Цілюща сила березового соку
Всім вже давно відомо, що березовий сік — чудовий лікарський і профілактичний засіб. Ще в стародавні часи його використовували не тільки як напій, але і в якості повноцінного оздоровлюючого настою. Приймали, в основному, від сухот та для лікування виразок гомілки.
Оскільки березовий сік містить велику кількість фруктового цукру, він також має загальнозміцнюючу дію, сприяє виведенню з організму щавлевої кислоти. В ньому містяться калій, залізо, кальцій, магній та різні дубильні речовини. Має він і косметичну дію, сприяючи очищенню шкіри і зміцненню волосся. Серед важливих цілющих дій березового соку — протипухлинна активність у поєднанні з антиоксидантним ефектом.
Цілющі властивості березового соку допомагають при венерологічних захворюваннях. Наявні в ньому мікроелементи і вітаміни ефективно лікують людину при цинзі й усіх видах захворювань, пов'язаних з високою температурою організму.
В косметології сік використовують для лікування вугрового висипу. А ще рекомендують як зміцнювальний засіб при весняній втомі і депресії.
Аби детальніше дізнатися про сам процес видобування і заготівлі цілющого напою, ми вирішили поспілкувалися з головним лісничим ДП "Ковельське лісове господарство" Віктором САВЧУКОМ.
— Вікторе Миколайовичу, розкажіть, будь ласка, як пройшов сезон заготівлі березового соку у Вашому господарстві?
— З настанням весни наші працівники приступили до заготівлі березового соку. Цього року його заготівлю проводили в Білинському та Зеленському лісництвах. Заготували 30 тонн сировини.
— Як проходив сам процес?
— Заготівля березового соку відбувається під час вегетаційного періоду дерева. А сік "іде" доти, допоки не почне розпускатися березова брунька. До заготівлі березового соку готуються завчасно й розпочинають все із підбору відповідної ділянки. Так, вибирали ті дерева, яким залишилося до рубки головного користування 10 і менше років. Це пов'язано з тим, що такі дерева у найближчій перспективі будемо повністю зрубувати.
Робиться це для того, аби не зашкодити росту молодих насаджень, щоб не втрачалися їхні якісні показники в майбутньому.
— Розкажіть коротко про "технологію" збору сировини.
— В дереві роблять отвір з північної сторони, де, зазвичай, збирається найбільше соку. Зробивши акуратний круглий отвір в березі свердлом чи ножем напрямком знизу вгору (глибина отвору — 2-3 сантиметри), туди вставляють невелику трубку, якою сік стікатиме в тару (банку, відро тощо).
Ми, переважно, використовуємо поліетиленові пакети. Коли вони наповняться, вміщене в них зливаємо в бідони.
В нашому господарстві на зборі соку нині задіяні бригади працівників лісництв, які слідкували за забором сировини, забезпечуючи надійний і безперервний процес.
— Вікторе Миколайовичу, а що відбувається після цього?
— Після заготівлі соку сирцю проходить його переробка в консервному цеху нашого підприємства, а згодом — реалізація на внутрішній ринок. Це — територіальний центр соціального обслуговування м. Ковеля, Люблинецький навчально-виховний комплекс, Голобський дитячий будинок, ТзОВ "Марія" смт Голоб. За кордоном наш діловий партнер — фірма "Оскола" ( Республіка Польща).
— Що ж, дякуємо за розмову!
— І Вам дякую.
Підготувала
Оксана МОРОЗ.
НА ЗНІМКАХ: під час збору березового соку працівниками ДП "Ковельське лісове господарство".
Фото
Мирослава ДАНИЛЮКА.
Р. S. Ще з раннього дитинства пам'ятаю чудовий смак березового соку із трилітрових банок, що продавався майже в кожному магазині. Тоді він для мене був просто "казковим". До нього могли дорівнятися хіба що томатний сік чи яблучно-шипшиновий під відомою тоді маркою "Лисеня".
Правда, в дитячому садочку, аби отримати склянку із ним, — я мусила спершу з'їсти сирники (які, чесно кажучи, не дуже смакували мені). Але ж потім мав бути сік…
Згодом секрет чудодійного напою розкрила мама, коли закривала сік із білокорих дерев в банки. Виявилось, вся справа в додаванні в нього лимону, апельсина, родзинок чи інших спецій.
Особливо популярними стали закрутки із березовим соком тепер, коли їх консервують чи не в кожній домівці. А ще із екологічно чистої сировини роблять квас, який теж позитивно впливає на організм, тонізуючи та додаючи сил.
Пропонуємо вашій увазі один із простих рецептів квасу.
Свіжий сік нагріти до 35 градусів Цельсія і додати до нього 20 грамів дріжджів на літр. Закваску поставити на 3-4 дні в темне місце, після чого березовий квас можна консервувати.
Тож, шановні краяни, поки є така нагода, щедро використовуймо дари лісу, аби згодом насолоджуватися ними в родинному колі.
Вдалого всім консервування і доброго квасу!
О. М.
Всім вже давно відомо, що березовий сік — чудовий лікарський і профілактичний засіб. Ще в стародавні часи його використовували не тільки як напій, але і в якості повноцінного оздоровлюючого настою. Приймали, в основному, від сухот та для лікування виразок гомілки.
Оскільки березовий сік містить велику кількість фруктового цукру, він також має загальнозміцнюючу дію, сприяє виведенню з організму щавлевої кислоти. В ньому містяться калій, залізо, кальцій, магній та різні дубильні речовини. Має він і косметичну дію, сприяючи очищенню шкіри і зміцненню волосся. Серед важливих цілющих дій березового соку — протипухлинна активність у поєднанні з антиоксидантним ефектом.
Цілющі властивості березового соку допомагають при венерологічних захворюваннях. Наявні в ньому мікроелементи і вітаміни ефективно лікують людину при цинзі й усіх видах захворювань, пов'язаних з високою температурою організму.
В косметології сік використовують для лікування вугрового висипу. А ще рекомендують як зміцнювальний засіб при весняній втомі і депресії.
Аби детальніше дізнатися про сам процес видобування і заготівлі цілющого напою, ми вирішили поспілкувалися з головним лісничим ДП "Ковельське лісове господарство" Віктором САВЧУКОМ.
— Вікторе Миколайовичу, розкажіть, будь ласка, як пройшов сезон заготівлі березового соку у Вашому господарстві?
— З настанням весни наші працівники приступили до заготівлі березового соку. Цього року його заготівлю проводили в Білинському та Зеленському лісництвах. Заготували 30 тонн сировини.
— Як проходив сам процес?
— Заготівля березового соку відбувається під час вегетаційного періоду дерева. А сік "іде" доти, допоки не почне розпускатися березова брунька. До заготівлі березового соку готуються завчасно й розпочинають все із підбору відповідної ділянки. Так, вибирали ті дерева, яким залишилося до рубки головного користування 10 і менше років. Це пов'язано з тим, що такі дерева у найближчій перспективі будемо повністю зрубувати.
Робиться це для того, аби не зашкодити росту молодих насаджень, щоб не втрачалися їхні якісні показники в майбутньому.
— Розкажіть коротко про "технологію" збору сировини.
— В дереві роблять отвір з північної сторони, де, зазвичай, збирається найбільше соку. Зробивши акуратний круглий отвір в березі свердлом чи ножем напрямком знизу вгору (глибина отвору — 2-3 сантиметри), туди вставляють невелику трубку, якою сік стікатиме в тару (банку, відро тощо).
Ми, переважно, використовуємо поліетиленові пакети. Коли вони наповняться, вміщене в них зливаємо в бідони.
В нашому господарстві на зборі соку нині задіяні бригади працівників лісництв, які слідкували за забором сировини, забезпечуючи надійний і безперервний процес.
— Вікторе Миколайовичу, а що відбувається після цього?
— Після заготівлі соку сирцю проходить його переробка в консервному цеху нашого підприємства, а згодом — реалізація на внутрішній ринок. Це — територіальний центр соціального обслуговування м. Ковеля, Люблинецький навчально-виховний комплекс, Голобський дитячий будинок, ТзОВ "Марія" смт Голоб. За кордоном наш діловий партнер — фірма "Оскола" ( Республіка Польща).
— Що ж, дякуємо за розмову!
— І Вам дякую.
Підготувала
Оксана МОРОЗ.
НА ЗНІМКАХ: під час збору березового соку працівниками ДП "Ковельське лісове господарство".
Фото Мирослава ДАНИЛЮКА.
Р. S. Ще з раннього дитинства пам'ятаю чудовий смак березового соку із трилітрових банок, що продавався майже в кожному магазині. Тоді він для мене був просто "казковим". До нього могли дорівнятися хіба що томатний сік чи яблучно-шипшиновий під відомою тоді маркою "Лисеня".
Правда, в дитячому садочку, аби отримати склянку із ним, — я мусила спершу з'їсти сирники (які, чесно кажучи, не дуже смакували мені). Але ж потім мав бути сік…
Згодом секрет чудодійного напою розкрила мама, коли закривала сік із білокорих дерев в банки. Виявилось, вся справа в додаванні в нього лимону, апельсина, родзинок чи інших спецій.
Особливо популярними стали закрутки із березовим соком тепер, коли їх консервують чи не в кожній домівці. А ще із екологічно чистої сировини роблять квас, який теж позитивно впливає на організм, тонізуючи та додаючи сил.
Пропонуємо вашій увазі один із простих рецептів квасу.
Свіжий сік нагріти до 35 градусів Цельсія і додати до нього 20 грамів дріжджів на літр. Закваску поставити на 3-4 дні в темне місце, після чого березовий квас можна консервувати.
Тож, шановні краяни, поки є така нагода, щедро використовуймо дари лісу, аби згодом насолоджуватися ними в родинному колі.
Вдалого всім консервування і доброго квасу!
О. М.
Залишити коментар