Отже, найскромніший великодній кошик може обійтися значно дешевше, ніж у цьогоріч розрахованих експертами півтисячі. А от аби наготувати, як ми звикли на свята, з «запасом», щоб і вдома попоїсти, і колег та друзів пригостити, плюсів до цієї суми потрібно додавати й додавати…
Вікторія ЗІНЧУК.
Великдень. Його чекають і дорослі, і діти, сповнюються новими надіями та сподіваннями на краще. До цього величного свята готуються заздалегідь – оновлюють гардероб, наводять чистоту і лад в оселях та на подвір’ях. Але чи не найприємнішим клопотом напередодні Христового Воскресіння є складання святкової корзини. Традиційно до неї кладуть паску, крашанки, домашню ковбасу, сир, масло.
Щоправда, дещо захмарює святковий настрій те, що далеко не всім у цьому році ці клопоти видаються надто вже приємними, бо свято – це не лише веселощі та родинні посиденьки, а ще чималі грошові витрати, а більшості з нас сьогодні при всьому бажанні з цим не розженешся.
За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, традиційні пасхальні смаколики на Великдень в цьому році нам обійдуться на 129 гривень, тобто на третину, дорожче, ніж торік. Тоді мінімальний набір продуктів коштував 377 гривень. Тобто за середніми цінами в Україні його ціна складе близько 506 гривень.
Усталених правил, що саме класти в кошик для освячення, немає: паска, крашанки, м’ясо. Для цього є біблійні підстави. Все решта, кажуть церковники, — відповідно до регіональних звичаїв. Але радять нести небагато, щоб освячені продукти не псувались.
Звісно, і цьогоріч — передсвятковий ажіотаж у супермаркетах й на ринках. Та те, що бажали б бачити не на прилавках, а на своєму великодньому столі, більшості лише й залишається, що «смакувати» очима.
– Готуєтесь до Пасхи? – якось запитала старшого віку сусідку, яку на днях випадково зустріла на ринку.
– Ой, за що там маю готуватись? – зітхнула старенька у відповідь. – Може, потім куплю яку пасочку. А так – і не питай…
Немає з чого особливо витрачатися й пенсіонер Олег Миколайович. У них з дружиною все буде по-скромному: паска, яєчко… Бочок, сало, ковбаса – не на їхні статки. Говорить, все йде на ліки, на «комуналку», то й настрій не дуже святковий.
– Ціни за минулий рік дуже зросли. Вже на той ринок і ходити не хочеться. Народ не може купити те, що раніше міг, – журиться колишня медсестра пані Наталія. – Наші люди не з магазину наповнюють свої святкові кошики. Вони давно звикли виживати з підсобного господарства: картопля, консервація, шматок сала в коморі. От і перебиваються, чим Бог послав.
Не поспішають аж надто витрачатися до свята не лише пенсіонери.
– Ми не купуємо багато продуктів на Великдень і не забиваємо холодильник на місяць. Загалом на великодній кошик плануємо витратити десь приблизно 500 гривень, — каже моя знайома Олена, котра працює у приватній фірмі.
А от домогосподарка Ірина виявилась економнішою.
– Великодній кошик не роблю великим. Вважаю, що у ньому мають бути лише традиційні продукти – такі, як паска, яйця, ковбаса, хрін. Не кладу в кошик фруктів чи цукерок або ж вина. Я проти такої “екзотики”. Тому на зайве витрачатися не буду. Тим паче хочу щось вдома приготувати. Думаю, вдасться вкластися десь в двісті гривень.
ххх
Що ж, поцікавимося, що по чім у продавців. Тож вперед, за покупками.
Для великоднього обряду виберемо пасхальну корзину. Стандартний кошик на привокзальному ринку вартує 90–200 гривень, дитячий – 50 – 70.
А ще ж не забути про пасхальні атрибути: ікони, свічі, статуетки… Одна з продавчинь на привокзальному ринку, де можна все це придбати, зокрема, зауважує, що: «Великодній рушничок ручної вишивки обійдеться від 160 гривень і більше. Дуже багато їх напередодні свята беруть на подарунки. Рушнички з нанесеним малюнком, які коштують від 10 до 50 гривень та серветки – 40 – 50 гривень, теж у нас добре розходяться».
Нарешті, прямуємо до продуктових рядів.
Жоден святковий стіл не обійдеться без паски. Її, звичайно, можна купити. Проте домашня – смачніша. Для її випікання потрібне борошно (вісім-десять гривень за кілограм), масло вершкове (110 — 150 гривень), молоко (15-18 гривень за півтора літра).
Щоб паска була пухкою, туди треба не пожаліти яєць. Для цього краще підійдуть домашні яйця, за десяток яких нині просять – 35 – 40 гривень. Цукор – 14 гривень за кілограм. Плюс іще родзинки, посипка. Тож, зважаючи на кількість великодньої здоби, яку збираєтесь пекти, паска за «бабусиним» рецептом обійдеться десь у дві сотні.
У магазинах й супермаркетах готова паска вартуватиме залежно від розміру, інгредієнтів випічки та її оздоблення (16-52 грн.).
Розмаїті традиційні крашанки завжди прикрашають великодній кошик. У цьому випадку можна й зекономити на «фабричних» яйцях, які коштують значно дешевше домашніх – 24-28 гривень за десяток.
Найдорожчі на великодньому столі традиційно м’ясопродукти. Сьогодні у наших магазинах є вдосталь м’ясних та ковбасних виробів. Вгинаються від них торговельні ряди і на ринку, де продавці «зі стажем» розповідають, що у великодній кошик зазвичай кладуть одне кільце ковбаски. Із загальнодоступних вибирають здебільшого «Домашню», що «стартує» від 130 гривень. Беруть до святкового столу й дорожчі сорти, зокрема, «Баликову», «Дрогобицьку», «Салямі»… Шинка коштує 250 грн. за кг, бочок – 140 грн. за кг.
А ще ж потрібно запекти м’ясце, зробити холодцю, приготувати паштети… Та, зрештою, яка ковбаса з магазину зрівняється зі справжньою домашньою, начиненою власними руками за улюбленим рецептом? Тому не прогадали покупці, які м’ясом запаслися наперед. Бо, як відомо, в Україні, чим ближче до свят, тим вищі ціни.
Хрін – символ сили і здоров’я. А ще – це незамінна приправа до пасхальних страв. На ринку він коштує 5 гривень за кілька корінців. Ціна столового буряка – 7 – 13 гривень за кілограм.
Серед молочних продуктів найбільше правлять за твердий сир (120 – 200 грн. за кг) та вершкове масло (110 – 150 грн. за кг). М’який домашній сир пропонують за 35 – 51 грн. за кг.
Ціни на овочі та фрукти теж захмарні. Ймовірно, через піст та те, що зараз на них не сезон (томати тепличні – 43 – 60 грн. за кг, огірки – 46 – 60 грн. за кг, яблука – 14 – 26 грн. за кг).
Йти в церкву з випивкою не обов’язково. Але можна освятити пляшку червоного вина, зазвичай «Кагору», за яку в середньому доведеться заплатити 90 гривень.
ххх
Отже, найскромніший великодній кошик може обійтися значно дешевше, ніж у цьогоріч розрахованих експертами півтисячі. А от аби наготувати, як ми звикли на свята, з «запасом», щоб і вдома попоїсти, і колег та друзів пригостити, плюсів до цієї суми потрібно додавати й додавати…
Вікторія ЗІНЧУК.
Залишити коментар