Меню на пікнік: рецепти страв
Весна – це чудовий час для пікніків у парку чи лісі, для приготування смачних страв на грилі чи на вогнищі. Одним словом, не скористатись цим – просто гріх!
Шукаєте, що приготувати на пікнік навесні, які продукти варто взяти обов’язково, а від яких краще відмовитись? Пропонуємо меню з оригінальних рецептів для смачних салатів, м’ясних страв, напоїв та десертів.
Салати на пікнік
Під час приготування салатів варто бути уважним. Не бажано брати із собою салати із перероблених продуктів (наприклад, ковбаси чи шинки), а також відмовтесь від жирних соусів (особливо, від майонезу). Салати з такими інгредієнтами можуть швидко зіпсуватися, і ваш пікнік закінчиться зовсім не так, як ви собі запланували.
Тому краще візьміть із собою свіжі овочі. Їх можна просто нарізати та приправити оливковою олією, лимонним соком чи бальзамічним оцтом. Кислувата заправка в салаті розбудить ваш апетит, а овочі допоможуть уникнути переїдання.
Весняний салат
із редиски і картоплі
Інгредієнти: картопля – 500 г редиска – 1/2 пучка,
волоські горіхи – 5-7 шт.,
оливкова олія – 4 ст. л.,
лимонний сік – 3 ст. л.,
зелена цибуля – 2-3 шт.,
мед – 1 ч. л., гірчиця – 1 ч. л.,
сіль, чорний мелений перець – за смаком.
Рецепт приготування:
1. Ви можете відварити картоплю вдома або вже безпосередньо на вогнищі. Однак найкращий варіант – запекти картоплю у фользі. Для цього загорніть кожну картоплину у фольгу, але перед цим посоліть та додайте трохи олії. Краще обирати картоплю невеликих розмірів, тоді вона швидше запечеться. Покладіть картоплю на розпече вугілля. Час запікання – 15-20 хвилин.
Запечена картопля
у фользі:
1. Наріжте приготовану картоплю кружечками і залийте маринадом із суміші оливкового масла, лимонного соку, гірчиці і меду.
2. Поріжте цибулю та редиску, подрібніть горіхи. З’єднайте всі інгредієнти та перемішайте.
Сендвіч з куркою
(на 2 порції)
Інгредієнти: багет, куряче філе – 150 г, помідори – 1 шт.,
оливкова олія, часник – 2 зубчики, жовток (для соусу),
гірчиця зернова, листовий салат, твердий сир – 2 скибочки.
Рецепт приготування:
1. Сендвіч чудово смакує із соусом айолі. Приготувати його дуже просто – часник подрібніть і збийте блендером з жовтками, лимонним соком і сіллю. Влийте масло. Краще, якщо ви приготуєте соус завчасно – нехай він постоїть в холодильнику декілька годин. Тоді перекладіть його в зручний контейнер і візьміть з собою.
2. Куряче філе посоліть і підсмажте на грилі. Багет розріжте навпіл і змастіть його соусом айолі.
3. Поріжте помідори та сир. Викладіть на багет помідори, сир, салат та підсмажену курку. Накрийте іншою половиною багета. Помістіть сендвіч на гриль, щоб на багеті з’явилася скоринка, а сир розплавився.
М’ясо на пікнік
Шашлики або м’ясо на грилі ви можете готувати з чого завгодно – свинини, баранини, птиці або риби. Головне правило: вибирайте тільки свіже м’ясо – охолоджене. Щоб не лишитися голодними після пікніка, беріть 300-400 г м’яса на дорослу людину. М’ясо для шашлику має бути з мінімальною кількістю жиру – в цьому випадку воно “легше” для шлунка і не так сильно пригоратиме.
Відомо, що секрет смачного шашлику – ховається у маринаді!
Маринад на основі цибулі та помідорів
Цей маринад підійде для будь-якого сорту м’яса, навіть жирного. Час маринування – 6-10 годин.
Один великий помідор натріть на крупній тертці, ще два поріжте дрібними кубиками. Одну велику цибулину також натріть, а дві дрібно порубайте. В овочеву масу додайте 3-4 подрібнених зубчики часнику, сіль і перець за смаком, також можна додати ароматної зелені, наприклад, петрушки, кінзи або базиліку.
У глибоку миску покладіть кілограм нарізаного м’яса, залийте його склянкою води і додайте цибулево-томатну суміш.
Гострий маринад (рецепт шашлику зі свинини або телятини)
Цей маринад найкраще підійде для свинини або телятини. Час маринування – 5-8 годин.
Підігрійте на водяній бані 1-2 столових ложки меду. Коли він розтане, додайте до нього 3 столових ложки соєвого соусу, по 1 чайній ложці кунжутного масла, свіжого або сухого імбиру, 2 розтертих зубчики часнику і червоний перець за смаком.
Отриманого маринаду має вистачити на кілограм м’яса.
Маринад для рибного шашлику
Цей маринад ідеально підійде до будь-якого виду риби. Час маринування – 1-2 години.
На півкілограма рибного філе візьміть одну середню цибулину і наріжте її кільцями. Далі подрібніть 1-2 зубці часнику (в залежності від розміру) і дрібно порубайте невеликий пучок кропу. Все це змішайте, посоліть, поперчіть меленим білим перцем і залийте столовою ложкою оливкової олії.
Для різноманіття – оберіть декілька видів м’яса чи риби для шашлику.
Коли суміш буде готова, наріжте тонкими кільцями половину лимона, додайте його в маринад і тут же кладіть в нього шматочки риби.
Свинячі ребра
на мангалі
Інгредієнти: свинячі ребра – 1, 5 кг, 4 ст. л. томатного соусу,
2 ст. л. соку апельсина та рідкого меду, 1 ст. л. соєвого соусу та винного оцту.
Рецепт приготування:
1. Перед смаженням реберця потрібно відварити. Це краще зробити вдома заздалегідь. Таким чином м’ясо не висохне і буде дуже соковитим. Приготуйте маринад – змішайте сік апельсина, мед, соєвий соус та винний оцет. Залийте соусом реберця і залиште їх маринувати на 3-4 години.
2. Реберця викладіть на решітку мангалу та смажте 20-30 хвилин. За 10 хвилин до закінчення приготування полийте реберця залишками маринаду – так ви отримаєте ідеальну золотисту скоринку.
Стейк на грилі
Інгредієнти: стейк свинини,
2 ст. л. соєвого соусу, гірчиця в зернах, сіль, перець за смаком.
Соліть стейк щонайменше за 40 хвилин до смаження.
Рецепт приготування:
1. Посоліть і поперчіть стейки. Додайте соєвий соус та гірчицю. Дайте м’ясу промаринуватися 1-2 години. Солити стейк потрібно як мінімум за 40 хвилин до приготування, не соліть одразу перед смаженням.
2. Покладіть стейки на решітку грилю та обсмажте по 5 хвилин з кожного боку (залежить від товщини м’яса).
3. Зніміть м’ясо з грилю та загорніть у фольгу. Дайте м’ясу “відпочити” 15-20 хвилин.
Десерти на пікнік
Якщо вдома з духовкою можна приготувати все що завгодно, то на пікнік варто подбати про особливі страви, які можна буде приготувати на мангалі чи грилі. Ідеальний варіант для десерту – це фрукти.
Найкраще підходять для обсмаження на грилі – банани, яблука, груші, дині, кавуни, персики. А от цитрусові краще не смажити, а використовувати їхній сік для підливи до основної страви.
Яблука з цукром
і корицею
Інгредієнти: 1 кг яблук (віддайте перегу міцним сортам), сік 1 апельсина, цукор 3 ст. л., мелена кориця 1 ч. л.
Рецепт приготування:
1. Соус для десерту бажано приготувати вдома. Змішайте сік апельсина та цукор, розігрійте, поки повністю не розчиниться. Додайте корицю та потримайте на вогні ще 1-2 хвилини. Залийте соус у маленьку баночку і візьміть з собою.
2. Очистіть яблука від шкірки та поріжте їх на четвертинки. Замочіть яблука у соусі та нанизуйте їх на шампури. Готуйте на мангалі близько 5-6 хвилин.
М’ятний лимонад
Інгредієнти: 250 мл води,
125 г цукру, 4-5 гілочок свіжої м’яти, 2 великих апельсини,
1 великий лимон, 1 л спрайту.
Рецепт приготування:
1. Цукор покладіть у велику ємність, залийте водою. Краще, якщо вода буде підігріта. Покладіть у сироп м’яту і дайте охолонути.
2. Вичавіть з цитрусів сік. Змішайте в глечику сік і остиглий сироп та долийте спрайт.
3. Подавайте в стаканах з гілочкою м’яти і скибочками лимона або апельсина. Якщо у вас є сумка-холодильник – візьміть із собою шматочки льоду та додавайте в кожну склянку.
Підготувала
Інна ОМЕЛЬЧЕНКО.
Весна – це чудовий час для пікніків у парку чи лісі, для приготування смачних страв на грилі чи на вогнищі. Одним словом, не скористатись цим – просто гріх!
Шукаєте, що приготувати на пікнік навесні, які продукти варто взяти обов’язково, а від яких краще відмовитись? Пропонуємо меню з оригінальних рецептів для смачних салатів, м’ясних страв, напоїв та десертів.
Салати на пікнік
Під час приготування салатів варто бути уважним. Не бажано брати із собою салати із перероблених продуктів (наприклад, ковбаси чи шинки), а також відмовтесь від жирних соусів (особливо, від майонезу). Салати з такими інгредієнтами можуть швидко зіпсуватися, і ваш пікнік закінчиться зовсім не так, як ви собі запланували.
Коментарів до новини: 0
Переглядів новини: 782