Свято хліба у коледжі
Студенти Ковельського промислово-економічного коледжу вміють дивувати – і здібностями, і досягненнями. Неодноразово на сторінках нашого видання ми розповідали й про різнотематичні заходи, які у закладі завжди проходять на найвищому рівні. Заслуга у цьому як і студентів, так і їх наставників, які щоразу намагаються своїми словами і постановками торкнутись душі кожного.
Нещодавно у коледжі відбулась виховна година під назвою "Хліб на столі – мир на землі". Правда, відвідавши її, я б назвала цей захід справжнім святом хліба і злаків. Читальний зал бібліотеки завдяки декораціям перевтілився на гостинну українську хатину, де кожного з нас завжди зустрічають привітні й щедрі господарі. Аромат хлібобулочних та кондитерських виробів, випечений в традиціях та обрядах українського народу, заповнив всю залу. Поряд з ними, на столі, – образи та Біблія у вишитих рушниках, у залі – усміхнені учасники програми, одягнені у національне вбрання.
Невипадково темою цього разу став хліб. Адже саме він завжди у всіх народів і у всі часи був і залишається найбільшою святинею.
В народі хліб, мов матір, поважають,
Ця шана з плином часу не зника.
І дорогих гостей завжди стрічають
З хлібиною в барвистих рушниках.
Так хай же щедро наливає соком
І колоситься золотистий сніп,
І хай же родить більше з кожним роком
Його величність – годувальник хліб!
Виховна година проходила в три етапи, тезами яких стали вислови: "Хліб – усьому голова", "Хліб – найдорожчий скарб на землі", "Хвала рукам, що пахнуть хлібом".
Протягом зустрічі ведучі Богдана Бренькач, Дмитро Сех, Наталія Дмитрук, Дмитро Серафинюк, Тетяна Шворак розповідали про значимість хліба і його життєдайну силу, про натхненні душі хліборобів і їх нелегкий труд. Захопливою стала віртуальна подорож в безперервний хліборобський рік – від весняної посівної до жниварської осені.
Проект студентів про те, як хліб потрапляє з поля до столу, ще раз підтвердив, що завжди в пошані мають бути хліб і хлібороб. Адже де б людина не трудилась – у місті чи селі, на суші чи в морі, – всі ми поєднані тими, хто годує країну, хто і влітку, і взимку під відкритим небом на полях тяжкою працею плекає пшеничний колос.
Тож, як зазначили ведучі, коли вам скажуть, що є легкий хліб, то знайте – це неправда. Є гіркий – прошений, є солодкий – зароблений, є чорний – позичений, є білий – дарований, є солоний – горьований. А легкого хліба нема, бо правда в тім, що "Без труда – нема плода".
Тривожним був момент, коли заговорили про голод та те, що довелось пережити нашому народові у страшні 1933-ті роки. Тоді шматок хліба коштував стільки ж, як і саме життя. Тяжко уявити що відчували ці люди. Тому, проводячи паралель між минулим і сучасним, варто не забути ті переломні моменти та цінувати кожну крихту хліба. А давали його тоді лише 125 грам на день. У складі було 80 % жмихи, трави, стружки і лиш 20 % борошна...
Також студенти розповіли і про різновиди хлібних виробів – їх назви та походження, історію хлібопекарства. Зокрема, про те, що ще в ХVI столітті у Ковелі з'являються хлібопекарські цехи, а гордістю міста є потужний хлібокомбінат, що почав діяти у місті на початку ХХІ століття.
Нині ж ТОВ "Ковельський хлібокомбінат" – одне з найпотужніших підприємств харчової промисловості на Волині. Кожен працівник комбінату в ремесло випікання хліба вкладає не тільки енергію, але й душу.
А нещодавно модернізовані технологічні лінії, зокрема піч чехословацького виробництва, яка дає змогу випікати 24 тонни хліба за добу, поділювач та тістомісильна машина німецького виробництва забезпечують свіжими випічками мешканців не лише Ковельського, а й Старовижівського, Турійського, Ратнівського, Камінь-каширського та Шацького районів.
Тож захоплюючою стала віртуальна екскурсія присутніх на ТОВ "Ковельський хлібокомбінат", куди дещо раніше завітали студенти коледжу зі своїми наставниками. Там їм вдалось побачити виробництво хліба й кондитерських виробів та скуштувати їх ще гарячими.
За надану можливість побачити виробництво хліба у Ковелі і студенти, і викладачі, і дирекція коледжу висловлюють вдячність Івану Смітюху. Щиро вдячні вони й за те, що своєю продукцією ТОВ "Ковельський хлібокомбінат" забезпечило на святі й різноманітну виставку хлібобулочних виробів та короваїв, якими пригощали на заході всіх присутніх.
Навзаєм, за можливість бути на такому пишному святі хліба подякував організаторам дійства головний інженер хлібокомбінату Василь Лавринчук, а його колега майстер-кондитер Людмила Олещук поділилась секретами випічки короваю та провела для присутніх майстер-клас із виготовлення деталей, що прикрашають священний хліб – коровай, без якого не обходиться жодне весілля. Тож зустріч була не лише приємною, а й корисною.
Протягом зустрічі присутніх зачаровували співом Катруся Васковець, вокальний колектив "Родинонька" та вокальна група студентів коледжу, серед яких Людмила Градюк, Богдана Бренькач, Наталія Дмитрук й Тетяна Волошин. До речі українська піч, яка стала окрасою читального залу, була розмальована руками Тетяни Волошин та Марійки Линдюк.
Зворушливо читали вірші Наталія Пірожик, Віталія Гаврилюк, Аліна Кабарчук, Анастасія Симонік, Олександра Колбун та інші. Сподобалась присутнім і розіграна сцена з весільного обряду, коли батьки благословляють хлібом дітей до вінця, обсипають зерном. Майстерною грою здивували Тарас Войдюк, Марія Линдюк, Тетяна Яцина, Максим Петрук, Давид Міщук.
Дійство, що тривало протягом години, – продумане до деталей. Творчо, з гумором, по-сучасному розкрили тему зустрічі та переконались, що хліб у хаті – це достаток, добробут, це мир і спокій на землі, впевненість у завтрашньому дні. У цьому заслуга студентів групи № 193 «Д» (спеціальність «Бухгалтерський облік), їх керівника Людмили Васковець та завідуючої бібліотекою Нелі Телючик.
На завершення організатори виховного дійства закликали цінувати святиню-хліб.
Зокрема, Неля Михайлівна звернувшись до присутніх зазначила, що слід завжди поважати працю інших й шанувати хліб тихою любов’ю. А це значить що ніколи ми не викинемо шматочок хліба, не залишимо його на підвіконні, а побачивши – піднімемо із землі та вклонимося хліборобу за його працю.
Людмила Петрівна побажала, щоб душа кожного була такою ж величною і чесною, як безкрає пшеничне поле. А також запевнила, що вірить, у кожного з учнів у серці є зернятко добра, а з нього неодмінно проросте колос добра, честі й справедливості, трепетного й ніжного ставлення до таких понять як мама, рідний край та хліб.
Після цих напутніх слів, сповнених оптимізму і добра, пролунала пісня «Ой зелене жито, зелене» під звуки якої присутнім у залі роздали по шматочку короваю.
Пережитими емоціями поділилися голова районної державної адміністрації Віктор Козак та голова районної ради Андрій Броїло. Очільники наголосили, що з давніх-давен наш народ понад усе цінує хліб, адже це не просто продукт харчування – у всі часи він був символом праці, достатку і миру. Тому слід цінувати працю хліборобів і шанобливо ставитись до хліба.
Тепло відгукнулася про зустріч і заступник директора з виховної роботи, викладач вищої категорії Олена Шульган. Вона подякувала гостям за візит, а студентам та викладачам за створене свято. Також Олена Віталіївна зауважила, що такі виховні години важливі не лише для студентів, а й для кожного дорослого, адже є повчальними, виховують повагу до людей, бережливе ставлення до хліба, до праці хлібороба.
Молись до хліба, не кидай,
Хай хліб спасінням буде,
Бо не черствіє хліб святий,
Черствіють тільки люди.
Аліна Романюк.
На знімках: у коледжі під час виховної години "Хліб на столі – мир на землі".
Фото автора.
Студенти Ковельського промислово-економічного коледжу вміють дивувати – і здібностями, і досягненнями. Неодноразово на сторінках нашого видання ми розповідали й про різнотематичні заходи, які у закладі завжди проходять на найвищому рівні. Заслуга у цьому як і студентів, так і їх наставників, які щоразу намагаються своїми словами і постановками торкнутись душі кожного.
Аліна Романюк.
Коментарів до новини: 0
Переглядів новини: 901