Дивні ягоди моєї землі…
Тему цієї публікації підказав палкий шанувальник волинської природи, Заслужений працівник культури України Іван Сидорук.
Зателефонувавши днями, нагадав:
– Миколо Григоровичу! На дворі – серпень. Чи знаєте яка сьогодні ягода найпопулярніша на ринку?
– Мабуть, ожина, – обережно відповідаю, боячись помилитися.
– Точно. Вчора був на ринку, поцікавився ціною. Недешево. Але я людей розумію: назбирати отих «колючих» ягід дуже й дуже нелегко. До речі, купуючи їх, запитав продавчиню, молоду, симпатичну дівчину: «А ви знаєте хто з волинських поетів написав пісню про ожини, яка й сьогодні популярна?». Дівчина знітилася і не змогла відповісти.
Мить помовчавши, Іван Васильович продовжив:
– Я продавчині не дивуюся. Адже нині по радіо, на телебаченні рідко почуєш гарну пісню, авторами яких є талановиті волинські поети. То звідки молоді знати їх твори?
На завершення розмови Іван Сидорук, ніби перевіряючи мене, раптом запитав:
– А пісня «Ожини» і автор вам особисто відомі?
– Звичайно. Це світлої пам’яті відомий волинський поет і журналіст Петро Петрович Мах, з яким був добре знайомий.
– І я знав його та й з дружиною був у приязних стосунках. Ото й пропоную: до газетних публікацій про дари волинського лісу, страви із них, рецепти народних цілителів, що практикуєте, додайте розповідь про «дивну ягоду моєї землі» – ожину. Їй-Богу, вона варта того.
Я пообіцяв подумати над пропозицією читача і, врешті-решт, пристав на неї. Бо теж люблю ліс, відпочинок на природі, хоч буваю, на жаль, там в силу різних причин не так і часто. Доводилося мені збирати й ожину. Знаю, яка то важка справа, коли немилосердно пече Сонце (а так часто буває в серпні), дошкуляють комарі і мошка, а руки й ноги кривавіють від колючих кущів. Зате яка радість, коли вдається наповнити відро чи кошик, а затим смакувати запашними, дещо терпкуватими на смак, але надзвичайно соковитими ягодами!
Захотілося більше дізнатися про ожину, для чого разом із колегою Наталією Романовською «занурилися» в інтернет (там при бажанні знайдеш все, що завгодно – навіть те, чого в реальному житті не буває). Про результати пошуків ви дізнаєтеся, прочитавши матеріали, подані нижче. Забігаючи наперед, скажемо: ожина – чудова рослина. Вона й лікує, й підвищує настрій, і є надзвичайно смачною ягодою, рівній якій за поживними якостями практично в лісі немає.
Що ми знаємо
про ожину?
Кущі з темно-синіми плодами зустрічаються майже на всій території України. Ожина, солодко-кисла ягода, що має безліч корисних і лікувальних властивостей, буває на кухні будь-якої господині. Ожина може стати прикрасою торта, начинкою для пирога, основою для компотів, морсів, киселів і інш. Ожиновий чай, свіжі ягоди, сиропи і настоянки, відвари листя і гілок ожини допомагають у лікуванні та профілактики захворювань організму.
Ожина — кущова рослина, належить до сімейства розоцвітих і поширена на території Америки, Англії, Скандинавії, Росії, України та інших країн з теплим кліматом. В Україні популярна ожина двох видів: ожина сиза і ожина кущова. Селекціонери знають більше 290 сортів ожини, найпоширеніші з них Агавам, Блек Сатін, Кіттатіні, Лаутон, Логанберрі, Ері, Уілсонс Ерлі, Ізобільна, Техас, Смутстем, Бойсенберрі і Силван. Розмножується ожина насінням, живцями і кореневими відводками. Цвіте кілька разів на рік, плоди мають синяво-чорний, темно-фіолетовий або червоно-чорний колір. Ожина в цвіту — відмінна медоносна рослина, вважають досвідчені бджолярі.
Ожина врожайніша від дикоростучої малини, має солодкувато-кислий смак, тому відмінно підходить для прохолодних напоїв, варення і пирогів, сприяє очищенню крові і всього організму в цілому.
Користь ожини
Ожина малокалорійна: в 100 її грамах міститься 43 ккал. Чим вона корисна? Містить велику кількість біофлавоноїдів, що діють в якості антиоксидантів. Ожина широко застосовується в народній медицині і позитивно впливає на здоров’я людини в сукупності з іншими травами. Листя і ягоди справляють лікувальну дію на всі органи.
Ожина має в’язку, ранозагоювальну, протигнильну, протизапальну дію, зміцнює стінки судин і посилює дію вітаміну С, так необхідного для імунної системи людини. Як жарознижувальний засіб, сприятливо діє при гострих респіраторних захворюваннях і пневмонії.
Ожиновий сік показаний для лікування трахеїту, бронхіту, ангіни. Ягоди вживають при недокрів’ї, гінекологічних захворюваннях, захворюваннях серця і судин, колітах, дизентерії, циститі.
Свіжі ягоди ожини містять вітамін А, В, С, Е, К, РР, кальцій, калій, марганець, магній, фосфор, натрій, цинк, залізо, мідь, органічні кислоти, аскорбінову кислоту, глюкозу, сахарозу, фруктозу, тіамін і каротин .
Користі від ожини навіть більше, ніж від ягід малини. Ожина містить в собі величезну кількість фенольних сполук, які мають протизапальну дію. Сприяє зміцненню судин. У ягодах – велика кількість яблучної кислоти, дубильних, азотистих, мінеральних речовин. У медицині використовують листя ожини, ягоди, стебла і коріння. Ожина має захисні для організму властивості, завдяки флавонолам, антоціанам, лейкоантоціанам і катехінам, що містяться в ягодах ожини, а регулярне вживання ягід і настою з листя і коріння ожини здатне зупинити поширення ракових клітин. Ожина має лікувальний ефект при ГРЗ і пневмонії.
Лікувальні властивості
Ягоди ожини небажано вживати у великих кількостях особам із захворюваннями шлунка, нирок і тонкого кишечника. Замість плодів ожини краще пити ожиновий сік.
Ожина дуже корисна для лікування захворювань шлунково-кишкового тракту. Недостиглі ягоди дають закріплюючий ефект, а перестиглі навпаки — легкий послаблюючий. Свіжі плоди або настої з листя показані при циститі і проблеми з нирками. Пектин, що входить до складу ожини, здатний виводити з організму людини солі важких металів і радіоактивний стронцій. Настоянка з ожини має потогінну властивість, використовується при розладах нервової системи і серцевих захворюваннях. Ягода допомагає при безсонні, атеросклерозі, розладах органів травлення, в клімактеричний період у жінок. Коротше кажучи, корисна для всього організму.
Ожиновий сік допомагає втамувати спрагу при лихоманці, а настій з листя корисний при стоматиті і багатьох захворювань ясен (у вигляді полоскань). Відвар з коренів ожини — прекрасний сечогінний засіб, що використовується з давніх часів.
Лікувальні властивості ожини широко відомі: листя використовують у вигляді відвару, готують настоянки з ожини. Цими засобами лікують гастрит, ревматизм, запалення в нирках і сечовому міхурі. Також настій з ожини допомагає при простудних захворюваннях і запаленні ротової порожнини. Вживання ожини рекомендують при діабеті, оскільки чай з завареними листям покращує обмін речовин. Ожина входить до складу багатьох протидіабетичних чаїв. А ще це – відмінний кровоочисний і протиглисний засіб. Настій з ожинових листя застосовують як компреси, примочки. Він сприяє очищенню і швидкому загоєнню ран. Бактерицидні властивості листя пов’язані з наявністю в їх складі особливих речовин — фітонцидів.
Свіже листя ожини накладають на лишаї і застарілі виразки на ногах. Корисний настій з листя при трофічних виразках і ранах, що довго не загоюються.
Що можна приготувати з ожини
Зі свіжих плодів ожини варять варення, компот, джем, мармелад, роблять начинку для пирогів і тортів. А ще з ожини виходять дуже смачні настоянки, наливки та вино.
Пиріг з ожиною
та яблуками
Час приготування:
- 1 година
Складові:
Для тіста:
- 175 г м’якого вершкового масла
- 175 г цукру
- 3 яйця
- 200 г борошна
- 2 ч.л. розпушувача
- терта цедра одного лимона
- 500 г очищених яблук
- 150 г ожини
Для посипання:
- 75 г холодного нарізаного масла
- 75 г борошна
- 50 г цукру
- 75 г мюслі
- 1/2 ч.л. розпушувача
Рецепт приготування:
1. Збити міксером яйця разом з цукром і вершковим маслом. Додати борошно, розпушувач і натерту цедру.
2. Збити на низькій швидкості. Перелити тісто у форму 18 х 28 см, застелену пергаментним папером. Зверху розкласти тонко нарізані яблука і ожину.
3. Збити всі інгредієнти для посипання в блендері до отримання крихти. Посипати фрукти.
4. Випікати в розігрітій до 1800С духовці близько 45 хвилин. Готовність перевірити зубочисткою.
5. Перед подачею охолодити і розрізати на порційні квадрати.
Торт з ожиною
і йогуртом
Час приготування:
- 2 години
Складові
Для тіста:
- 250 г борошна
- 100 г цукру
- дрібка солі
- 1 яйце
- 125 г вершкового масла
Для начинки:
- 1 пакетик порошкового желатину
- 300 мл питного йогурту з лісовими ягодами
- 250 мл вершків 30%
- 500 г ожини
Рецепт приготування:
1. До борошна додати цукор, сіль, яйце і розм’якшене вершкове масло. Замісити тісто і скачати його в кулю, загорнути в плівку і покласти в холодильник на 1 годину.
2. Розігріти духовку до 200 градусів. Дістати тісто, розкачати його на посипаній борошном поверхні. Форму для випічки змастити вершковим маслом, викласти в неї тісто і сформувати бортики. Поставити випікати в духовку на 20 хвилин. Дістати основу, дати їй охолонути.
3. Щоб приготувати начинку, замочіть желатин у холодній воді за інструкцією на упаковці. Потім злегка його відіжміть і розігрійте в каструлі на слабкому вогні (не кип’ятити), поки желатин не почне розчинятися.
4. Змішати желатин з ягідним йогуртом, дати охолонути. Коли маса почне застигати, збити її і додати вершки, ще раз добре перемішати. Отриманою сумішшю наповнити корж.
5. Ожину помити, очистити від хвостиків і викласти на йогуртно-вершкову начинку. Перед подачею на стіл посипати цукровою пудрою, прикрасити листочками м’яти.
Морозиво з ожини
Час приготування:
- понад 3 години
Складові:
- 300 мл вершків
- 250 мл молока
- стручок ванілі, розрізаний уздовж навпіл
- 6 яєчних жовтків
- 150 г цукру
-250 г ожини
Рецепт приготування:
1. Змішати вершки, молоко і стручок ванілі в середній каструлі. Довести до кипіння на середньому вогні. Зняти з плити і дати охолонути протягом 5 хвилин.
2. Збити яєчні жовтки і цукор в жароміцній мисці до отримання густої світлої піни. Вийняти стручок ванілі з вершкової суміші. Гострим ножем вишкребти насіння в вершки. Поступово перемішати вершкову і яєчну суміші.
3. Перелити в чисту каструлю і варити, постійно помішуючи дерев’яною ложкою, протягом 15 хвилин. Перекласти в миску і дати охолонути 10 хвилин.
4. Збити ожину блендером до отримання однорідної маси. Протерти через дрібне сито в невелику миску. Викинути насіння. Додати ожинове пюре в заварний крем і перемішати.
5. Перекласти в металеву миску, накрити фольгою і поставити в морозильну камеру на 6 годин. Кожні 30-60 хвилин морозиво потрібно доставати і розминати виделкою, щоб прибрати великі кристали льоду.
Ожинове варення
з медом і лимоном
Час приготування:
- 1 година
Складові:
- 1 кг ожини
- 400 г цукру
- 2 ст. л. меду
- сік 1 лимона
- 100 мл води
Рецепт приготування:
1. Ожину помити, видалити плодоніжки.
2. Воду довести до кипіння, всипати цукор і ожину. Варити 5 хвилин, додати лимонний сік, мед і ще проварити 10 хвилин.
3. Гарячу масу перебити блендером. Можна перетерти ягоди через сито, щоб видалити кісточки.
4. Ожинове пюре влити в каструлю і варити до загустіння, близько 10 хвилин.
5. Гарячий джем розлити по стерилізованих банках.
Смузі з ожини
і чорниці
Час приготування:
- 5 хвилин
Складові:
- 1/4 склянки молока
- 3/4 склянки йогурту
- 1 банан
- 3/4 склянки ожини
- 3/4 склянки чорниці
- 1 ст.л. рідкого меду
Рецепт приготування:
1. Влити молоко в блендер. Додати йогурт і банан, збити до отримання однорідної маси.
2. Додати заморожені ягоди і мед, ще раз добре збити.
3. Перелити смузі в стакани і подавати, за бажанням прикрасивши листочками м’яти.
l
Як бачимо, при бажанні і вмінні з ожини можна приготувати найрізноманітніші смаколики. Але ще хочу поділитися рецептом приготування ожинового вина, яке за смаком неперевершене і смачніше за виноградне чи будь-яке інше. Одразу попереджаю, що виготовляю його, не дотримуючись строго визначених норм і правил. Головне – дуже хотіти таке вино зробити, щоб потішити близьких.
Отож, почати слід із збору ягід або їх купівлі на ринку. Коли їх матимете, висипте у відро або виварку – тільки у полив’яний або пластмасовий посуд. В жодному разі не користуйтеся металевим, бо все зіпсуєте!
У ємкості добре потовчіть ягоди – руками або міксером, можна невеликим товкачиком. Коли цілої ожини не залишиться, додайте води – за обсягом приблизно стільки, скільки є сусла. Далі всипте цукор, щоб розчин був добре солодким, і старанно все перемішайте.
Отриману суміш поставте в тепле місце, де вона повинна перебродити (днів 3–5, залежно від температури). Наступний крок – проціджування суміші (в окремий посуд через дрібний друшлаг чи марлю). Після цього знову скуштуйте майбутнє вино, за потреби додайте цукор, адже в подальшому воно кислішатиме.
Акуратно розлийте напій у бутлі і закрийте спеціальними кришками для вина (тепер є багато їх видів на ринку). Одразу попереджаю: заповнюйте посуд на 2/3 ємкості, бо при активному бродінні кришку може зірвати – таке у моїй практиці мало місце. Вино повинно вистоятися 2–3 місяці, доки не стане за кольором і прозорістю схожим на рубін.
l
Ми постаралися поділитися з вами, шановні читачі, найголовнішими «секретами», що стосуються дивної ягоди моєї землі – ожини. А для хорошого літнього настрою пропонуємо разом «заспівати» безсмертну пісню Петра Маха і Віктора Герасимчука «Ожини».
Це буде якраз доречно напередодні великого державного свята – Дня Незалежності України, яке наближали своєю творчою працею і ці два видатні творці національної культури.
Підготував
Микола ВЕЛЬМА.
Тему цієї публікації підказав палкий шанувальник волинської природи, Заслужений працівник культури України Іван Сидорук.
Зателефонувавши днями, нагадав:
– Миколо Григоровичу! На дворі – серпень. Чи знаєте яка сьогодні ягода найпопулярніша на ринку?
– Мабуть, ожина, – обережно відповідаю, боячись помилитися.
– Точно. Вчора був на ринку, поцікавився ціною. Недешево. Але я людей розумію: назбирати отих «колючих» ягід дуже й дуже нелегко. До речі, купуючи їх, запитав продавчиню, молоду, симпатичну дівчину: «А ви знаєте хто з волинських поетів написав пісню про ожини, яка й сьогодні популярна?». Дівчина знітилася і не змогла відповісти.
Мить помовчавши, Іван Васильович продовжив:
– Я продавчині не дивуюся. Адже нині по радіо, на телебаченні рідко почуєш гарну пісню, авторами яких є талановиті волинські поети. То звідки молоді знати їх твори?
На завершення розмови Іван Сидорук, ніби перевіряючи мене, раптом запитав:
– А пісня «Ожини» і автор вам особисто відомі?
– Звичайно. Це світлої пам’яті відомий волинський поет і журналіст Петро Петрович Мах, з яким був добре знайомий.
– І я знав його та й з дружиною був у приязних стосунках. Ото й пропоную: до газетних публікацій про дари волинського лісу, страви із них, рецепти народних цілителів, що практикуєте, додайте розповідь про «дивну ягоду моєї землі» – ожину. Їй-Богу, вона варта того.
Коментарів до новини: 0
Переглядів новини: 1554