Раді вітати Вас!
  • Головна
  • Контакти
  • Реклама
Весь архів випусків
  • Головна
  • Категорії
    • Повідомлення в номер
    • Місцева влада
    • Репортаж
    • Політика
    • Погода
    • Редакційна пошта
    • Духовність
    • Закон і ми
    • Благодійність
    • Пам’ять
    • Спорт, природа і здоров’я
    • Всяка всячина
    • Реклама і оголошення
    • З неопублікованого
  • Галерея
  • Про нас
  • Відгуки читачів
  • Передплата
  • Контакти
  • Четвер, 15 травня 2025 року №21 (12977)

Репортаж / Цілюща сила березового соку

06.04.2017 Мороз Оксана Леонідівна

_DSC0348Цілюща сила березового соку

Всім вже давно відомо, що березовий сік — чудовий лікарський і профілактичний засіб.  Ще в стародавні часи його використовували не тільки як напій, але і в якості повноцінного оздоровлюючого настою. Приймали, в основному, від сухот та  для лікування виразок гомілки.
Оскільки березовий сік містить велику кількість фруктового цукру, він також має загальнозміцнюючу  дію, сприяє виведенню з організму щавлевої кислоти. В ньому містяться  калій, залізо, кальцій, магній та  різні дубильні речовини.  Має він і косметичну дію, сприяючи очищенню шкіри і зміцненню волосся.  Серед  важливих цілющих дій березового соку — протипухлинна активність у  поєднанні з антиоксидантним ефектом.
Цілющі властивості березового соку допомагають при венерологічних захворюваннях. Наявні в ньому мікроелементи і вітаміни ефективно лікують людину при цинзі  й  усіх видах захворювань, пов'язаних з високою температурою організму.
В косметології сік  використовують для лікування вугрового висипу.  А ще   рекомендують як зміцнювальний засіб  при весняній втомі і депресії. 
Аби детальніше дізнатися про  сам процес видобування і заготівлі  цілющого  напою, ми вирішили поспілкувалися  з головним лісничим ДП "Ковельське лісове господарство" Віктором САВЧУКОМ. 
— Вікторе Миколайовичу, розкажіть, будь ласка,  як пройшов сезон заготівлі березового соку у Вашому господарстві?
— З настанням весни наші працівники приступили до заготівлі березового соку. Цього року його заготівлю  проводили в Білинському та Зеленському лісництвах.  Заготували 30 тонн сировини.
— Як  проходив сам процес?
— Заготівля березового соку відбувається під час вегетаційного періоду дерева. А сік "іде" доти, допоки не почне розпускатися березова брунька. До заготівлі березового соку готуються завчасно  й розпочинають все із підбору відповідної ділянки. Так, вибирали ті дерева, яким залишилося до рубки головного користування 10 і менше  років.  Це пов'язано з тим, що такі дерева у найближчій перспективі будемо повністю зрубувати. 
Робиться це для того, аби не зашкодити росту молодих насаджень, щоб не втрачалися їхні якісні показники в майбутньому. 
— Розкажіть коротко про "технологію" збору сировини.
— В дереві роблять отвір з північної сторони, де, зазвичай, збирається найбільше соку. Зробивши акуратний круглий отвір в березі свердлом чи ножем напрямком знизу вгору (глибина отвору — 2-3 сантиметри), туди вставляють невелику трубку, якою сік стікатиме в тару (банку, відро тощо).
Ми, переважно, використовуємо поліетиленові пакети.  Коли вони наповняться, вміщене в них зливаємо в бідони. 
В нашому господарстві на зборі соку нині задіяні бригади працівників лісництв, які слідкували за забором сировини, забезпечуючи надійний і безперервний процес.
— Вікторе Миколайовичу, а що відбувається після цього?
— Після заготівлі соку сирцю проходить його переробка в  консервному цеху нашого підприємства, а згодом — реалізація на внутрішній ринок.  Це — територіальний центр соціального обслуговування м. Ковеля, Люблинецький навчально-виховний комплекс, Голобський дитячий будинок, ТзОВ "Марія" смт Голоб. За кордоном  наш діловий партнер — фірма "Оскола" ( Республіка Польща).
— Що ж, дякуємо за розмову!
— І Вам дякую.
Підготувала 
Оксана МОРОЗ.
НА ЗНІМКАХ: під час збору березового соку працівниками ДП "Ковельське лісове господарство".
Фото 
Мирослава ДАНИЛЮКА.
Р.  S. Ще з раннього дитинства пам'ятаю  чудовий смак березового соку із трилітрових банок, що продавався майже в кожному магазині.  Тоді він для мене був просто "казковим". До нього могли дорівнятися хіба що томатний сік чи  яблучно-шипшиновий під відомою тоді маркою "Лисеня". 
Правда, в дитячому садочку, аби  отримати склянку із ним, — я мусила спершу з'їсти сирники (які, чесно кажучи, не дуже смакували мені).  Але ж потім мав бути сік…
Згодом секрет чудодійного напою розкрила мама, коли закривала сік із білокорих дерев  в банки. Виявилось, вся справа в додаванні  в нього лимону, апельсина, родзинок чи інших спецій. 
Особливо популярними стали закрутки із березовим соком тепер, коли їх консервують чи не в кожній домівці.  А ще із екологічно чистої сировини роблять квас, який теж позитивно впливає на організм, тонізуючи та додаючи сил. 
Пропонуємо вашій увазі один із простих  рецептів квасу. 
Свіжий сік нагріти до 35 градусів Цельсія  і додати до  нього 20 грамів дріжджів на літр. Закваску поставити на 3-4 дні в темне місце, після чого березовий квас можна консервувати.
Тож, шановні краяни, поки є така нагода,  щедро використовуймо дари лісу, аби згодом насолоджуватися ними в родинному колі.
Вдалого всім  консервування і доброго квасу!
О.  М.
Всім вже давно відомо, що березовий сік — чудовий лікарський і профілактичний засіб.  Ще в стародавні часи його використовували не тільки як напій, але і в якості повноцінного оздоровлюючого настою. Приймали, в основному, від сухот та  для лікування виразок гомілки.
Оскільки березовий сік містить велику кількість фруктового цукру, він також має загальнозміцнюючу  дію, сприяє виведенню з організму щавлевої кислоти. В ньому містяться  калій, залізо, кальцій, магній та  різні дубильні речовини.  Має він і косметичну дію, сприяючи очищенню шкіри і зміцненню волосся.  Серед  важливих цілющих дій березового соку — протипухлинна активність у  поєднанні з антиоксидантним ефектом.
Цілющі властивості березового соку допомагають при венерологічних захворюваннях. Наявні в ньому мікроелементи і вітаміни ефективно лікують людину при цинзі  й  усіх видах захворювань, пов'язаних з високою температурою організму.
В косметології сік  використовують для лікування вугрового висипу.  А ще   рекомендують як зміцнювальний засіб  при весняній втомі і депресії. 
Аби детальніше дізнатися про  сам процес видобування і заготівлі  цілющого  напою, ми вирішили поспілкувалися  з головним лісничим ДП "Ковельське лісове господарство" Віктором САВЧУКОМ. 
— Вікторе Миколайовичу, розкажіть, будь ласка,  як пройшов сезон заготівлі березового соку у Вашому господарстві?
— З настанням весни наші працівники приступили до заготівлі березового соку. Цього року його заготівлю  проводили в Білинському та Зеленському лісництвах.  Заготували 30 тонн сировини.
— Як  проходив сам процес?
— Заготівля березового соку відбувається під час вегетаційного періоду дерева. А сік "іде" доти, допоки не почне розпускатися березова брунька. До заготівлі березового соку готуються завчасно  й розпочинають все із підбору відповідної ділянки. Так, вибирали ті дерева, яким залишилося до рубки головного користування 10 і менше  років.  Це пов'язано з тим, що такі дерева у найближчій перспективі будемо повністю зрубувати. 
Робиться це для того, аби не зашкодити росту молодих насаджень, щоб не втрачалися їхні якісні показники в майбутньому. 
— Розкажіть коротко про "технологію" збору сировини.
— В дереві роблять отвір з північної сторони, де, зазвичай, збирається найбільше соку. Зробивши акуратний круглий отвір в березі свердлом чи ножем напрямком знизу вгору (глибина отвору — 2-3 сантиметри), туди вставляють невелику трубку, якою сік стікатиме в тару (банку, відро тощо).
Ми, переважно, використовуємо поліетиленові пакети.  Коли вони наповняться, вміщене в них зливаємо в бідони. 
В нашому господарстві на зборі соку нині задіяні бригади працівників лісництв, які слідкували за забором сировини, забезпечуючи надійний і безперервний процес.
— Вікторе Миколайовичу, а що відбувається після цього?
— Після заготівлі соку сирцю проходить його переробка в  консервному цеху нашого підприємства, а згодом — реалізація на внутрішній ринок.  Це — територіальний центр соціального обслуговування м. Ковеля, Люблинецький навчально-виховний комплекс, Голобський дитячий будинок, ТзОВ "Марія" смт Голоб. За кордоном  наш діловий партнер — фірма "Оскола" ( Республіка Польща).
— Що ж, дякуємо за розмову!
— І Вам дякую.
Підготувала 
Оксана МОРОЗ.
НА ЗНІМКАХ: під час збору березового соку працівниками ДП "Ковельське лісове господарство".
Фото  Мирослава ДАНИЛЮКА.
Р.  S. Ще з раннього дитинства пам'ятаю  чудовий смак березового соку із трилітрових банок, що продавався майже в кожному магазині.  Тоді він для мене був просто "казковим". До нього могли дорівнятися хіба що томатний сік чи  яблучно-шипшиновий під відомою тоді маркою "Лисеня". 
Правда, в дитячому садочку, аби  отримати склянку із ним, — я мусила спершу з'їсти сирники (які, чесно кажучи, не дуже смакували мені).  Але ж потім мав бути сік…
Згодом секрет чудодійного напою розкрила мама, коли закривала сік із білокорих дерев  в банки. Виявилось, вся справа в додаванні  в нього лимону, апельсина, родзинок чи інших спецій. 
Особливо популярними стали закрутки із березовим соком тепер, коли їх консервують чи не в кожній домівці.  А ще із екологічно чистої сировини роблять квас, який теж позитивно впливає на організм, тонізуючи та додаючи сил. 
Пропонуємо вашій увазі один із простих  рецептів квасу. 
Свіжий сік нагріти до 35 градусів Цельсія  і додати до  нього 20 грамів дріжджів на літр. Закваску поставити на 3-4 дні в темне місце, після чого березовий квас можна консервувати.
Тож, шановні краяни, поки є така нагода,  щедро використовуймо дари лісу, аби згодом насолоджуватися ними в родинному колі.
Вдалого всім  консервування і доброго квасу!
О.  М.
_DSC0385 _DSC0378 _DSC0388 

Залишити коментар

Ваш коментар з’явиться після перевірки модератором

ВІСТІ КОВЕЛЬЩИНИ

  • Редактор
    Вельма Микола Григорович
  • Перший заступник редактора
    Ляшук Світлана Олександрівна
  • Головний бухгалтер
    Шостацька Ірина Іванівна

Громадсько-політична газета "Вісті Ковельщини" 2012-2025