Раді вітати Вас!
  • Головна
  • Контакти
  • Реклама
Весь архів випусків
  • Головна
  • Категорії
    • Повідомлення в номер
    • Місцева влада
    • Репортаж
    • Політика
    • Погода
    • Редакційна пошта
    • Духовність
    • Закон і ми
    • Благодійність
    • Пам’ять
    • Спорт, природа і здоров’я
    • Всяка всячина
    • Реклама і оголошення
    • З неопублікованого
  • Галерея
  • Про нас
  • Відгуки читачів
  • Передплата
  • Контакти
  • Четвер, 8 травня 2025 року №20 (12976)

Четвер, 3 лютого 2022 року №5 (12803) / Повідомлення в номер /

03.02.2022
28 січня 2022 року у Ковельському фаховому медичному коледжі відбулися урочистості з нагоди випуску студентів спеціальності 223 “Медсестринство” (освітня програма “Акушерська справа”). 
Зі словами привітання до випускників звернулася директорка коледжу  Олена Григола, яка побажала, щоб отримані знання допомогли в житті, професійній діяльності та кар’єрному зростанні, а щастя, добро й успіх були вірними супутниками на дорозі до мрій.
“Любіть свій край, чесно і високо несіть горде наймення людини. Не забувайте, що Ви навчалися для того, щоб розум та серце, свої фахові знання віддати людям”,  – такі настанови лунали на адресу молодих фахівців. 
Фото з архіву медичного коледжу.
IMG_9150 28 січня 2022 року у Ковельському фаховому медичному коледжі відбулися урочистості з нагоди випуску студентів спеціальності 223 “Медсестринство” (освітня програма “Акушерська справа”). 
Зі словами привітання до випускників звернулася директорка коледжу  Олена Григола, яка побажала, щоб отримані знання допомогли в житті, професійній діяльності та кар’єрному зростанні, а щастя, добро й успіх були вірними супутниками на дорозі до мрій.
“Любіть свій край, чесно і високо несіть горде наймення людини. Не забувайте, що Ви навчалися для того, щоб розум та серце, свої фахові знання віддати людям”,  – такі настанови лунали на адресу молодих фахівців. 
Фото з архіву медичного коледжу.
Коментарів до новини: 0
Переглядів новини: 353

Четвер, 3 лютого 2022 року №5 (12803) / Повідомлення в номер / Погода в Ковелі 3–9 лютого

03.02.2022
Погода в Ковелі  
3–9  лютого

зимочкаПогода в Ковелі   3–9  лютого

Четвер. Хмарно, часом сніг.   Температура: -2оС.  Вітер  північно-західний помірний.
В ніч на п’ятницю. Хмарно.   Температура: -5оС. Вітер  південний слабкий.
П’ятниця. Хмарно, сніг з дощем.  Температура: -1оС. Вітер   південний помірний.
В ніч на суботу.  Хмарно, часом   сніг з дощем. Температура: -1оС.  Вітер південний помірно сильний.
Субота. Мінлива хмарність.  Температура:   2оС. Вітер західний помірно сильний.
 
Коментарів до новини: 0
Переглядів новини: 340
Читати далі

Четвер, 3 лютого 2022 року №5 (12803) / Повідомлення в номер / Їсти чи не їсти: шкільне меню по-новому

03.02.2022 Зінчук Вікторія Петрівна

dsc_0461Їсти чи не їсти: шкільне меню по-новому

В Україні завершився перехідний період з впровадження нових стандартів шкільного харчування, і вже з 1 січня школи перейшли на нове меню для учнів.
Нововведення у шкільному харчуванні започаткували відповідно до постанови Кабінету Міністрів, №305. Ще у травні представили оновлене меню для шкільних їдалень. Його розрахували на чотири тижні. Включили 160 страв.
У МОЗ зазначають, що реформа шкільного харчування розпочалася з  ініціативи першої леді країни Олени Зеленської. Технологічні карти для оновленого шкільного меню розробляв кулінарний експерт Євген Клопотенко з командою.
Відтепер у стравах обмежують кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, зменшено кількість соків та норми споживання хліба й картоплі. Збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових.
Крім того, тепер у дитячій їдальні не буде ковбас, сосисок, рибних, м’ясних та плодоовочевих консервів, а також кондитерських  виробів. Як підкреслюють у МОЗ, ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консервантів і трансжирних  кислот, що суперечить принципам здорового харчування.
l
Меню за новими стандартами вводять в навчальних закладах Ковельської громади.  
— З 1 січня запроваджуються  нові норми шкільного харчування. Цей процес має відбуватися поетапно, — говорить начальник управління освіти міськвиконкому Віктор Бичковський. – Але наразі мене більше цікавить якість продуктів. Я не прихильник тендерів на дитяче харчування. Адже закупівля продуктів харчування для навчальних закладів – справа дуже серйозна, бо від якості придбаних продуктів залежить не тільки якість  страви, а, головне, здоров’я дітей. А тендер, на жаль, не завжди асоціюється з якістю. Сьогодні ковельське управління освіти має забезпечити якісним харчуванням майже 13 тисяч дітей віком від 2 до 17 років. 
А щодо реформи шкільного харчування, то в цілому її сприймаю позитивно. Звісно, в ході роботи питання будуть виникати:  потрібно проводити перепідготовку кухарів, змінювати штатний розпис, адже на 700 – 800 дітей в наших школах працює по два – три кухарі. На додаток – неприємні сюрпризи у вигляді постійного зростання цін на продукти харчування. 
В плані інформаційної підготовки працювали ще з серпня минулого року. Про нові стандарти харчування в навчальних закладах були повідомлені батьки, освітянські колективи. Проведені відповідні заходи: в школах були організовані дні та тижні харчування за рецептами від Євгена Клопотенка. 
Сьогодні Держпродспоживслужбою затверджено загальне чотиритижневе сезонне меню, якого намагаємося дотримуватись.  
Водночас міське управління освіти буде контролювати впровадження нового меню, збирати думки дітей, вчителів і батьків та, за необхідності,   направлятиме свої пропозиції щодо покращення харчування, — резюмував Віктор Васильович. 
Аби полегшити роботу кухарів, міська влада планує придбати нове сучасне обладнання, зокрема, пароконвектомати. Цьогоріч їх мають купити для найбільших шкіл, кількох садків. За словами Віктора Бичковського, буде проведено капітальний ремонт харчоблоків ліцею № 1 та ЗДО № 6.
l
Для того, щоб  запитати про враження щодо нововведення у шкільному харчуванні в дітей та батьків, я відправилася до місцевих шкіл. Загалом думки поки розходяться: частині дітей подобається нове харчування, а батьки задоволені тим, що тепер не буде напівфабрикатів — їм на заміну прийшли молочні та кисломолочні продукти, м’ясо, риба, свіжі овочі та фрукти.
Водночас інші батьки приймають рішення забезпечувати дітей їжею з дому. Є учні, які поки  не все запропоноване їдять, адже мають різні харчові звички.
«Завжди їм у нашій шкільній їдальні. Все подобається. Вчорашній плов, наприклад», — каже учень Люблинецького ліцею п’ятикласник Андрій.
«А мені сьогоднішні гречка і смажена риба сподобалися»,— підхопив його однокласник Богдан.
«Я харчуюся в їдальні. Мені смачно, але раніше було смачніше», — говорить 6-класниця Марина.
«Нові страви такі собі. Улюбленої поки немає. Старі більше подобалися»,  — зізнається її подруга Настя.
 «Я в шкільній їдальні не харчуюся, — каже учениця ліцею № 2 Ангеліна, — А от моя молодша сестричка-другокласниця – так. На сніданок дають пластівці. Якось хвалилася оладками із якимось дуже смачним соусом. Їй подобається».
«Я дуже задоволена новим меню. І мої однокласники теж. От, наприклад, вчора на обід давали курятину зі смачним соусом. А рожеве картопляне пюре – взагалі «клас». Смачне і на вигляд прикольне. Салат з гречки та буряка спочатку думали не «піде», а виявилося ще й як «пішов». Дуже смачний!», — розповідає дев’ятикласниця Аня, учениця ліцею № 7.
«Дітки в першу чергу їдять очима. П’ятдесят відсотків успіху страви залежить від її подачі. Особливо якщо це стосується дітей. Я рада, що у школі, в якій навчається моя донька, і до вигляду, і до смакових якостей страви кухарі підходять з професіоналізмом. І спокійна за свою дитину, бо їй подобається нове шкільне меню, при тому, що воно  ще й корисне», — говорить мама Ані Галина.
Мама доньки-першокласниці Олена, яка за освітою – кухар, розповіла: здорове харчування оцінює позитивно, адже набагато краще їсти страви за новим меню, ніж смажені котлети.
«Моя дитина не їсть вдома багато з тих продуктів, які запропоновані в меню, але в школі вона усе їсть. В такому віці дітям просто необхідно правильно харчуватися, тому я тільки «за», щоб у школі дітям прищеплювали здорові звички», – сказала вона.
«Зміни, звичайно, мають піти на користь. Однак, вважаю, що всюди повинен бути вибір. Моя онука має свої вподобання у харчуванні, тому вона не харчується в школі. Даємо їй з собою», — відповіла одна з бабусь, що забирала ученицю зі школи.
А от моїй маленькій донечці Сашуні в дитячому садочку теж страви до вподоби. Так каже вона, її вихователі. Мафіни з овочевою начинкою та сиром, фішболи, печеня по-домашньому, паста з соусом болоньєзе тощо – таке зараз пропонують дошкільнятам у меню. Як на мене, дорослої, звучить смачно.
«Наші маленькі вихованці як і раніше, так і зараз із задоволенням йдуть до столу,   — ділиться робочими моментами Тетяна, няня моєї дворічної доні, яка працює в Люблинецькому ЗДО «Калинонька». — Приємно, що їхні тарілочки після сніданку, обіду чи полуденка майже завжди порожні». 
До речі, зі слів Євгена Клопотенка, меню у дитячих садочках на 95% залишилося таким, як у школах. «Малим дітям треба давати 5 разів на день молоко, тому додали більше молочки і різних варіацій страв із молоком. Ідея така: діти їдять здорову їжу в садочку, потім у школі, а потім і самі будуть готувати здорову їжу собі, а потім своїм дітям, а далі внукам”, — каже розробник нового шкільного меню.
l
А от що думають про оновлене меню вчителі? Теж дізнавалися.
Директор ОНЗ «Люблинецький ліцей» Руслана Хвиць погоджується з тим, що нові норми харчування є корисними для дітей. Утім, має кілька зауважень, адже, як виявилося, не всі діти готові до кардинальних змін у харчуванні. І хоча перед впровадженням нового меню з’ясували, які страви більш привабливі для дітей, врахували їхні вподобання, поки є ще над чим працювати.
— Якщо раніше у їдальні нашого навчального закладу харчувалося дуже багато дітей, то зараз, за підрахунками, 18 відсотків учнів 5-11-их  класів відмовляється від харчування, — розповідає Руслана Петрівна. – В першу чергу, це тому, що вдома вони звикли харчуватися по-іншому. Навіть напої без цукру діти не сприймають. Ми обговорювали ці деталі. Нині одні учні вже звикли до несолодкого чаю. Ті ж, хто не може пити без цукру, беруть його з собою. Частина дітей ходить на обід додому. 
Стосовно страв, то ситуація подібна. Для прикладу, якщо раніше плов був зі свининою, то він виходив ситніший і більш розсипчастий. Дітям він подобався. Зараз плов готується на курятині з додаванням карі. Старші діти цей плов сприйняли позитивно, а молодші – не дуже. Дітей поменшало в їдальні ще й у зв’язку з тим, що зменшилося страв із картоплі, адже серед популярних страв наших вихованців – звичайне картопляне пюре з котлетою. Хоча деякі страви смакують усім. Наприклад, омлет, який дітям нагадує їхню улюблену піцу. Навіть хліб, виявляється, «робить погоду»: якщо молодші учні цільнозерновий хліб не дуже сприймають, то старшокласники – навпаки.
— Добре, що пройшли тендери, тож продуктами забезпечені, – продовжує Руслана Хвиць. – Але ціни на продукти згідно з тендерними пропозиціями, відверто кажучи, не радують. Наприклад, за розрахунками,    шматочок хліба коштує 2.30 грн., пів банана – майже 3 гривні. Цей фрукт обійшовся у 40 гривень за кілограм. А за тендером ціна залишається сталою цілий рік.
— Чи залежить меню від технічних можливостей шкільного харчоблоку?
— Безперечно. Без спеціального кухонного обладнання навіть запіканку добре не приготуєш. Хоча у цьому плані робота постійно триває. З 2017 року у нашому закладі відбувається оновлення харчоблоку: за кошти громади придбали нові плити, жарову шафу, столи, марміт та інше кухонне начиння. Надавалася у цьому плані й спонсорська допомога.
— Як змінилася робота кухарів?
— Вони в нас молодці, до справи підійшли з відповідальністю. Маємо двох кухарів, які намагаються смачно і корисно нагодувати 600 наших учнів. Щоправда в нових умовах догодити кулінарним смакам дітей нелегко, адже такий різкий і категоричний перехід на кардинально нове меню школярам дається також непросто. Правила здорового харчування маємо прищеплювати  ще з дитячого садочка. Отож, на це потрібен час.
l
Про технологічний процес приготування їжі в ОНЗ «Люблинецький ліцей» та готовність до роботи в нових умовах розповіла шкільний кухар Ольга Чавлюк:
—  Щодо навантаження, то його, швидше, побільшало у медичної сестри. Бо тут є певні складнощі. Наприклад, якщо раз на тиждень в шкільному меню є смажена риба, то смажені котлети ми вже на цьому тижні подати не можемо. А тарілки з тією ж котлетою, приготованою на пару, діти відсовують. 
Запитую якось в учня: «Чому не їси?», і чую у відповідь: «Я таке вперше бачу». Тоді кажу: «Відкривай Америку. Куштуй». Вчора у нас була паелья з куркумою. Дітям зовсім вона «не зайшла». Тому будемо її виключати з перспективного меню. Адже згідно з постановою, якщо дітям страва не підходить, її можна замінити іншою.
Улюблена страва, яку завжди чекають діти,— курячі нагетси. А ще люблять печеню  по-домашньому, — розказала про кулінарні уподобання учнів ліцею Ольга Чавлюк.
До речі, як згодом виявилося, далеко не всі вихованці цього навчального закладу – прихильники поїсти вдома чи з лотків. Окремі діти, з якими випало мені поспілкуватися, з нетерпінням чекали обіду, бо їм «усе подобається». А того дня дітей частували відвареною гречкою, рибою смаженою в сухарях, салатом зі свіжої капусти і какао з молоком. Сподіваюся, діткам добре смакувало.
А от вчителям Люблинецького ліцею «здорові» страви прийшлися до смаку. 
— Діти сприймають нове харчування по-різному. Часто так, як сприймають це батьки, — ділиться думками вчителька української мови та літератури Тетяна Яцук. – Скажімо, несолодкий чай. Ну, що це вже така велика катастрофа? Я ще страви з нового меню не куштувала. Але вчора, наприклад, моїм колегам-вчителям обід сподобався. Був плов, а рецепт салату з буряка навіть запитували в кухарів. 
l
Оптимістично налаштовані стосовно харчування по-новому в ліцеї № 11.
– Жодних проблем з приготування страв за рецептами Клопотенка немає, –  говорить директор ЗЗСО “Ліцей №11 м. Ковеля” Галина Сидорук. – У нашому закладі працюють хороші професійні кухарі. Але поки немає всіх  необхідних за рецептурою продуктів, адже тендер на їх закупівлю ще триває. Обсяг продуктів не відповідає кількості дітей (харчується майже 900 учнів). Однак завдяки кухарям, заступнику з господарських питань виходимо із ситуації.
А чи всім дітям підходить нове меню? Залежить від особистих уподобань. Хтось любить рибу, а хтось м’ясо, комусь не до вподоби макарони, а комусь навпаки. Зараз саме перехідний період, і це треба нормально сприймати.
Звісно, я, як керівник навчального закладу, спостерігаю за процесом приготування їжі, куштую страви, то, як на мене, і порції достатньо великі, й на вигляд та смак страви хороші. Кількість дітей у їдальні не зменшилася: хто там харчувався, той і харчується. Впевнена, що з часом реформа системи шкільного харчування себе виправдає. Аби вчасно постачалися продукти, то на місцях ми справимося.
Вікторія ЗІНЧУК.
В Україні завершився перехідний період з впровадження нових стандартів шкільного харчування, і вже з 1 січня школи перейшли на нове меню для учнів.
Нововведення у шкільному харчуванні започаткували відповідно до постанови Кабінету Міністрів, №305. Ще у травні представили оновлене меню для шкільних їдалень. Його розрахували на чотири тижні. Включили 160 страв.
У МОЗ зазначають, що реформа шкільного харчування розпочалася з  ініціативи першої леді країни Олени Зеленської. Технологічні карти для оновленого шкільного меню розробляв кулінарний експерт Євген Клопотенко з командою.
Відтепер у стравах обмежують кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, зменшено кількість соків та норми споживання хліба й картоплі. Збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових.
 
Коментарів до новини: 0
Переглядів новини: 468
Читати далі

Четвер, 3 лютого 2022 року №5 (12803) / Повідомлення в номер / Якісну розсаду вирощуймо вдома

03.02.2022 Романюк Аліна Петрівна

2022-01-31_123512Якісну розсаду вирощуймо вдома

Надворі ще зима, але, як ми знаємо,  саме лютий є початком нового дачно-городнього  сезону. Тож саме час висівати насіння на першу розсаду. Секретами вирощування перців та томатів з нами ділиться Тамара Ігнатюк, про яку ми раніше писали. Жінка із великим задоволенням займається городництвом, а її щедрий уражай завжди милує око, радує рідних та друзів протягом року. Фотосвітлини з архіву Тамари Євгенівни у нашому виданні та на її особистій сторінці у Фейсбук – яскравий приклад того, що любов до праці, до землі приносить багатий дорід культур.
– Тамаро Євгенівно, з яких основних заходів Ви розпочинаєте процес  вирощування розсади?
– Варто пам’ятати, що висівати насіння слід із середини до кінця лютого. В цьому році я буду сіяти перець 8 лютого. Намагайтеся, щоб визначений день для сівби збігся з родючим знаком астрологічного календаря на «зростаючому»  Місяці (саме 8 лютого Місяць зростаючий і перебуватиме в родючому знакові Тельця). 
Не те, щоб я свято в це вірю, але щороку стараюсь дотримуватися цих народних прикмет. Принаймні, так вчили старші люди і батьки. 
Хочу зауважити та наголосити, що пророщувати насіння варто тільки в тому випадку, якщо ви впевнені, що зможете до сходів підтримувати необхідну температуру, а це +250С. В іншому разі – паростки, що проклюнулись, загинуть.
За 10-12 днів до висівання я готую ґрунтосуміш. Основна її частина в мене була заготовлена з осені у такому співвідношенні: 60% землі з «кротовин», 35% – перегною або компостної землі та 5% – крупного піску. Також до цієї суміші додаю ще майже половину купленої універсальної землі та попелу (з розрахунку на 10 кг ґрунтосуміші 300 грамів попелу). 
– З ґрунтом розібрались, а як обробляєте насіння перед висіванням?
– За днів два до висівання я намочую його в теплій воді на 2 години, після дезінфікую 1% розчином марганцевокислого калію (100мл води на 1 грам) впродовж 20-25 хв. Після цього ретельно знову промиваю його і просушую. 
Далі насіння замочую у стимуляторі росту згідно з інструкцією (якщо купований). А я в якості стимулятора використовую натуральний мед – чайна ложка на 200 г води. 
Після цього я закутую насіння у вологу тканину і кладу в теплому місці (біля батареї) на 10-12 годин. Обов’язково слідкую, щоб тканина не висохла. 
Потім насіння знову промиваю під краном від стимулятора росту і кладу тканину з насінням в холодильник під морозильну камеру (в найбільш холодне місце) на добу (можна більше, а можна і менше, як виходить перед посівом).
У ящики,  заповнені ґрунтосумішшю, висіваю насіння у борозенки на глибину 1-1,5 см з міжряддями 5 см, загортаю та поливаю теплою водою з марганцівкою. Ящики накриваю поліетиленовою плівкою і ставлю їх поблизу батареї, аби дотримуватись температурного режиму 25-280С.
– Який догляд далі необхідний культурі?
– Через 3-7 днів після висівання, коли починають з’являтися сходи, ставлю ящики на підвіконня і поступово знімаю поліетиленову плівку. Температура повітря, де знаходиться розсада, має становити 16-180С. Достатня кількість світла і помірна температура не дадуть розсаді витягнутись. 
Важливо періодично 1-2 рази на день відкривати кватирку і провітрювати. При поливі використовую розчин попелу: 1 ст. ложка на півлітра рідини. Поливаю розсаду відстояною водою і водою з попелом почергово під корінь (як тільки підсохне верхній шар ґрунту): на початку розвитку рослин – рідко,  а потім частіше. 
Варто зазначити, що кращі якості має розсада перцю, вирощена на помірно зволоженому ґрунті, а не на сильно  вологому. 
– Ви розповіли про те, як висіваєте насіння перцю, а коли ж черга помідорів?
– Точнісінько за такою схемою я висіваю й насіння помідорів, тільки трохи пізніше. Планую це робити 12-13 лютого. Слід зауважити, що в кого південні сонячні вікна, то ці строки висівання насіння трохи заранні.
– Тамаро Євгенівно, дякуємо за поради! Сподіваюсь, що наші читачі ними обов’язково скористаються і восени зберуть не менш щедрий врожай, як у Вас.
l
Отож,  очікуємо сходів  розсади, а про подальші її обробку та догляд розповімо у наступних номерах газети.
Розмовляла 
Аліна РОМАНЮК. 
Надворі ще зима, але, як ми знаємо,  саме лютий є початком нового дачно-городнього  сезону. Тож саме час висівати насіння на першу розсаду. Секретами вирощування перців та томатів з нами ділиться Тамара Ігнатюк, про яку ми раніше писали. Жінка із великим задоволенням займається городництвом, а її щедрий уражай завжди милує око, радує рідних та друзів протягом року. Фотосвітлини з архіву Тамари Євгенівни у нашому виданні та на її особистій сторінці у Фейсбук – яскравий приклад того, що любов до праці, до землі приносить багатий дорід культур.
 
Коментарів до новини: 0
Переглядів новини: 356
Читати далі

Четвер, 3 лютого 2022 року №5 (12803) / Повідомлення в номер / Космос думок і почуттів

03.02.2022

семенюк1 Космос думок і почуттів

До виходу у світ другої частини бібліографічного покажчика  «Анатолій Семенюк: «Люблю цей світ»

Чесно кажучи, я не знаю на Волині (а, може, й в Україні)  людини, котра, не маючи спеціальної гуманітарної освіти, була  б такою успішною, талановитою і одержимою в царині письменства, журналістики, краєзнавства та історії, як ковельчанин Анатолій Семенюк.
Народжений у бідній селянській сім’ї, зростаючи без батька під опікою однієї лишень матері, він успішно закінчив ковельську середню школу №3 імені Лесі Українки (чим не віщий знак?), здобув вищу освіту, зробив непогану службову кар’єру. Спочатку займав керівні посади в енергетичному господарстві Волині й Ковельщини, а в буремних 1990-их роках очолив нашу міську раду. Посаду мера, до речі, обіймав дві каденції підряд.
За всіма господарськими клопотами, політичними баталіями знаходив час, щоб час від часу братися за перо і пробувати свої сили в літературній і журналістській творчості. Спочатку не все вдавалося, дехто з опонентів над ним відкрито насміхався, але пан Анатолій вперто торував свою стежку в публіцистиці і красному письменстві. 
Його починання підтримали відомі українські письменники і поети (Микола Луків, Василь Гей, Ніна Горик), майстри газетного слова (Степан Сачук, Василь Простопчук, Олександр Згоранець), а відтак Анатолій Семенюк поступово ставав відомим не лише у нашому поліському краї, а  й далеко за його межами. 
Написані ним пісні блискуче виконували голосисті солісти тріо «Райдуга», неперевершений «соловейко» ковельської землі Андрій Мигуля. Одна з пісень поета здобула Гран-прі на конкурсі всеукраїнського рівня, а «Пісня про Ковель» стала своєрідним гімном міста залізничників і машинобудівників.
А ще нашому земляку вдалося переможно увійти в сім’ю волинських краєзнавців, яких очолює професор Геннадій Бондаренко, і подарувати життя доброму десятку книг історико-краєзнавчої тематики. Плюс до того – збірки поезій, драматичних творів,  публікацій в пресі…
З ініціативи працівників ковельської Публічної бібліотеки (в минулому – центральної районної), особисто її директора — Заслуженого працівника культури України Галини Божик 2015 року світ побачив перший бібліографічний покажчик, в якому відображено славний творчий шлях Анатолія Семенюка. 
А цьогоріч випущено другу частину, в анотації на яку сказано: «Бібліографічний покажчик  «Анатолій Семенюк: «Люблю цей світ», присвячений Почесному громадянину міста Ковеля, відомому поету, журналісту, краєзнавцю, громадському діячу Анатолію Семенюку. Це хронологічне продовження попереднього покажчика, виданого в 2015 році. Він містить огляд творчого  доробку  майстра пера за період з 2016 по 2020 роки».
Я не буду розповідати про зміст цього унікального видання – кожен, хто бажає, може з ним ознайомитися в бібліотеці. Зазначу лишень, що творчий доробок майстра пера, матеріали про його життя і діяльність презентовані в бібліографічному покажчику, який містить описи книг, перелік публікацій в газетах, у краєзнавчих збірниках. Всього їх – майже 370. А якщо додати матеріали першої частини, то виявиться, що Анатолій Семенюк – автор більше 1000 публікацій різноманітної тематики  (мова йде лише про статті, репортажі, інтерв’ю у «Вістях Ковельщини»». А ще ж – книги). Вагомий доробок вагомого і плідного життя нашого земляка! Справжній Космос думок і почуттів.  
Нагадаю, що пан Анатолій – лауреат обласної  краєзнавчої премії імені Олександра Цинкаловського, голова міськрайонної організації Національної спілки краєзнавців України, член Національної спілки журналістів України, член Асоціації українських письменників імені Павла Чубинського.
Покажчик   «Анатолій Семенюк: «Люблю цей світ» упорядкувала Л. Юрченкович, відповідальна за випуск Г. Божик. Велика Вам подяка за подвижницьку працю!
Микола ВЕЛЬМА.
Чесно кажучи, я не знаю на Волині (а, може, й в Україні)  людини, котра, не маючи спеціальної гуманітарної освіти, була  б такою успішною, талановитою і одержимою в царині письменства, журналістики, краєзнавства та історії, як ковельчанин Анатолій Семенюк.
Народжений у бідній селянській сім’ї, зростаючи без батька під опікою однієї лишень матері, він успішно закінчив ковельську середню школу №3 імені Лесі Українки (чим не віщий знак?), здобув вищу освіту, зробив непогану службову кар’єру. Спочатку займав керівні посади в енергетичному господарстві Волині й Ковельщини, а в буремних 1990-их роках очолив нашу міську раду. Посаду мера, до речі, обіймав дві каденції підряд.
 
Коментарів до новини: 0
Переглядів новини: 376
Читати далі

Четвер, 3 лютого 2022 року №5 (12803) / Повідомлення в номер / СТРІЛИ АМУРА

03.02.2022

параСТРІЛИ АМУРА

Поверніть романтику у почуття

Поради, які допоможуть повернути у ваші стосунки романтику. 
На самому початку відносин практично у всіх пар все складається добре. Пристрасть, нові відчуття, але поступово все це “згасає”.
На зміну приходить рутина, побут просто “з'їдає” почуття. Потрібно відзначити, що немає нічого поганого в тому, що відносини переходять на новий рівень і стають більш спокійними.
Це почуття допомагає тримати людей разом. Але, якщо ви все ж хочете повернути у відносини романтику, то дотримуйтесь наступних рекомендацій.
відверто поговоріть 
зі своїм партнером
Звичайно, всі прекрасно розуміють, що довгі розмови і дискусії можуть дуже рідко асоціюватися з романтикою. Але насправді часто буває так, що відносинам не вистачає саме чесного діалогу.
Він допомагає врятувати стосунки, коли вже здається, що вони просто зайшли в глухий кут. Саме така розмова дає зрозуміти, що відповідальні за ваші стосунки двоє: чоловік і жінка, а не хтось один.
постарайтеся 
почати з малого
Навіть найбільш звичайні жести здатні підняти романтичний зв'язок на якийсь інший, новий рівень. Потрібно любити, цілувати і обіймати свою другу половинку не тільки коли йдете на роботу, але й коли повертаєтеся додому.
Не забувайте разом вечеряти і розповідати коханій людині про те, як пройшов ваш день. Такі розмови дуже зближують.
Спробуйте повернутися в минуле
Спробуйте згадати про ті чуттєві і ніжні моменти, які колись були між вами. Саме вони допомагають стати  ближче один до одного. Наприклад, можна перечитати старі  листи  або спільно переглянути весільні фотографії.
Більше романтичних моментів
Якщо ви вже згадаєте своє минуле з коханою людиною, то можна просунутися ще на крок вперед. Спробуйте піти зі своєю другою половинкою в те місце, де ви познайомилися.
Є велика ймовірність того, що ви відчуваєте приємну ностальгію і саме той трепет, який ви відчували на початку стосунків.
Більше приділяйте уваги коханій людині
Нас поступово “засмоктує” робота, і з цим важко щось вдіяти. Ми забуваємо про свою кохану людину через домашні справи і щоденні стреси.
Можна сміливо стверджувати, що це — найголовніша помилка в будь-яких відносинах. Особливо це стосується тих ситуацій, коли у партнерів вже є діти.
Навіть якщо навколо вас неймовірний хаос, не забувайте дарувати своє тепло партнеру. Це не тільки стане прикладом для ваших дітей, але й допоможе зберегти теплі стосунки.
Потрібно завжди 
залишатися собою
Якщо ви хочете повернути романтику у відносини, то це не означає, що необхідно повністю сфокусуватися на партнерові.
Велику роль відіграє і увага до самого себе. Адже деякі люди втрачають себе у відносинах. Все через те, що людина може стати саме такою, якою її хоче бачити друга половинка.
Не потрібно потрапляти в таку пастку. Завжди пам'ятайте про свої інтереси. Необхідно розуміти, що у вас буде значно більше життєвих сил, якщо будете займатися своєю улюбленою справою.
Поради, які допоможуть повернути у ваші стосунки романтику. 
На самому початку відносин практично у всіх пар все складається добре. Пристрасть, нові відчуття, але поступово все це “згасає”.
На зміну приходить рутина, побут просто “з'їдає” почуття. Потрібно відзначити, що немає нічого поганого в тому, що відносини переходять на новий рівень і стають більш спокійними.
Це почуття допомагає тримати людей разом. Але, якщо ви все ж хочете повернути у відносини романтику, то дотримуйтесь наступних рекомендацій.
Відверто поговоріть  зі своїм партнером
Звичайно, всі прекрасно розуміють, що довгі розмови і дискусії можуть дуже рідко асоціюватися з романтикою.  
Коментарів до новини: 0
Переглядів новини: 357
Читати далі

Четвер, 3 лютого 2022 року №5 (12803) / Повідомлення в номер / Лютий в саду і на городі

03.02.2022

лютий1Лютий в саду і на городі

Останній місяць зими, мабуть, стоїть на першому місці за своїми холодами та складністю для рослин, і не випадково зветься він у нас — лютий. Між тим, весна  все ближче. І вже на кожного садівника та городника нападає нетерплячка скоріше почати щось робити. А роботи в лютому в саду і на городі вистачає. Правда, має вона поки не «польовий» характер, бо погода часто не дозволяє навіть вийти в сад, не те, що там працювати. Але посів рослин на розсаду, живцювання хвойних та багато інших садово-городніх турбот не дадуть розслабитися. 
Роботи 
в саду
Утеплення кореневої системи
Основну увагу в саду варто приділити саме тому, як зимують ваші вихованці. В першу чергу, це стосується пристовбурових кіл — вони завжди повинні бути прикриті снігом. 
Але що робити, якщо морози чергуються з відлигами і сніг тане? Звичайно, використовувати й інші способи утеплення кореневої системи: зрізані гілки дерев, хвою, опале листя (запасене з осені у сухому приміщенні), гілки новорічних ялинок, та й, взагалі, всі рослинні залишки та обрізки, яких було так багато восени.
Чому це важливо?  Через  сильні  морози  надземна частина рослини може постраждати та навіть повністю вимерзнути, але ретельно утеплена коренева система, яка вижила, дає шанс на нове життя вашій рослині. Головне, щоб вижило коріння! 
До речі, під рослинними залишками й сніг протримається та не розтане довше. Це свого роду снігозатримка.
Перевірка укриття рослин
Перевірте, як вкриті теплолюбні рослини, чи не проломилися від снігу каркаси, чи не видно мишачих слідів. Акуратно струсіть товстий шар снігу з гілок кущів  і дерев, щоб вони не деформувалися і  не зламалися. 
Якщо ж трапилася відлига  і сніг розтанув, можна трохи розкрити укриття і провітрити рослини, заразом перевіривши  чи все з ними в порядку, чи добре їм зимується.
Обрізка дерев 
та  кущів
Залежно від регіону і погодних умов, можна робити обрізку дерев та кущів. Варто, правда, пам’ятати, що температура при цьому повинна бути не нижче, ніж  – 5 градусів (а краще плюсова) і день повинен бути ясним, не дощовим. Якщо в лютому таке віконце утворилося — приступайте. Якщо ж сумніваєтеся, то краще дочекайтеся кінця лютого.
Заготівля живців
Під час таких лютневих обрізок, можете заготувати і живці для майбутніх весняних щеплень, а можете й спробувати вкоренити їх у будинку в теплому приміщенні. Багато культур можуть дати корінці при правильній температурі (+24…+26 °С) і наявності додаткового підсвічування. Це  — троянди, декоративні кущі  і навіть абрикос та груша.  
Якщо у вас в підвалі зимують підщепи, то в лютому в тому самому підвалі можна зробити зимові щеплення – так ви заощадите собі час  на  весні.
Побілка та захист від морозобоїн
Тепер трохи про побілку. Якщо ви білите свої дерева восени і використовуєте звичайний вапняний розчин, то, швидше за все, побілку потрібно освіжити. Адже саме зараз і починається цей період, для якого  і  роблять побілку. Вдень починає припікати сонечко, і темна кора дерев нагрівається, в рослини починається рух соку, але вночі знову повертається мороз, і рослинні клітини замерзають.
Такий перепад денних і нічних температур може досягати 20 градусів. Хто це витримає? Ось і утворюються ті самі морозобоїни. Тому  побілка, як засіб від надмірного нагрівання стовбурів і гілок вдень, необхідна саме в лютому – на початку березня.
Складно білити в лютому?  Тому використовуйте сучасні матеріали, які не змиються за зиму, обгортайте стовбури та скелетні гілки спеціальними садовими бинтами з нетканого матеріалу або хоча б притуліть до стовбура з південного боку щит або широку дошку, яка відіб’є сонячне світло.
Роботи 
на городі
Початок сезону розсади
Для більшості садівників-городників саме в лютому починається новий сезон, адже у лютому час перших посівів на розсаду. А чи не зарано? Все, звичайно, залежить від регіону, ваших побажань та можливостей. 
Скажімо, в південних регіонах останні заморозки можливі 1 травня, після них готову розсаду можна висаджувати у відкритий ґрунт. Але до 1 травня розсаді, скажімо, баклажанів, потрібно 50-60 днів рости в будинку, плюс днів 10 від посіву до сходів… Якщо від 1 травня відрахувати ці 60-70 днів, то й вийде, що сіяти ці самі насінини баклажанів на розсаду потрібно вже у двадцятих числах лютого. Але це в південних регіонах, дивіться на дату можливих останніх заморозків і від неї рахуйте. Детальніше про посів розсади читайте на 6-й сторінці сьогоднішнього номера газети. 
l
Зважте свої сили і можливості.
Тепер про можливості. Для вирощування якісної розсади потрібно чітко дотримуватися балансу температури, живлення, поливів і освітлення. Якщо один з компонентів порушений, не забезпечений повною мірою, не чекайте хорошої розсади.  І  якщо полив та температуру забезпечити нескладно, то ось із живленням, і особливо з освітленням, можуть виникнути проблеми. У лютому дні ще занадто короткі, а розсаді потрібно як мінімум 14 годин світла, без штучного підсвічування не обійтися. Так що все прорахуйте.
Звичайно, якщо вже мова пішла про розсаду, то лютий — це час пошуку і купівлі потрібного насіння, касет, контейнерів та ґрунтосумішей. Не тягніть з цим!
Підготувала 
Наталія РОМАНОВСЬКА.
Останній місяць зими, мабуть, стоїть на першому місці за своїми холодами та складністю для рослин, і не випадково зветься він у нас — лютий. Між тим, весна  все ближче. І вже на кожного садівника та городника нападає нетерплячка скоріше почати щось робити. А роботи в лютому в саду і на городі вистачає. Правда, має вона поки не «польовий» характер, бо погода часто не дозволяє навіть вийти в сад, не те, що там працювати. Але посів рослин на розсаду, живцювання хвойних та багато інших садово-городніх турбот не дадуть розслабитися. 
Роботи  в саду
Утеплення кореневої системи
Основну увагу в саду варто приділити саме тому, як зимують ваші вихованці. В першу чергу, це стосується пристовбурових кіл — вони завжди повинні бути прикриті снігом. 
 
Коментарів до новини: 0
Переглядів новини: 275
Читати далі

Четвер, 3 лютого 2022 року №5 (12803) / Повідомлення в номер / Від четверга до четверга

03.02.2022
Від  четверга 
до  четверга

зимаВід  четверга  до  четверга

4 лютого, п’ятниця
Схід Сонця – 07.54; захід – 17.17.
Місяць – в Овні.
Всесвітній день боротьби проти раку.
Ап. Тимофія. Прмч. Анастасія.
Іменини: Гавриїла, Єгора, Тимофія, Павла, Івана, Якова.
5 лютого, субота
Схід Сонця – 07.53; захід – 17.19.
Місяць – в Овні.
Сщмч. Климента Анкирського.
Іменини:  Клима, Серафима, Федора, Катерини, Міліци.
 
Коментарів до новини: 0
Переглядів новини: 271
Читати далі

Четвер, 3 лютого 2022 року №5 (12803) / Повідомлення в номер / Гороскоп з 7 по 13 лютого

03.02.2022
Гороскоп
з  7 по 13 лютого

гороскоп зимаГороскоп з  7 по 13 лютого

ОВЕН. Чудовий тиждень для початку смiливих проєктiв. Незапланована зустрiч у вiвторок може призвести до укладання вигiдної угоди. 
ТЕЛЕЦЬ. Час активної роботи та спiлкування. Навряд чи пощастить побути на самотi, навiть якщо цього дуже захочете. 
БЛИЗНЮКИ. Можливе пiдвищення по службi та збiльшення зарплати, на яке довго чекали. Бажано не виявляти почуття, що переповнюють, бурхливо. 
 
Коментарів до новини: 0
Переглядів новини: 477
Читати далі

ВІСТІ КОВЕЛЬЩИНИ

  • Редактор
    Вельма Микола Григорович
  • Перший заступник редактора
    Ляшук Світлана Олександрівна
  • Головний бухгалтер
    Шостацька Ірина Іванівна

Громадсько-політична газета "Вісті Ковельщини" 2012-2025