Раді вітати Вас!
  • Головна
  • Контакти
  • Реклама
Весь архів випусків
  • Головна
  • Категорії
    • Повідомлення в номер
    • Місцева влада
    • Репортаж
    • Політика
    • Погода
    • Редакційна пошта
    • Духовність
    • Закон і ми
    • Благодійність
    • Пам’ять
    • Спорт, природа і здоров’я
    • Всяка всячина
    • Реклама і оголошення
    • З неопублікованого
  • Галерея
  • Про нас
  • Відгуки читачів
  • Передплата
  • Контакти
  • Четвер, 8 травня 2025 року №20 (12976)

Четвер, 13 березня 2025 року № 11 (12967) / Повідомлення в номер / Погода в Ковелі 13–19 березня

14.03.2025
Четвер. Мінлива хмарність, дощ. Температура: 15оС. Вітер південний помірно сильний.
В ніч на п’ятницю: Мінлива хмарність, туман. Температура: 6оС. Вітер південно-західний слабкий.
П’ятниця. Мінлива хмарність, часом дощ. Температура: 15оС. Вітер південний помірний.
В ніч на суботу. Хмарно, дощ. Температура: 7оС. Вітер південно-східний помірний.
Субота. Мінлива хмарність, часом дощ.  Температура: 8оС. Вітер західний сильний.
В ніч на неділю. Хмарно. Температура: 2оС. Вітер північний слабкий.
Неділя. Мінлива хмарність. Температура: 90С. Вітер північний помірний.
В ніч на понеділок. Хмарно, можливий мокрий сніг. Температура: -1оС. Вітер  північно-східний помірний.
Понеділок. Мінлива хмарність, часом дощ. Температура: 5оС. Вітер північно-східний сильний.
В ніч на вівторок. Ясно. Температура: -1оС. Вітер північно-східний помірний.
Вівторок. Ясно.  Температура: 7оС. Вітер східний сильний.   
В ніч на середу. Ясно.  Температура: 1оС. Вітер східний помірно сильний.
Середа. Ясно. Температура: 7оС. Вітер східний сильний.

першо Четвер. Мінлива хмарність, дощ. Температура: 15оС. Вітер південний помірно сильний.

В ніч на п’ятницю. Мінлива хмарність, туман. Температура: 6оС. Вітер південно-західний слабкий.

Коментарів до новини: 0
Переглядів новини: 54
Читати далі

Четвер, 13 березня 2025 року № 11 (12967) / Повідомлення в номер / Мобілізуймося

14.03.2025
Три роки тому, коли росія розпочала широкомасштабний наступ на Україну, ніхто не думав, що війна триватиме так довго. Нас "заколисували" обіцянками про швидку перемогу, в яку ми свято вірили, різного роду арестовичі, політикани-популісти, казкарі з "єдиного  телемарафону", високопоставлені представники влади.
На жаль, в силу багатьох причин, перелік яких зайняв би не одну сторінку газети, маємо те, що маємо: агресія зухвалого і кровожерного ворога триває. У боях із ним щоденно гинуть кращі сини і дочки матері України, ракетних ударів зазначають об'єкти критичної інфраструктури, мирні населені пункти, особливо на Сході і Півдні України. Ситуація на фронті складна.
Чи означає це, що час українцям підіймати руки догори і розпачливо бідкатися: "Все пропало!"? Ні, далеко не час. Хоч значна територія країни окупована, рашисти не можуть так швидко просуватися далі, як би їм хотілося і як про це галасує брехлива московитська пропаганда. Збройні Сили України мужньо тримають оборону, у режимі воєнного стану працює господарський комплекс, забезпечуються першочергові потреби і запити людей.
Останнім часом дедалі активніше обговорюються варіанти припинення воєнних дій в Україні, в дію приведені всі можливі засоби дипломатичного тиску на москву, хоч деякі з них виглядають досить наївними і безперспективними.  Але Захід не відвернувся від нас, продовжує підтримувати і словом, і ділом. Щоправда, не завжди можна зрозуміти, чого реально хочуть деякі світові лідери, особливо новообраний президент  США Дональд Трамп. Та головне в тому, що тема порятунку України не зникає з порядку денного міжнародних самітів, знаходиться постійно в центрі уваги засобів масової інформації.
Що потрібно від нас? Не розпач, не паніка, не песимізм. Образно кажучи, мусимо мобілізуватися, з'єднатися в один сильний кулак, щоб ворог не зловтішався і не радів передчасно. Така самомобілізація необхідна скрізь – на фронті, в тилу, у волонтерстві, роботі військово-промислового комплексу.
...Часто можна почути такі слова: "Ми сильні, коли єдині!". Сьогодні настала пора  усвідомити кожному українцю істинну сутність цих слів. Тільки в єдності врятуємо державу, майбутнє наших дітей та онуків. Мобілізуймося!

-прапор Три роки тому, коли росія розпочала широкомасштабний наступ на Україну, ніхто не думав, що війна триватиме так довго. Нас "заколисували" обіцянками про швидку перемогу, в яку ми свято вірили, різного роду арестовичі, політикани-популісти, казкарі з "єдиного  телемарафону", високопоставлені представники влади.

Коментарів до новини: 0
Переглядів новини: 57
Читати далі

Четвер, 13 березня 2025 року № 11 (12967) / Повідомлення в номер / Микола ВЕЛЬМА: "Такий вже я "неправильний" чоловік…"

14.03.2025
Особистий новий рік у Миколи Вельми припадає на початок березня. Нинішній для  Заслуженого журналіста України – особливий. Невдовзі виповниться 40 літ з часу його перебування на  бойовому  посту очільника “міськрайонки”, одного із найстаріших та найтитулованіших часописів на Волині. 
Висота, яку ще не вдавалося підкорити нікому в області. І навряд чи комусь найближчим часом буде під силу цей рекорд повторити.  
Напередодні  дня народження  кореспондент “Волинської газети” зустрівся з іменинником і попросив розповісти про журналістські шляхи-дороги, поділитися  думками про сучасний стан медійної галузі та її перспективи.
l
– Пане редакторе, дозвольте передусім засвідчити Вам свою  повагу і  привітати з черговим днем народження.   Ваш вік – це швидше ціла епоха, ніж людське життя.  Як  Ви вибрали, як співається в пісні, ці безкінечні клопоти, як почуваєтесь у таких поважних літах і чим пам'ятні особисті журналістські ужинки?
– Дякую за вітання, хоча я чим більше "дорослішаю", тим менше  люблю всілякого роду поздоровлення і шанування. Єдине, що можу сказати у такий день: "Дякую, Боже, що дожив!". Звичайно, мій вік – то не є епоха, але й немалий період життя. Іноді думаю: на мою долю випало декілька справді історичних подій. Народився у   важкі повоєнні часи в Ковелі, пам'ятаю його руїни і землянки, в яких жили мої сусіди. Адже місто настільки зруйнували (не без участі, до речі, радянських військ), що важко було знайти уцілілі будівлі. І це – одна з  причин того, що обласним центром став Луцьк, а не Ковель. 
Добре пам'ятаю шкільні роки в одній з кращих шкіл Волині – третій, яка й досі носить ім'я Лесі Українки, хоча тепер це вже ліцей. Саме там прокинувся мій потяг до журналістики: спочатку – "шкільної" як редактора   різноманітних стінних газет та "комсомольських прожекторів", а пізніше – "дорослої" як юнкора міськрайонної газети.
Першим моїм вчителем і наставником став метр волинської журналістики Гнат Ольхович, уродженець Рожища, котрий помітив у мені  "Божу іскру", якось сказавши: "З Миколи буде толк". Толк, як бачите, вийшов на довгі  десятиліття.  Довелося пережити і хрущовську відлигу, і брежнєвський застій, і горбачовську перебудову, і початок та становлення національно-демократичного руху в Україні у 90-их роках минулого століття. 
Не з чуток, а з власного досвіду бачив і знаю часи правлінь Леоніда Кравчука, Леоніда Кучми, Віктора Ющенка, Віктора Януковича, Петра Порошенка, а тепер ось уже  Володимира Зеленського. Є з чим порівняти, є що за кожного сказати і є  за що покритикувати. Шкода, що не всі вони критику любили і робили з неї  правильні висновки.  
А вибрав ці безкінечні клопоти, як Ви висловилися, мабуть, тому, що я йду своїм шляхом не з примусу, не з погляду матеріальної вигоди, а за велінням Бога і Долі. Чи добре це? Не знаю. Знаю інше – то мій вибір.
– Колись  аналітики стверджували, що журналісти довго не живуть. Справді, багато наших однокурсників  і колег вже давно стали на дорогу Вічності,   не досягнувши поважного віку. Але ветеранська гвардія не піддається літам. Упевнено підкорюють сторічний рубіж колишні редактори “районок”,  добре знані Вам Андрій Омелянович Сидорчук і Микола Іванович Миценко.  Не набагато відстають від них нардеп Андрій Іванович Бондарчук, Святослав Костянтинович Пирожко, Зиновій Іванович Жижара, Анатолій   Миколайович Якубюк… Довголіття, до того ж, творчі.
– Тривалість життя, я б сказав, не залежить лише від обраної  професії. Багато значить спосіб життя у будь-якій професії. Коли він активний, дає підстави для задоволення, змушує думати про майбутнє, то ні про здоров'я, ні про вік не завжди замислюєшся. Це як біг на довгу дистанцію, яку вдається не всім подолати. Особливо тим, хто забуває Божі заповіді і дивиться на світ з позицій заздрості, ненависті, злості і заробітчанства.  
Радий за колег, яких Ви згадали. Всіх їх добре знаю. Додав би ще сюди прізвище Ігоря Володимировича Павлюка, який у свій час був моїм заступником. Нині мешкає у Ковелі, має солідний вік, але ще іноді дописує до  газети. Напрошується висновок: творчі люди не старіють, хоча деякі… не живуть довго. Ось такі парадокси життя.
– Майже 40 років у кріслі редактора. Це вже навіть більше, ніж у самого Василя Простопчука.
– Щодо цього запитання, то маю деякі уточнення. По-перше, газету очолюю не сорок років, а сороковий рік. До 2026-го ще треба дожити. Загалом я  в журналістиці – з 1966-го року. Як кажуть, стільки не живуть.  
По-друге, редакторським “кріслом” рік тому я поступився молодшій колезі  Світлані Ляшук, яка, до того ж, очолює первинну журналістську організацію. Пані Світлана – людина творча, ініціативна, котрій довіряю, як самому собі. В редакції сформувалась як особистість, кваліфікований журналіст і  відповідальний керівник. Шкода лишень, що у нас тепер працює всього кілька чоловік, включаючи бухгалтера.
Я нині –  директор ТзОВ "Редакція газети "Вісті Ковельщини", хоча  журналістське перо не полишаю. А Василя Простопчука знав дуже добре, адже свою медійну кар'єру починав з ковельської газети. Вічна йому пам'ять!
– У свій час  Ви зробили надзвичайно відповідальний вибір.  Будучи обраним міським головою Ковеля, після кількох місяців роботи на цій посаді відмовились від неї і віддали  перевагу журналістиці. Це було Ваше особисте рішення чи так складалися обставини?
– Скажу чесно:  не люблю адміністративної роботи. Посада міського голови мене абсолютно не вабила, хоча однодумці тоді мене дуже критикували  за прийняте рішення. Скажу більше: у мене був реальний шанс стати й народним депутатом України у 1990-х роках, адже особистий рейтинг, як тепер кажуть,  “зашкалював”. Про це свідчать підсумки виборів до Волинської обласної ради, які я "вигравав" з переконливим рахунком (можете цифри при бажанні  уточнити в архіві). Ось такий я "неправильний" чоловік. Усвідомлюю це, але  змінитися не міг і не можу.
– Ви були кілька скликань депутатом обласної ради і очолювали  профільну гуманітарну комісію. Потім естафету від Вас перейняв Іван  Корсак.  Як у ті часи представницький орган налагоджував співпрацю з  місцевими  медіа і що можна  було б з тих напрацювань відновити у сьогоднішніх реаліях?
– Так, в ті часи я очолював профільну комісію обласної ради. З повагою і вдячністю згадую співпрацю з Борисом Клімчуком, Василем  Дмитруком, Анатолієм Грицюком та іншими посадовцями, які цінували  журналістську працю, сприяли моїм колегам у розв'язанні назрілих проблем.
Щорічно обласна рада приймала програми підтримки місцевих ЗМІ,  висвітлення діяльності органів державної влади і місцевого самоврядування, їх  фінансування тощо.  Особливо  активною тут була позиція нашого земляка Бориса Клімчука,  який на рівних спілкувався з журналістами, постійно запрошував їх на  прес-конференції, брав із собою у відрядження за кордон. Кожного він знав особисто.
Анатолій Грицюк допоміг ковельчанам у приватизації редакційного приміщення та майна, за що ми вдячні йому до цих пір, бо маємо у власності чудовий офіс в центрі Ковеля. 
Боюсь, що з цих напрацювань відновити сьогодні не вдасться нічого. Адже сказали ж колись в Офісі Президента: "Журналісти нам не потрібні". Раз   Києву не потрібні, то  Луцьку  й поготів. Упродовж багатьох  останніх років обласна влада навіть натяку не робила  на можливу підтримку ЗМІ. Можливо, щось зміниться  з приходом нового очільника ОВА Івана Рудницького, хоча не все залежить тільки  від  нього,  Є ще депутатський корпус, який приймає рішення не завжди на користь  ЗМІ. Правда, склад того корпусу, напевно, пора міняти, як і Верховної Ради.
– Не можемо не оминути в нашій розмові світле ім'я  Полікарпа Шафети, який майже 26 років редагував найтиражнішу і  найвпливовішу  в області газету "Волинь" і стільки ж років  очолював  обласну журналістську організацію. Цьогоріч Полікарпу Гервасійовичу  виповнилося б 90.
– Полікарп Шафета дорогий мені і як земляк, родом із села Дубового, і як однодумець (разом  із ним та іншими колегами боролися за свободу слова на Волині у 1990-х роках), і як професіонал, рівних якому я в Україні не бачив. Його життя передчасно обірвали заздрісники, ретрогради, наклепники та заробітчани, які далі свого носа і  своєї кар'єри не бачили нічого. Найболючіше він переживав зраду своїх  колишніх "друзів", часом кажучи мені: "Запам'ятай, Миколо: перші запроданці – це твої підлабузники".
Думаю, 90-річний ювілей Полікарпа Гервасійовича варто відзначити на  обласному рівні. Як і в якій формі – треба подумати. Все-таки "Газета  "Волинь" залишається в нашому краї правофланговою, а її творці на чолі з Олександром Згоранцем гідно продовжують традиції, закладені Полікарпом Шафетою, Степаном Сачуком та їх побратимами, про кожного з яких можна розповідати дуже багато.
– Не всі знають, що  ковельська  газета  двічі переживала війну. В уже  далекому 1942 році (тоді видання очолював Федір Одрач), і тепер після  повномасштабного російського вторгнення. Як локальна преса виживає в умовах військового стану?
– Історія ковельської преси, справді, багата і неоднозначна. Відверто кажучи, ковельських газет було мінімум дві. З приходом радянської влади в Західну Україну у Ковелі розпочала свій вихід компартійна газета "Прапор Леніна", яка продовжила своє життя у 1944 році й існувала під такою назвою до 1991 року. Після того її перейменовано на "Вісті Ковельщини", яка нині є громадсько-політичною і виходить раз на тиждень.
У 1942-1943 р.р. за часів німецької окупації світ побачили "Ковельські вісті", редактором яких був відомий український письменник Федір Одрач (Шоломицький). Пізніше він долучився до лав УПА, а в 1944 році емігрував за кордон.  Отож, газета, в якій довелося мені працювати, бере свій початок з 1939 року.  Нещодавно вона відзначила своє 85-ліття, хоча її діяльність в незалежній  Україні по-справжньому розпочалась у серпні 1991 року.
 Про роботу нашого колективу в умовах воєнного стану можу сказати коротко: живемо і працюємо. Від початку широкомасштабного нападу путінської росії не пропустили жодного номера "міськрайонки". 2024-й рік  закінчили навіть з прибутками. Як виживаємо? З величезними труднощами, але з вірою у зміни на краще.  До мінімуму скоротили свої видатки,  оптимізували трудовий колектив, про що я вище сказав.  Економимо у великому і малому. Працюємо неповний робочий тиждень. Я,  наприклад, на "триденці", хоч це, звісно, умовно.  
За рахунок чого "покриваємо" видатки? Перш за все, за рахунок     передплати. Її проводимо завдяки співпраці з "Укрпоштою", хоча поштові тарифи забирають майже 40 відсотків доходів! Допомагають громадські   розповсюджувачі преси, ділові партнери, спонсори і меценати. Частину тиражу реалізовуємо вроздріб! Доходи від реклами і оголошень впали в рази. Це величезна проблема для місцевих медіа, але не тільки в Ковелі.
– Чи мають територіальні громади, що створені і функціонують на території Ковельського району, кошти на висвітлення  своєї діяльності в місцевих медіа. З ким налагодили взаємовигідну співпрацю?
– Територіальні громади Ковельщини, безперечно, кошти мають, але далеко не всі з них хочуть "ділитися" із редакціями  друкованих ЗМІ. З деякими ми налагодили співпрацю, але носить вона, так би мовити, епізодичний характер.  Найефективніші у нас стосунки із Ковельською громадою, яку очолює колега за професією Ігор Чайка. Він розуміє нас, а ми його, хоча багато залежить і від депутатів міської ради. На щастя, всі вони усвідомлюють роль і значення українського друкованого слова, а тому щорічно виділяють кошти на програму висвітлення діяльності органів місцевої влади. 
Нещодавно ми перемогли у тендері, що дає право виділеними коштами користуватися згідно із угодою, укладеною з мерією. Хочу сподіватися, що приклад ковельської влади візьмуть на озброєння в інших громадах Ковельщини, адже далеко не всі мешканці населених пунктів району мають доступ до інтернету.
– Нині дедалі частіше доводиться чути нарікання на так зване  роздержавлення, яке прирекло абсолютну більшість локальних медіа на виживання. У колишніх районок позабирали все, що можна було – від нерухомого  до рухомого майна. Взамін обіцяли по 50 тисяч гривень, які жодна з реформованих редакцій досі  не отримала. Одним  словом, влада кинула  напризволяще найближчі до людей медіа, не запропонувавши нічого іншого. Що далі, як зберегти хоча б найстаріші друковані видання на Волині, яким вже 80 і більше років?
– Як часто у нас буває, роздержавлення провели поспіхом і без належної підготовки. Звичайно, місцеві друковані видання у тому вигляді, в якому вони існували, своє віджили. Але й реформування не дало ефекту,  на який розраховували журналісти. Фактично замість диктату влади в Україні  з'явився диктат ринкової стихії, де виживає той, кого підтримують багаті люди  й партії, що володіють значними коштами.
Як результат, друкована преса поступово вмирає. При чому не тільки місцева, а й загальноукраїнська. Прикладів цього є багато, а буде ще більше.  Державі абсолютно байдуже до проблем медіа. І хоч ми ніби рухаємося до  Європи, але влада не переймає досвід цивілізованих країн в царині підтримки  національної преси, хоч на Заході є чому повчитися – там розуміють значення і друкованих, і електронних ЗМІ.
Ви запитуєте, як вберегти друковані медіа хоча б на Волині? Шляхи порятунку є, але цей процес особливо нікому не цікавий. Дехто шукає спасіння в зарубіжних грантах, але, як виявилося, це не дуже надійний спосіб виживання, в чому ми можемо переконатися на прикладі нової американської  адміністрації, яка вольовим рішенням припинила діяльність Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що допомагало фінансово багатьом редакціям українських медіа. 
За даними Інституту масової інформації, майже 90 їх відсотків функціонували завдяки грантам США. І хоч Євросоюз та ООН також надавали допомогу, проте левова частка грошей надходила з Америки: орієнтовно 80 відсотків українських ЗМІ утримувалося за рахунок USAID. У зв'язку з припиненням підтримки у багатьох медіа настали "чорні часи".
(Закінчення на 3-й сторінці).

редактор Особистий новий рік у Миколи Вельми припадає на початок березня. Нинішній для  Заслуженого журналіста України – особливий. Невдовзі виповниться 40 літ з часу його перебування на  бойовому  посту очільника “міськрайонки”, одного із найстаріших та найтитулованіших часописів на Волині. 

Висота, яку ще не вдавалося підкорити нікому в області. І навряд чи комусь найближчим часом буде під силу цей рекорд повторити.  

Напередодні  дня народження  кореспондент “Волинської газети” зустрівся з іменинником і попросив розповісти про журналістські шляхи-дороги, поділитися  думками про сучасний стан медійної галузі та її перспективи.

Спілкувався 

Костянтин СМАКАЛ.

(“Волинська газета”).

Коментарів до новини: 0
Переглядів новини: 86
Читати далі

Четвер, 13 березня 2025 року № 11 (12967) / Повідомлення в номер / Як зберегти вологу в грунті

14.03.2025
В першу чергу мульчуйте ґрунт. Мабуть, це найбільш популярний і доступний спосіб збереження вологи на ділянці. Матеріал, за допомогою якого проводиться мульчування, не лише зменшує випаровування, але й стримує ріст бур'янів. А гравій, галька, подрібнена кора і декоративний керамзит ще й прикрашають грядки.
Ґрунт мульчують восени і навесні, коли він досить вологий. Плівка для мульчування теж відмінно допомагає зберегти вологу, але з нею посадки виглядають менш привабливо.
Поливайте рослини вчасно. Найкраще поливати посадки рано вранці: у цей час вода випаровується повільніше. При цьому намагайтеся лити воду під корінь, а не на листя.
Деякі садівники і городники воліють здійснювати полив увечері, але тоді рослини можуть не встигнути обсохнути до того, як почне знижуватися температура повітря. А при підвищеній вологості городні й садові культури нерідко атакують слимаки. Також високий ризик розвитку грибкових хвороб.
Для поливання краще за все використовувати заздалегідь зібрану дощову воду. По-перше, вона корисніша для рослин, а по-друге, дістається дачникові безкоштовно.
Використовуйте гідрогель. Цей спеціальний гель являє собою гранули, які набухають, вбираючи вологу, і потім поступово віддають її корінню рослин протягом усього спекотного дня.
Установіть системи автополиву. У місцях посадок вологолюбних рослин помістіть системи автоматизованого поливу. Так, дощувальна система допоможе вам виростити гарний рівномірний газон і розкішну клумбу.
Для городу, теплиці і невеликого саду можна використовувати крапельну систему автополиву. Тут вода подається з об'ємної бочки, тече по спеціальних трубах і рівномірно розподіляється в прикореневій зоні рослин по всіх грядках.
Поливайте рослини рясно, але не занадто часто. Краще рясно поливати рослини один раз в кілька днів (або коли ґрунт стає надто сухим), ніж щодня і потроху. Рясний полив допомагає культурам розвинути глибоку кореневу систему. А от часті й мізерні поливи стимулюють ріст коріння рослин поблизу поверхні ґрунту. Це робить їх більш уразливими під час посухи.
Вибирайте правильні контейнери. Квіти, що ростуть в підвісних контейнерах на відкритій терасі, потребують більш частого поливу, оскільки в таких ємностях ґрунт швидко пересихає. Щоб земля залишалася вологою як можна довше, використовуйте тару з пластику або скла. А ось контейнери з пористих матеріалів краще залишити для будинку або балкону.
Перевірте, чи достатньо місця рослинам. Занадто розгалужена коренева система потребує більшої кількості вологи. При необхідності пересадіть рослини в більш просторі ємності.
Боріться з бур'янами. Бур'яни – прямі конкуренти городніх, садових і декоративних культур в боротьбі за цілющу вологу. Щоб усунути "ворогів", не забувайте про регулярну прополку і мульчування.
Саджайте рослини близько одна до одної. Своїм листям рослини захищають ґрунт від прямих сонячних променів, сухого повітря, а також створюють тінь для посаджених поруч культур. Тому при густих насадженнях волога зберігається в ґрунті краще. Наприклад огірки краще вирощувати в один ряд і висаджувати сіянці через кожні 20 сантиметрів.

Волога В першу чергу мульчуйте ґрунт. Мабуть, це найбільш популярний і доступний спосіб збереження вологи на ділянці. Матеріал, за допомогою якого проводиться мульчування, не лише зменшує випаровування, але й стримує ріст бур'янів. А гравій, галька, подрібнена кора і декоративний керамзит ще й прикрашають грядки.

Коментарів до новини: 0
Переглядів новини: 62
Читати далі

Четвер, 13 березня 2025 року № 11 (12967) / Повідомлення в номер / Смачні весняні рецепти

14.03.2025
Пропонуємо вам рецепти смачних страв, які просто готуються і корисні навесні для здоров'я, адже продукти у їх складі мають багато вітамінів і мікроелементів, необхідних для збалансованого раціону. 
Лазанья з капусти
Інгредієнти: 1 капустина; 0,5 кг м'яса (будь-якого або суміші); 1 морквина; 2 цибулини; 150 мл сметани; 3 ст. л. томатної пасти; 100 г твердого сиру.
Виріжте з капустини тверду частину. Закип'ятіть воду та занурте в неї капустину на 5 хв., аби листки стали м'якшими. Охолодіть.
Зробіть фарш, заправте сіллю, перцем, спеціями. 
Очищену цибулю подрібніть кубиками, а моркву натріть. Обсмажте. Додайте фарш та обсмажуйте до готовності 10-15 хв.
Сметану змішайте з томатною пастою. Сир натріть.
Форму для запікання, змастіть вершковим маслом. Почергово викладайте капусту та фарш, щоразу фарш посипайте частиною сиру та поливайте соусом.
Запікайте 40-60 хв. при 180°C у закритому посуді або накривши фольгою (щоб лазанья була соковитою).
Варіант лазаньї без борошна – чудова альтернатива традиційній. Для тих, хто не їсть жирне м'ясо, радимо використати для фаршу куряче філе. Для тих, хто постує – приготуйте цю страву з грибними чи овочевими начинками, заправляючи томатним соусом.
Рецепт салату з квасолі 
та маринованих грибів
Інгредiєнти: квасоля біла консервована – 800 г; квасоля червона – 400 г; печериці –100 г; солені огірки – 100 г; салат ромен – 6 листів; цибуля червона – 1 шт.; олія – 30 мл; французький багет – 1 шт.; сіль та чорний перець – за смаком;
Для заправки: майонез 72% – 30 мл; соус чилі кранч, лайм та васабі – за смаком.
Нарізати півкільцями синю цибулю. Припустити її на розігрітій пательні з додаванням олії. Злити з консервованої квасолі зайву воду і висипати в пательню до цибулі. Перемішати і підігріти. Посолити і поперчити.
Для заправки змішати кілька ложок гостро-солодкого соусу, васабі, майонез, розсіл із квасолі та сік лайму.  
Багет нарізати скибочками і обсмажити на сухій розігрітій пательні – зробити грінки. Викласти на тарілку листя салату, квасолю з цибулею, гриби і нарізані кружечками огірки. Полити салат заправкою. Додати грінки. 
Песто з черемші
Інгредiєнти: черемша – 2 пучки; кедрові горіхи – 50 г; пармезан – 50 г; оливкова олія – 50 мл; сіль, чорний перець – за смаком.
Черемшу добре промиваємо, відрізаємо стебла, а листя рвемо руками. Кедрові горіхи злегка обсмажуємо на сухій сковороді. Пармезан натираємо на дрібній тертці.
Всі інгредієнти подрібнюємо блендером. Додаємо до суміші оливкову олію і спеції. Ще раз подрібнюємо все до однорідної консистенції. 
Цей  пікантний соус ідеально смакуватиме з пастою, першими стравами, м'ясом, ковбасою чи як намазка на хліб.
Салат з копченої скумбрії і печеної картоплі
Інгредiєнти: скумбрія гарячого копченння – 400 г; картопля – 600 г; яйця курячі – 2 шт.; буряк – 200 г; салат ромен – 6 листів; лимон – 1 шт.; гарбузове насіння; гірчиця, оливкова олія, крем-бальзамік – за смаком.
Картоплю та буряк запекти (40 хвилин при 200°), охолодити і почистити. Нарізати слайсами. Відварені охолоджені яйця почистити, розрізати навпіл або ж на чотири частини. 
Для заправки: змішати гірчицю, олію, бальзамічний крем і лимонний сік. 
На тарілку викласти листя салату, печені овочі і подрібнену скумбрію. Заправити соусом, посипати гарбузовим насінням. 
Салат з печінкою 
та морквою по-корейськи
Інгредiєнти: морква по-корейськи100 г; печериці100 г; печінка куряча – 200 г; огірки мариновані – 3 шт.; соус теріякі – 1 ст. л.
Печінку обсмажити на сковорідці до готовності, або відварити. Порізати соломкою, додати соус теріякі, залишити на півгодини на пательні.
Огірки порізати кружечками, гриби на 4 частини (якщо великі, то на більше).
Змішати печінку з морквою, додати печериці та огірки, перемішати, зверху полити соусом теріякі.
Додавайте також твердий сир та зелень до смаку. Подавайте з картопляним пюре, гречкою для збалансованого обіду.
Підготувала Аліна РОМАНЮК.

Depositphotos_189656580_S Пропонуємо вам рецепти смачних страв, які просто готуються і корисні навесні для здоров'я, адже продукти у їх складі мають багато вітамінів і мікроелементів, необхідних для збалансованого раціону. 

 

Лазанья з капусти

Інгредієнти: 1 капустина; 0,5 кг м'яса (будь-якого або суміші); 1 морквина; 2 цибулини; 150 мл сметани; 3 ст. л. томатної пасти; 100 г твердого сиру.

Підготувала Аліна РОМАНЮК.

Коментарів до новини: 0
Переглядів новини: 57
Читати далі

Четвер, 13 березня 2025 року № 11 (12967) / Повідомлення в номер / ГОРОСКОП з 17 по 23 березня

14.03.2025
ОВЕН. Виникне можливiсть вирішити поточнi справи, полiпшити  стосунки з колегами i знайомими, привести в порядок папери, до яких ранiше не доходили руки. Прислухайтеся до iнтуїцiї, вона може пiдказати вихiд з скрутного становища.
ТЕЛЕЦЬ. Остерiгайтеся ухвалити поспiшне рiшення, не знаючи всiх обставин. Можете стати жертвою чужих манiпуляцiй. Постарайтеся бути стриманими в проявi емоцiй i не розказуйте про себе багато. 
БЛИЗНЮКИ. Без особливих сумнiвiв впроваджуйте у життя плани i iдеї, навiть якщо в них нiхто, окрiм вас, не вiрить. Ситуацiя може сприяти ухваленню серйозних рiшень, зате досягнете мети. 
РАК. У вас є здатність недолiки перетворювати на переваги, скористайтеся нею. Порадуйте близьких новою iдеєю, але постарайтеся зробити це непомiтно. Не забувайте виконувати обiцянки. 
ЛЕВ. Рацiональнiсть i умiння збалансувати емоцiї дозволять розкрити потенцiал. Настає час змiн, надійде багато пропозицiй щодо роботи, але не варто поспiшати з ухваленням рiшення, можна упустити щось важливе. У спiлкуваннi з партнерами стежите за висловами, не ображайтеся на критику. 
ДIВА. Варто прислухатися до порад колег. У спірних робочих моментах прагнiть зберiгати нейтральну позицiю.  Раптове знайомство обiцяє стати початком пристрасного роману. 
ТЕРЕЗИ. Цiкавий тиждень, коли можна активно i попрацювати, i влаштувати особисте життя. Енергiя б’є ключем, багато що вдаватиметься. Ситуацiя, можливо, потребуватиме високої працездатності. Спробуйте менше говорити i бiльше слухати. 
СКОРПIОН. Зможете добре попрацювати i одержати навiть бiльше грошей, нiж чекали. Не зайве зайнятися аналiтикою. Зараз вельми плiдний час. Прагнiть ретельно аналiзувати подiї, що вiдбуваються, не чинити непродуманих дiй.
СТРIЛЕЦЬ. Непростий тиждень, є багато справ, якi краще не вiдкладати. На початку тижня конкуренти або колеги можуть виставити вас у невигiдному свiтлi, але все швидко стане на свої мiсця. 
КОЗЕРIГ. На роботi можуть виникнути новi творчi iдеї, якi швидко утiляться в життя. Стосунки з колегами налагодилися, це створює позитивну атмосферу в колективi. 
ВОДОЛIЙ. Тиждень може принести емоцiйний сплеск, енергiю, здоров‘я i успiх. В середу будь-яка справа вдаватиметься i мрiя може здiйснитися. У вихiднi захочеться змiнити коло спiлкування, вірогідна поява близьких за духом людей. 
РИБИ. Тягар непотрiбних зобов’язань спаде з плечей. У вiвторок подiї можуть прийняти не той характер, якого могли чекати. Найважливішим днем може стати четвер, тiльки визначте, чого хочете досягти, i йдіть до мети.
Степан ЗОРЕПАД. 

9216678b797546785b19077426ca780c ОВЕН. Виникне можливiсть вирішити поточнi справи, полiпшити  стосунки з колегами i знайомими, привести в порядок папери, до яких ранiше не доходили руки. Прислухайтеся до iнтуїцiї, вона може пiдказати вихiд з скрутного становища.

ТЕЛЕЦЬ. Остерiгайтеся ухвалити поспiшне рiшення, не знаючи всiх обставин. Можете стати жертвою чужих манiпуляцiй. Постарайтеся бути стриманими в проявi емоцiй i не розказуйте про себе багато. 

Степан ЗОРЕПАД. 

Коментарів до новини: 0
Переглядів новини: 181
Читати далі

ВІСТІ КОВЕЛЬЩИНИ

  • Редактор
    Вельма Микола Григорович
  • Перший заступник редактора
    Ляшук Світлана Олександрівна
  • Головний бухгалтер
    Шостацька Ірина Іванівна

Громадсько-політична газета "Вісті Ковельщини" 2012-2025