Як економити на харчуванні своєї сім'ї без шкоди для здоров'я та організувати продовольчі закупи так, щоб не жити за принципом "від зарплати до зарплати", але при цьому зберегти смачний та різноманітний раціон?
Перш за все, потрібно обмежити закупівлі в дорогих супермаркетах і "переключитися" на ринки або ярмарки. Крім того, необхідно пам'ятати, що натуральні продукти більш корисні і часто дешевші, аніж перероблені чи консервовані.
Далі – спробуйте дотримуватись наступних принципів:
Консервовані та мариновані овочі, всілякі соління, сушені фрукти, ягоди, гриби, зелень стануть не тільки гарною підмогою вашому організму у боротьбі зі всілякими ГРВІ, грипом, холодом, але й справжньою окрасою столу.
Риболовля, збір грибів та ягід – заняття, доступне кожному. Не полінуйтеся у вихідні дні вибиратися із сім'єю на природу. Це допоможе вам заощадити сімейний бюджет.
Це стосується тих продуктів, які ми, зазвичай, звикли купувати в магазинах. Наприклад – випічку, тістечка, пиріжки. І не бійтеся експериментувати. Коли готуєте страву за рецептом, в якому є хоча б один невідомий або дорогий інгредієнт, – робіть заміни.
Дуже часто без багатьох дорогих інгредієнтів, спецій і соусів цілком можна обійтися або замінити на дешевші. Звичайно, можливо, це буде вже не оригінальна страва з рецепта, а щось, приготоване "за мотивами", але ж ви готуєте для себе, своїх близьких, і це не повинно вас зупиняти. Тим більше, що зможете похвалитися своїм креативом.
Як тільки ви почнете придивлятися до цін, то помітите, що це дуже корисне заняття – в першу чергу, звичайно, для того, щоб вас не обрахували на касі (що вже стає “класикою” в магазинах), а й щоб не переплачувати. Досить часто виявляється, що ми купуємо дорожчі продукти через те, що навіть не підозрюємо про існування дешевших аналогів.
Наприклад, свіжі продукти – це корисно, але іноді є можливість купити те ж саме в замороженому вигляді, практично без втрати якості, але за меншою ціною. Коли ви почнете вивчати і зіставляти ціни в різних магазинах, тоді зможете вибрати для себе той магазин або кілька основних магазинів, де набір регулярно закуповуваних продуктів коштує найдешевше.
Наприклад, ціла курка коштує значно дешевше, ніж та, яку купуєте по складових частинах. Її вистачить на кілька днів. Так що, купивши цілу курку, обробіть по частинах у відповідності із планованими стравами. Аналогічно дійте при покупці рибних продуктів.
Можна наводити багато інших прикладів, але краще просто уважніше дивитися на цінники.
Кожного разу, збираючись за покупками, уважно продумайте, що саме вам потрібно, і не робіть покупок "експромтом". Це допоможе значно заощадити ваш бюджет.
Коли вибираєте продукти, обов'язково звертайте увагу не тільки на ціну, але й на вагу, обсяг товару, прораховуйте вартість продуктів за кілограм, літр і т. д. Багато виробників і магазинів занижують вагу і об'єм товарів, щоб мати меншу ціну. Але це – лише черговий прийом із розрахунку "зловити" неуважних покупців.
Корисно ходити у магазин чи на ринок із заздалегідь обміркованим списком запланованих покупок і з такою сумою грошей, яка не "дозволить" витратитись на незаплановане.
Це стосується товарів тривалого зберігання, а також продуктів, які витрачаються поступово, – наприклад, рослинної олії, круп, макаронних виробів, цукру, спецій і так далі.
Ймовірно, з цього й слід починати, якщо ви вирішили дійсно економити. Дуже важливо при цьому пам'ятати, що ми економимо, для того щоб жити, а не навпаки.
Те ж саме – стосовно їжі. Адже, багатьом із нас досить складно зрозуміти, а тим більше – прийняти просту істину: ми витрачаємо на їжу стільки, тому що ми стільки їмо.
Спробуйте менше готувати і подавати на стіл меншими порціями. Начебто і добавки хочеться, а більше немає.
Як визнають дієтологи, сьогодні більше 40% українців страждають від надмірної ваги та ожиріння. Так що криза може дати шанс, щоб спробувати провести корекцію своєї фігури.
Якщо вірити статистиці, більшість жителів України витрачають переважну частину всіх доходів саме на харчування. Важливо навчитися і виробити звичку вести свій сімейний бюджет. Треба відстежувати витрати, що йдуть на харчування, і планувати їх.
Правильного раціонального харчування, яке би не шкодило організму, можна дотримуватися і в період кризи, щоб не витрачати багато грошей.
Для цього варто рішуче відмовитися від дорогих ковбас – варених, копчених, варено-копчених, сосисок. Ці продукти, якщо й містять м'ясо, то у невеликих пропорціях, натомість є багато харчових додатків та домішок, які не дуже корисні для організму. Також у ковбасні вироби зараз додають багато модифікованої сої.
Тому замість сосисок краще купити м'ясо. Бажано надати перевагу домашній курятині, телятині. Коштують вони не дуже дешево, але добова потреба дорослої людини у м'ясі становить усього 80-90 грамів.
За потреби, м'ясо можна частково замінити такими білковими продуктами, як боби, квасоля, соя. Влаштовуйте собі пісні дні чи навіть періоди, які корисні для організму.
Рибу не потрібно чимось замінювати, а вживати її можна усього раз на тиждень. Адже риба є джерелом білка, також у ній містяться поліненасичені жирні кислоти, які запобігають розвитку атеросклерозу і нормалізують жирно-кислотний склад крові.
Щодо ікри, то дуже важливо знайти якісну ікру, щоби не вживати штучну, яка зараз досить поширена. Ікра особливо корисна для підтримки імунітету. Але є багато людей, які обходяться без ікри і жодних проблем не відчувають.
Окрім того, еквівалентним замінником ікри є яйця. Яєчний жовток – це та сама ікринка, але більшого розміру. Тому з раціону не можна виключати яйця.
Дедалі частіше ми вживаємо картоплю. З неї можна приготувати чимало страв, але дуже корисно вживати картоплю в "мундирах", коли зберігається основна кількість вітамінів.
Свіжі огірки і помідори у нас – сезонні продукти, які взимку вживати не радять. Ці продукти можуть містити багато небезпечних домішок. Краще їсти солені огірки та помідори.
У період кризи слід згадати про крупи. Гречана крупа – поза конкуренцією, а вівсяна крупа і пластівці містять повноцінні вуглеводи, білки. Ці продукти зовсім недорогі.
Не варто зловживати хлібобулочними продуктами та макаронами. Це загрожує ожирінням, цукровим діабетом, дисбалансом в організмі вітамінів та білків. І якщо чорний хліб ще містить певну кількість амінокислот, то білий лише насичує шлунок. А у макаронах вітаміни взагалі відсутні.
Якщо не вистачає коштів на вживання екзотичних фруктів, не варто цим перейматися. Доведено, що наш травний канал не пристосований до вживання екзотичних фруктів у великій кількості. Дуже часто через непристосованість у людей виникає харчова алергія. А замінити екзотику можна більш традиційними для українця фруктами: взимку – це яблука, а влітку – сливи, кавуни, груші.
І майте на увазі: якщо яблука не дуже привабливі, це свідчить про те, що їх вирощували без застосування хімікатів, крім того, такі яблука дешевші. А ось якщо яблуко дуже гарно виглядає, його могли обробити певними препаратами, які запобігають псуванню, або виростили із застосуванням хімічних препаратів.
Замість дорогих чаїв ефективно застосовувати фітотерапевтичні засоби. Є багато рослин, які містять вітаміни. Тому потрібно заготовляти влітку листки і ягоди суниці, чорниці, ягоди шипшини.
Консервовані соки тривалого зберігання не містять потрібну кількість полівітамінів і мінералів. А газована вода завжди вважалася небезпечною, адже негативно впливає на кишково-шлунковий тракт. Тому для пиття краще використовувати негазовану воду.
Не зашкодите організму, якщо відмовитеся від солодощів. Можна залишити у своєму раціоні лише шоколад, який вважається антидепресантом.
За матеріалами інтернет-видань добірку підготувала Аліна РОМАНЮК.
Залишити коментар